filia - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 10 sty 2012, 19:58

czy ktoś zna takie rozwiązanie, w którym w ramach 1 placówki działają 2 czternastki (w tym jedna jest filią)
~casus

Napisano: 10 sty 2012, 20:05

słyszałem o przypadku gdzie są 2 domy- każdy po 30- a jest to jedna placówka
~nowy

Napisano: 11 sty 2012, 0:38

Wg. mnie do końca 2012 roku powinni przekształcić się w zespół dwóch placówek z jednym centrum administracyjnym i w takiej zmienionej organizacji mogą działać do 2020 roku.
~Wojtek

Napisano: 11 sty 2012, 1:29

no właśnie Wojtku zasugerowane przez nadzór rozwiązanie nie wydaje mi się spójne, placówki 14-osobowe itworzone w tym roku obowiązuje nowe rozporządzenie, ten pomysł z filią do mnie nie przemawia

Czy nie czytelniej wyglądałyby 2 placówki? (kwestie sanepidu, straży, kontroli itp)
~casus

Napisano: 11 sty 2012, 9:24

Filia niestety nie przejdzie. W nowej ustawie ani w rozporządzeniu nie ma mowy o grupach usamodzielnienia które można było tworzyć. W trzech miejscowościach mam trzy domy. Jeden 30 osobowy i dwie 14osobowe działały jako filie . Od tego roku muszę złożyć wniosek na dwa nowe 14 osobowe domy i stworzyć centrum w tym chyba 30 os. Ale szaro to widzę.
~Piotr

Napisano: 11 sty 2012, 10:26

Art. 94. 1. Starosta może zapewnić wspólną obsługę ekonomiczno-administracyjną i organizacyjną prowadzonych placówek opiekuńczo-wychowawczych, w szczególności tworząc centra administracyjne do obsługi tych placówek lub zlecić realizację tego zadania na podstawie ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie (Dz. U. z 2010 r. Nr 234, poz. 1536 oraz z 2011 r. Nr 112, poz. 654).
2. Do obsługi placówek opiekuńczo-wychowawczych, w zakresie wykonywanych zadań, o których mowa w art. 93 ust. 4, można zatrudniać osoby, o których mowa w art. 98 ust. 1 pkt 2-4.
3. Dyrektorem podmiotu, który zapewnia obsługę, może być osoba, która spełnia wymagania określone w art. 97 ust. 3.

Art. 106. 1. Placówka opiekuńczo-wychowawcza powstaje z dniem uzyskania zezwolenia wojewody właściwego ze względu na miejsce prowadzenia tej placówki.
2. W budynku może się mieścić tylko jedna placówka opiekuńczo-wychowawcza.
3. Wojewoda może zezwolić na funkcjonowanie w jednym wielorodzinnym budynku więcej niż jednej placówki opiekuńczo-wychowawczej do 14 dzieci, uwzględniając specyfikę i zadania tych placówek oraz potrzeby środowiska lokalnego w przypadku lokali stanowiących odrębną nieruchomość w rozumieniu przepisów o własności lokali.
~ale jaja

Napisano: 11 sty 2012, 10:31

Oczywiście, zapis \"może\" może oznaczać wiele czyli nie musi. Więc \"może\" też zlikwidować itp. itd.
~Piotr

Napisano: 11 sty 2012, 10:41

dopytuje ale jaja o placówki niepubliczne, przy zleceniu realizacji zadania starostwo nic nie zapewnia.
Piotr prowadzisz niepubliczne czy publiczne?
Mam nadzieję, że masz je w tym samym powiecie, bo inaczej to zupełna kicha.
~casus

Napisano: 11 sty 2012, 11:03

Na dzień dzisiejszy publiczne i oczywiście w jednym powiecie. Ale u nas szuka się oszczędności więc nie wiem jak długo przetrwam. Mimo , że dzieci mi nie brakuje.
~Piotr

Napisano: 11 sty 2012, 11:10

My na dzień dzisiejszy mamy niepubliczną 30, w tym roku jednak przechodzimy do dwóch 14 też oczywiście też niepublicznych.
Miałam przekonanie, że będą to niezależnie funkcjonujące placówki, ostatnio słyszałam jednak z UW, że placówka ma być ponoć jedna, a druga stanowić jej filię.

Nas tzw \"oszczędnośći\" i szantaż (likwidacja) zmusiły do przejścia pod stowarzyszenie :(
~casus

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x