gdyby to nie było śmieszne... - HYdE PaRK

Strona 2 z 4    [ Posty: 32 ]

Napisano: 13 mar 2011, 20:37

ala nie przejmuj się wypowiedziami jakiegoś tam alexandra
jesteś w porządku, bo nazywaz rzeczy po imieniu, a nie ściemniasz w imię czego? nie wiem, na pewno nie prawdy. A cóż można powiedzieć o takim człowieku jak tenże aleksander?

coś
ależ Ty gułpi jesteś. Tak po prostu. Wśród znajomych mamm.in. dwóch fajnych kolegów, Żydów. Chyba byli by ostatnimi, którzy by mnie posądzili o antysemityzm. Ale takie \"coś\", nie rozróżnia prawdy od fałszu, więc jak może rozumieć rzeczywistość antysemityzmu?
~Łukasz

Napisano: 13 mar 2011, 20:40

ala
jedna sprawę wg mnie należy jednak zweryfikować. Bo takie życzenia wobec olgi to chyba lekka przesada. Nawet przeciwnikowi w dyskusji nie życzy się \"zbioru owoców\" o którym napisałaś. Jeśli ma przyjść to \"samo przyjdzie\", ale nie można komuś życzyć źle.
~Łukasz

Napisano: 13 mar 2011, 21:40

kim ty jesteś kobieto? PORAŻKA!!!!!!
~do ali

Napisano: 13 mar 2011, 21:46

To czego życzysz oldze będzie dotyczyć takiego złego człowieka jakim jesteś ty.
~też do ali

Napisano: 13 mar 2011, 22:00

czytać jakiego tam Łukaszka małomiasteczkowego kmiotka.
~po co...

Napisano: 13 mar 2011, 22:55

przeciwnie - myślę, że antysemityzm, jak zresztą każde inne nastawienie \"anty-\" to ciekawy temat dla naszego forum i podoba mi się, że Łukasz go poruszył
~betta

Napisano: 13 mar 2011, 23:26

co dalej z tematem na \"anty\"?
~i..

Napisano: 14 mar 2011, 13:16

Dzisiaj Gross mówił, że niewielu Polaków ratowało Żydów a większość raczej przeszkadzała. Taka sucha informacja bez podania informacji, że Niemcy przyłapując Polaków na ukrywaniu Żydów mordowali cała rodzinę i palili ich domy a czasem nawet całe wsie. Mimo tego, że w krajach Europy Zachodniej za ukrywanie Żydów Niemcy nie mordowali Belgów, Holendrów, Włochów, Francuzów, Duńczyków, Szwedów, to i tak to Polacy mają nawięcej drzewek dla sprawiedliwych. PO co o tym wspominać prawda. Lepiej mówić tylko, że więcej przeszkadzała. To jedno.
Druga kwestia dotyczy prośby z którą zwróciła się niestety już śp. Maria Fieldorf-Czarska, a chodziło o honorowanie Żydów ratujących Polaków w czasach bolszewickiej zarazy.
Być może czegoś nie wiem, ale nie podano do dzisiaj ani jednego takiego przypadku. A może pan Gross zajmie się tą kwestią? Z cała pewnością znjadzie takie przypadki. Dobrze byłoby pokazać Polakom, że mają sprzymierzeńców.
~konkluzja

Napisano: 14 mar 2011, 14:43

Jakież poruszenie! A ja oldze życzyłam jedynie aby, jako pierwsza wypiła piwo, które pomaga warzyć!!!

Uważam za skandaliczne zachowania, które sprawiają, że odwraca się uwagę od prawdziwych problemów po to by dokopać przeciwnikowi politycznemu. Insynuowanie, że PiS= Faszyzm, bo czymże innym jest wpis o pochodniach lub nawet, że Polak=Faszysta, bo czymże innym jest wpis o pochodnaich jest wpisywaniem w ogólną tendencję wybielania Niemców i robienia z nich ofiary II Wojny Światowej a oczerniania Polaków i robienie z nich oprawców.

To jest bardzo niebezpieczna zabwa, która musi prowadzić do odrodzenia się faszyzmu w Niemczech. Po pierwsze następuje uśpienie opinii światowej a po drugie samozadowolenie Niemców. Ten sam błąd popełniono po I Wojnie Światowej a do zcego to doprowadziło? No właśnie, dzisiaj coraz więcej osób odpowie, że do rozpętania przez Polskę wojny.

Słyszałam kiedyś taką opinię o oznakowaniu naszych dróg a zarazem krytykę tego oznakowania. Otóż pewien człowiek tłumaczył, jak nieadekwatne oznakowanie dróg może doprowadzić do prawdziwej tragedii. Polak przyzwyczajony do tego, że znak ograniczający prędkość do 40 km/h tak naprawdę nie oznacza, że jazda 60 km/h jest niebezpieczna, wyjeżdżając za granicę złamie zakaz jazdy szybszej nioż 40 km/h. Tylko, że na Zachodzie ograniczenie do 40 km/h oddaje rzeczywiste zagrożenie.

W Polsce mamy tendencję do przedtsawiania spraw w niewąłściwym świetle i proporcjach. Oskarżanie niewinych ludzi czy środowisk dla korzyści politycznych, o rzeczy nieadekwatne do rzeczywistości prowadzi do znieczulicy i wtedy, kiedy trzeba naprawdę zareagować społeczeństwo nie reaguje. Po co mają reagować, skoro tyle razy oskarżano bezpodstawnie niewinnych ludzi czy środowiska o czyny lub intencje niezgodne z prawdą? Pewnie znowu ktoś chce komuś dokuczyć, coś zyskać itd.

Dlatego wpisy takie, jak olgi powinny być piętnowane i na nie powinniście się oburzać, bo takie postawy prowadzą świadomie czy nie to inna sprawa, do tragedii i dramatów.

Jeśli chcemy zwalczać antysemityzm, to zwalczajmy go tam, gdzie jest on rzeczywiście. A jesli chcemy kogoś jeszcze przy okazji edukować to pokazujmy, że nie tylko jesteśmy przeciwko antysemityzmowi ale także przeciwko wszelkim anty. A więc również antypolonizmowi, antyuczciwości w życiu społecznym i w środkach masowego przekazu.

Dlatego zawsze będę życzyła osobom nieuczciwym, aby to one w pierwszej kolejności płaciły cenę za swoją nieuczciwość i nic tego nie zmieni. Świadome rozpowszechnianie kłamstw i oszczerstw prowadzi bowiem do wzrostu nieufności i nienawiści. Nieadekwatne oskrżanie prowadzi do znieczulicy.

~ala

Napisano: 14 mar 2011, 15:15

Tak samo jak ktoś dla żartów cały czas wzywał ratunku. Aż przyszedł czas kiedy naprawdę pomoc była potrzebna to nikt nie zareagował.
~dokładnie

Strona 2 z 4    [ Posty: 32 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x