Witam, mamy dziewczynkę 9-letnią która jest upośledzona umysłowo w st. umiarkowanym. Jest kompletnie niekomunikatywna. Podejrzenie elementów autyzmu. Poradźcie gdzie i jak można umieścić dziewczynkę w innej placówce? Rodzice mają prawa ograniczone. Dzięki za pomoc
DPS to półśrodek, gdyż sąd wyrażając opiekunowi prawnemu zgodę na umieszczenie w DPS nie kończy postępowanie opiekuńczo - wychowawczego. Przeszkodą mogą być także opiekunowie prawni. Od ich zgody zależy umieszczenie dziecka w DPS lub SOSW. W moim domu chłopca z podobnymi problemami umieściliśmu w DPS dla zdieci i młodzieży. Załatwienie formalności zajęło około 1,5 roku.
Nie do końca się z Tobą zgodzę Marcinie jeśli chodzi o wyrażenie zgody na umieszczenie dziecka w DPS tylko za zgodą op. prawnych. Ja w tej chwili umieszczam dziecko w DPS bez zgody rodziców. Poprzednie dziecko umieściłem w DPS za zgodą rodziców i sąd zakończył postępowanie. A co do formalności to fakt trwają długo, choć ja miałem wiecej szczęścia i w moim przypadku czas był bardzo krótki. Pozdrawiam serdecznie.