Jak zmienić placówkę dla dziecka upośledzonego - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 24 sie 2010, 10:32

Witam, mamy dziewczynkę 9-letnią która jest upośledzona umysłowo w st. umiarkowanym. Jest kompletnie niekomunikatywna. Podejrzenie elementów autyzmu. Poradźcie gdzie i jak można umieścić dziewczynkę w innej placówce? Rodzice mają prawa ograniczone. Dzięki za pomoc
~zocha

Napisano: 24 sie 2010, 17:50

A może Ośrodek Szkolno Wychowawczy. Są to internaty przy szkołach Specjalnych.
~ale jaja

Napisano: 24 sie 2010, 17:55

Znaczy się Specjalny Ośrodek Szkolno - Wychowawczy
~ale jaja

Napisano: 24 sie 2010, 20:37

My takie dzieci umieszczamy w DPS dla dzieci i młodzieży.
~jmm

Napisano: 24 sie 2010, 20:56

DPS to półśrodek, gdyż sąd wyrażając opiekunowi prawnemu zgodę na umieszczenie w DPS nie kończy postępowanie opiekuńczo - wychowawczego. Przeszkodą mogą być także opiekunowie prawni. Od ich zgody zależy umieszczenie dziecka w DPS lub SOSW. W moim domu chłopca z podobnymi problemami umieściliśmu w DPS dla zdieci i młodzieży. Załatwienie formalności zajęło około 1,5 roku.
~Marcin

Napisano: 01 wrz 2010, 3:02

Nie do końca się z Tobą zgodzę Marcinie jeśli chodzi o wyrażenie zgody na umieszczenie dziecka w DPS tylko za zgodą op. prawnych. Ja w tej chwili umieszczam dziecko w DPS bez zgody rodziców. Poprzednie dziecko umieściłem w DPS za zgodą rodziców i sąd zakończył postępowanie. A co do formalności to fakt trwają długo, choć ja miałem wiecej szczęścia i w moim przypadku czas był bardzo krótki. Pozdrawiam serdecznie.
~jmm

Napisano: 06 wrz 2010, 16:09

I jak ~zocha próbowałaś ze Specjalnym Ośrodkiem Szkolno Wychowawczym?
~ale jaja

Napisano: 06 wrz 2010, 17:12

Ona jest w SOSW ale tam nic a nic z nią nie robią. Nie rozwinęła się nawet na jotę :(
Dzieki bardzo odpowiedzi. Będziemy próbowali z DPSem
~zocha

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x