współpraca z MOPSem - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 12 sty 2012, 21:16

witam, mam pytanie:
jestem pracownikiem socjalnym - świeżutkim, więc proszę o pomoc:)
pracuje w placówce wielofunkcyjnej, która również prowadzi grupę wsparcia dziennego. mamy tam wychowanka, który sporo wagaruje, mama jest nieudolna wychowawczo i nie współpracuje z nami ani ze szkołą, my jesteśmy w stałym kontakcie ze szkołą, poprosiliśmy MOPS o by spróbował również \"zadziałać\" w kwestii wychowawczej a przynajmniej zaproponował mamie jakieś wsparcie (jest jego klientką), mama nie widzi takiej potrzeby i odrzuciła ich pomoc. jako że ze szkołą kompletujemy dokumenty dla Sądu potwierdzające nasze działania w celu poprawy sytuacji i brak współpracy ze strony mamy poprosiłam MOPS o pisemną informację dotyczącą podjętych przez nich działań w tym aspekcie i ich rezultatów. Pani kierownik odmówiła mi odpowiedzi żądając podstawy prawnej. do tej pory nie miałam żadnego problemu w pozyskiwaniu inf. z innych instytucji.
wie ktoś może na co mogę się powołać??
zastanawiałam się nad tym, ale nie jestem pewna:
Art. 121. 1. Pracownik socjalny korzysta z prawa pierwszeństwa przy wykonywaniu swoich zadań w urzędach, instytucjach i innych placówkach. Organy są obowiązane do udzielania pracownikowi socjalnemu pomocy w zakresie wykonywania tych czynności.
~mika

Napisano: 12 sty 2012, 21:20

Pani z MOPSu widocznie nie ma nic do powiedzenia.
~Danka

Napisano: 12 sty 2012, 21:30

pracownik socjalny z tego rejonu przygotował mi info ale podpisu pod ty już nie dostała....
~mika

Napisano: 12 sty 2012, 21:32

Bo to świadczy o pani kierownik i tych całych działaniach co firmuje.Współczuję.
~Danka

Napisano: 12 sty 2012, 22:50

Po co ci to ? Chcesz pomóc rodzinie umów zespół interdyscyplinarny i omówcie plan pomocy dziecku i rodzinie. Zaproś pedagoga szkolnego dzielnicowego pracownika mops i kogo jeszcze ci się przyda.
~ale jaja

Napisano: 13 sty 2012, 19:59

zespół zwołałam, ustaliliśmy, że nie ma na co czekać. bo niedługo będzie za późno, każdy z zebranych miał dorzucić swoją \"cegiełkę\" a MOPS się wypiło... tzn. p. kierownik....
~mika

Napisano: 13 sty 2012, 20:21

no to po co ci opinia MOPS Sąd sam sobie ściągnie od nich opinie.
~ale jaja

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x