Zmiany organizacyjne w placówkach!!!!!!!! - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 5    [ Posty: 44 ]

Napisano: 27 maja 2010, 10:54

Witam wszystkich. Informuję, że w maju br do Rady Ministrów został skierowany projekt poprawionej ustawy o wspieraniu rodziny oraz pieczy zastępczej wraz z rozporządzeniami. Zmiany w funkcjonowaniu placówek kolosalne. Znika pracownik socjalny, wychowaca w trakcie zajęć ma pod opieką 7 dzieciaków itp. Na stronie MPiPS w zakładce prawo - projekty ustaw - świadczenia rodzinne można odszukać te dokumenty. Zapraszam do dyskusji.
~Marcin

Napisano: 27 maja 2010, 20:25

A w zakładce prawo - projekty rozporządzeń - świadczenia rodzinne są projekty niektórych aktów wykonawczych do tego projektu ustawy. A poza tym, to dokument bardzo obszerny i obejmujący zmiany w wielu zakresach, pytanie tylko czy potrzebny? Następuje wyłączenie tematyki dotyczącej pomocy rodzinie i opieki zastępczej z systemu pomocy społecznej (z działu administracji - \"zabezpieczenie społeczne\" ma przejść do działu \"rodzina\"). Przewiduję, że pociagać to będzie za sobą szereg trudności i zamieszania organizacyjnego. Zamiast poprawić ustawę o pomocy społecznej - tworzenie nowej, której przepisy i tak sięgają po instrumenty i instytucje pomocy społecznej. Żal tego co zostało przez ostatnie lata wypracowane. W wielu miejscach Polski rozwiązania lokalne były naprawdę innowacyjne i systemowe, a teraz trzeba będzie budować na nowo i w nowych strukturach! I zwracam uwagę na przewidywane koszty wprowadzenia ustawy przedstawione w uzasadnieniu do projektu. Zwłaszcza w zakresie asystentów rodziny i koordynatorów pieczy zastępczej - po 1 na gminę/powiat?! Coś tu chyba jest nie tak?!
~Basia

Napisano: 28 maja 2010, 10:24

Otóż to znika pracownik socjalny z placówki.A ponoć miał być obligatoryjny.Co prawda jest zapis,że może być zatrudniany,ale kto to będzie robił??Jak na nic nie ma kasy??
No nic,trzeba będzie zostać asystentem rodziny za 3500zł.Tylko co ja zrobię z pieniędzmi??Żart.
Zaczynam szukac pracy w tym stukniętym systemie.Albo w ogóle zmienić branżę trzeba będzie.Bogu dzięki dyplomy inne w kieszeni.
Szkoda tylko wypracowanych przez lata różnych rzeczy.
~LZ

Napisano: 28 maja 2010, 11:02

Szkoda,że za pisanie tej ustawy wzięli się Ci,którzy nie przepracowali tam ani godziny.
~Kinga

Napisano: 28 maja 2010, 11:12

A co z kartą nauczyciela w placówkach??
~f

Napisano: 28 maja 2010, 11:35

Witam. Karta jest likwidowana w dwa lata po wejściu w życie ustawy. Osobiście oceniam, że docelowo placówki mają być swoistą formą DPS. Będą w nich umieszczani wychowankowie \"trudni\". Wczytując się w ustawę wnioskuję, że jednym z jej celów jest marginalizacja znaczenia placówek. Nie neguję tego. Uważam, że zmiany tak dalece proponowane są nie do przeprowadzenia w obecnej sytuacji.. 12 miesiećy na osiągnięcie nowych standardów. Przeliczyłem wszystko i nijak nie wychodzi mi, że to rozwiązanie nie przyczyni się do konieczności zwiększania budżetu placówek. Wybieram się do Waplewa na konferencję Polkowskiego. Kto wie jakie będzie jej zakończenie..... Żartuję nieczego Polkowskiemu nie zrobię. Pozdrawiam wszystkich.
~Marcin

Napisano: 28 maja 2010, 12:29

Witam,też wybieram się do Waplewa,ciekawe co usłyszymy.Co do rozporządzenia to mam wiarygodną informację z ostatniej chwili po rozmowie z ministestwem w tej sprawie,ze to nie ostatczna jego forma.Zostało ono napisane w pośpiechu i z konieczności i z pewnością będzie zmienione.Nie trzeba martwić się tymi zapisami.Każdy może pisać swoje sugestie.Pozdrawiam.Do zobaczenia w Waplewie.
~anna

Napisano: 28 maja 2010, 12:40

Patrząc na ten pośpiech w pisaniu rozporzadzenia (ciekawe tylko dlaczego aż taki pospiech) to jak myślicie,czy uwzględnią jeszcze pracownika socjalnego w placówce??
~Kinga

Napisano: 28 maja 2010, 12:47

Anno. W mojej placówce zorganizowałem w marcu spotkanie dyrektorów kujawsko - pomorskiego. Nasze wnioski przekazaliśmy do ROPS w Toruniu na prośbę pani dyrektor. Niestety nikt nie zwrócił na nie uwagi. Obawiam się, że pośpiech w tej sprawie wynika z parcia medialnego oraz realizacji słów premiera o niewydolnych domach dziecka. W Waplewie będziemy bardzo charakterystyczną ekipą - czterech chłopa.
~Marcin

Napisano: 28 maja 2010, 12:55

Moich sugestii niestety (list do ministerstwa) też nikt nie wziął tam pod uwagę.
~Kinga

Strona 1 z 5    [ Posty: 44 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x