Karta nauczyciela - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 18 z 19    [ Posty: 185 ]

Napisano: 27 lis 2013, 21:52

nie masz praw nabytych, trybunał konstytucyjny odrzucił skargę znp. ale mądrzejsi mogliby zając sie innym wektorem. mianowicie_ obecnie przy zawirowaniach OFE i widmie ponownego wyboru instytucji która będzie płacić emerytury (poprzednie bylo w 1997 -8 r) mówi sie o złamaniu tzw elementarnej zasady zaufania obyywatela do państwa.
czy nauczyciele wychowawcy z KN nie mogą twierdzić tego zamego?

w sadzie nukt nie wygra bo zmiana jest odgórna na szczeblu ustawy. Zastanowić sie mozna czy zmiana warunkow pracy i płacy musi pociągać za sobą obniżenie wynagrodzenie BO TYLKO O TO CHODZI !!

w mojej placówce chca od stycznia rozwiązać kwestie godzin na inne czynności, a mianowicie 1 godz na kazde dziecko ktore masz pod opieka. masz 3 to tygodniowa pracujesz z grupa 37 g, 4-ro to 36. Do tej pory narzekano na nierówność pracy z dziećmi pracowników KN i samorządowych , ze jedni 26 inni 36, 38, albo 40.
U mnie od stycznia podobno bedzie sprawiedliwie bi na dyżurze z dziećmi jedni beda pracować 36 a inni 39. Będzie tak samo jak teraz, ale podobno sprawiedliwie
~mariusz

Napisano: 27 lis 2013, 22:05

taki fajny cytat dotyczacy zmian w OFE

Uwagi Rządowego Centrum Legislacji:

„(...) proponowane rozwiązania (...) budzą wątpliwości co do zgodności z art. 2 i art. 67 ust. 1 Konstytucji, tj. z wywodzoną z zasady demokratycznego państwa prawnego zasadą ochrony zaufania obywatela do państwa i stanowionego przez nie prawa w zakresie prawa do zabezpieczenia społecznego po osiągnięciu wieku emerytalnego.”

jaaaak to super pasuje do likwidacji KN w POW odnosnie nauczycieli których stosunek pracy trwa.
~mariusz

Napisano: 27 lis 2013, 23:53

Przecież jest cała argumentacja TK, która mówi tez o tym... Dokładnie nie pamiętam bo język prawniczy jest trudny ale mniej więcej chodzi o to, że ustawa w przypadku KN nie łamie praw obywatelskich gdyż nauczyciele są obywatelami drugiej kategorii w odróżnieniu do służb mundurowych którzy to przedstawiciele tych służb są obywatelami pierwszej kategorii.
~kapek

Napisano: 21 gru 2013, 23:39

Może jednak zróbmy coś razem. U nas w placówce dostaliśmy 2300 pensji zasadniczej. Tak bardzo chciałabym gdzieś z tym pójść, coś zrobić. Skrzyknijmy się. Żadne państwo nie powinno traktować w taki sposób obywateli!!!!!!
~paulina

Napisano: 07 sty 2014, 12:02

Do KN dodany został art.1 ust.1a, który mówił, ze nauczyciele, wychowawcy i inni pracownicy pedag. zatrudnieni przez 1 sty 2014 w plac. op.-wych. i ośr. adopcyjnych będa podlegać karcie, aż do momentu zakończenia ich stosunku pracy. Odebranie nam tych praw jest oszukaniem obywateli przez państwo. Ja przynajmiej czuję się oszukana, straciłam zaufanie do państwa. Zostalam potraktowana jako gorszy obywatel (porównanie - służby mundurwe, im nie można było odebrać praw nabytych). Nam można? Składam pozew do sądu.
~Mariola

Napisano: 07 sty 2014, 12:23

Hej Mariola. Popieram Cię w pełni. Może dobrze byłoby zrobić to razem? Odezwij się jeśli potrzebujesz wsparcia albo informuj, jak się przedstawia sytuacja u Ciebie!!!!!
~paulina

Napisano: 07 sty 2014, 12:31

Pan Polkowski, dobre sobie po tej aferze z 2004 r? Chociaż Polska to dziwny kraj.
~lav story

Napisano: 07 sty 2014, 12:45

Paulina razem tego zrobić nie mozemy -pozew zbiorowy chyba od 10 osób. Ja mam zamiar złozyc pozew (dzisiaj idę do prawnika czas goni mam jeszcze 2 dni - 7 na odwolanie od 2 stycznia - wtedy dostałam nowy angaż, bo to co dostaliśmy wczesniej to chyba tylko informacje) - myśle, że złożę odnośnie braku wypowiedzenia umowy, obniżenia pensji, odebraniu praw nabytych. Mogę iść nawet o Stresburga mam o co skarżć państwo.
~Mariola

Napisano: 07 sty 2014, 13:55

kochani, mam lepszy plan niż na KN! teraz mam 2 noce w tygodniu i żadnej popołudniówki- żyć nie umierać
mniej mam pracy z dziećmi niż do tej pory! hurra!
~KN

Napisano: 07 sty 2014, 18:41

Nie 7 dni. Umowa jest bez zmian więc nie ma od czego odwoływac sie, trzeba skarzyć o należną kasę, a na to jest dużo czasu.
~Jerzy

Strona 18 z 19    [ Posty: 185 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x