do 150% podstawy- decyzja należy do prac., który bedzie przeprowadzał wywiad śr. z rodz.zast, i wspólnie ustala co jest potrzebne rodz. na zagospodarownie w związku z przyjęciem dzieci do tej rodz.
witam jestem niespokrewniona rodzina zastepcza i zlozylam taki wniosek w wniosku zglosilam faktyczne rzeczy ktore musze miec do przyjecia dziecka w rodzinie a mianowicie meble wersalka posciele ,koldra poduszki ,reczniki obuwie domowe ,odkurzacz dywanik dziecko ma 16 lat i nie ma nikogo bliskiego na kogo mogla by liczyc .Prosze o poosze o podpowiedz czy wszystkim rodzina zastepczym nalezy sie ta sama kwota jednorazowej pomocy dla rodzin zastepczych pozdrawiam prosze o odpowiedz
Przysługuje, nie - należy się - a przysługuje.
Tak kwota takiej pomocy jest określona w ustawie o pom. społ. Zapis mówi, że taką pomoc można przyznać do wysokości 150 % podst.
Czyli należy to rozumieć w ten sposób, ze owszem przysługuje taka pomoc - ale ostateczna decyzja należy tutaj do Dyrektora PCPR, od środków jakimi dysponuje jednostka, na to wszytsko składa się też opinia pracownika socjalnego (który podczas wywiadu sprawdzi faktyczne i niezbędne potrzeby dziecka).
U ,,nas\" na pewno nie przeszedłby dywanik, odkurzacz itp.
Jest też tak, że rodziny składają taki wniosek i dostają odmowę - bo na wywiadze okazuje się, ze mają meble, łóżko, szafę biurko dla dziecka a potem tłumaczą, że to sa stare meble. A my nie wymieniamy sprzętów na,,lepsze\"
Wiele osób nie rozumie, że to jest pomoc społeczna a nie sklep meblowy.
Witam serdecznie! zmarla moja Mama i zostalam rodzina zastepcza dla moich nieletnich braci. Pracowniczka PCPR oznajmila mi, ze poniewaz zostalismy w mieszkaniu, w ktorym mieszkalismy z Mama pomoc na zagospodarowanie nie przysluguje nam. A w mieszkaniu naszym nie ma np. cieplej wody. Prosze o odpowiedz, Dziekuje.