witam, mam pytanie:
jestem pracownikiem socjalnym - świeżutkim, więc proszę o pomoc:)
pracuje w placówce wielofunkcyjnej, która również prowadzi grupę wsparcia dziennego. mamy tam wychowanka, który sporo wagaruje, mama jest nieudolna wychowawczo i nie współpracuje z nami ani ze szkołą, my jesteśmy w stałym kontakcie ze szkołą, poprosiliśmy MOPS o by spróbował również \"zadziałać\" w kwestii wychowawczej a przynajmniej zaproponował mamie jakieś wsparcie (jest jego klientką), mama nie widzi takiej potrzeby i odrzuciła ich pomoc. jako że ze szkołą kompletujemy dokumenty dla Sądu potwierdzające nasze działania w celu poprawy sytuacji i brak współpracy ze strony mamy poprosiłam MOPS o pisemną informację dotyczącą podjętych przez nich działań w tym aspekcie i ich rezultatów. Pani kierownik odmówiła mi odpowiedzi żądając podstawy prawnej. do tej pory nie miałam żadnego problemu w pozyskiwaniu inf. z innych instytucji.
wie ktoś może na co mogę się powołać??
zastanawiałam się nad tym, ale nie jestem pewna:
Art. 121. 1. Pracownik socjalny korzysta z prawa pierwszeństwa przy wykonywaniu swoich zadań w urzędach, instytucjach i innych placówkach. Organy są obowiązane do udzielania pracownikowi socjalnemu pomocy w zakresie wykonywania tych czynności.