GKRPA a Niebieska Karta - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 11 mar 2009, 13:26

No wybaczcie , ale przemoc związana tylko z problemem alkoholowym jest rolą Komisji P/A , przecież przemoc nie musi być związana z uzależnieniami - są różne rodzaje przemocy i nie mają nic wspólnego z alkoholizmem. Jak Komsja P/A może zajmować się przemocą , gdzie wogóle nie występuje problem nadużywania alkoholu , Komisja nie ma tu nic do roboty. Pomyślcie Komisja P/A rozpatruje sprawę nauczyciela , który nie pije , ale stosuje zimną przemoc psychiczną wobec żony i dzieci, jakim prawem ktoś z Komisji P/A wkracza w te kwestie - to raczej pomoc społeczna jest tu bardziej uzasadniona i ma większe prawa wykonując to w ramach pracy socjalnej i ochrony ofiar przemocy . Czyż nie tak.Ludzie wy nie wiecie po co jesteście , mało macie roboty jeszcze chcecie przemoc przerabiać .
~IKA

Napisano: 13 mar 2009, 13:50

Słuszna uwaga IKA. I tak powinno być, co też wydaje mi się będzie teraz jasno zdefiniowane nową ustawą przemocową. Co ma GKRPA do przemocy bez alkoholu? Wg mnie nic, zreszta komisariaty piszą te wnioski o udzielenie pomocy psychospołecznej i prawnej gdzie sie da - ops, gkrpa itp. Takie wypychanie spraw.
~podinsp

Napisano: 13 mar 2009, 15:29

Wiesz co policja zamiast działać - prowadzić postępowanie , ogranicza się do zgłoszeń do różnych instytucji , powysyłają pisma i myślą że mają wszystko z głowy. Przecież wiem ,że w w wielu przypadkach policja jest wzywana bo rodzina nie widzi wyjścia z sytuacji bądź cierpi latami i decyduje sie w końcu na taki krok . Ale rodziny też są pokręcone , najpierw zgłaszajką , a potem wycofują się z tego - sami sobie winni , a kto ma za nich zeznawać - tu jeszcze sporo czasu upłynie aby ich świadomość dojrzała do tego ,że trzeba powiedzieć w końcu nie , a nie tkwić w problemie. Myślę ,że dużo zależy od wprowadzenia odpowiedniego rozporzadzenia do ustawy o przeciwdziałaniu przemocy ( opuszczenie domu przez sprawcę , zakaz zbliżania się - to powinno być jasno sprecyzowane i w końcu być stosowane .Wówczas można zapewnić ochrone ofiar).
~IKA

Napisano: 30 mar 2009, 17:17

Komisja również przygotowuje projekt programu, a na pewno powinna go opiniować i popracować nad wnioskami/zadaniami. Jeżeli nie jest kompetentna, aby udzielić pomocy psychologicznej i prawnej, to powinna przekonać prezydenta, burmistrza i wójta by na terenie gminy znalazły się takie osoby np. w ops, OIK czy punkcie konsultacyjnym.(gmina ma na to pieniądze) Myślę, że można wyjść z założenia, że w Komisji są ludzie, którzy potrafią napisać doniesienie do prokuratury, udzielić wsparcia psychologicznego osobie doznającej przemocy itd.
~Danka

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x