KDR przedłużenie karty
-
- Referent
- Zajmuję się: PS
Re: KDR przedłużenie karty
Ja też bym przedłużyła bo w momencie przyznawania KDR wszystkie dzieci spełniały warunki, a teraz to tylko przedłużenie.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
po to ustawodawca wprowadził mozliwość przedłuzania KDR, żeby to robić, a nie rozpatrywać wszystko jak zupełnie nowy wniosek z przyznaniem KDR po praz pierwszy
-
- Praktykant
- Zajmuję się: kdr, usługi opiekuncze, sprawozdawczośc pomocy społecznej
- Kontakt:
Uważam , że należy przedłużyć na podstawie art. 6 ust. 3. Ustawy o kdr. "Dziecku, któremu przyznano kartę, nie traci prawa do jej posiadania odpowiednio przez okres (art 4 ust 2b)) mimo utraty tego uprawnienia przez rodzica lub zmniejszenia się liczby dzieci, któe wchodziły w skład rodziny wielodzietnej."
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
W ustawie nie ma takiego pojęcia jak "przedłużenie".mkaz pisze: 18 paź 2019, 13:15 po to ustawodawca wprowadził mozliwość przedłuzania KDR, żeby to robić, a nie rozpatrywać wszystko jak zupełnie nowy wniosek z przyznaniem KDR po praz pierwszy
Co do art. 6 ust. 3 jest to kwestia interpretacji, moim zdaniem dotyczy to sytuacji, że np. najstarsze kończy 18 lat i dalej się nie uczy, to dwójce pozostałych w wieku do 18-tki nie zabieram kart. A te do 18-tki było oznaczone na wniosku jako dziecko w wieku do 18-tki i zgodnie z art. 4 ust. 2b by nie traciło uprawnienia do posiadania karty przez ten okres. Zatem powinna być trójka dzieci spełniających warunki ustawy w dniu składania wniosku.
jak-rozpatrzyc-wniosek-komu-przyznac-kdr-207275674
Dla mnie nie jest to wszystko "jednoznaczne".
Powinien być jasny zapis w ustawie co zrobić w takiej sytuacji.
Ale wiadomo, to KDR i każdy robi tak jak uznaje za słuszne, wyroki z Bydgoszczy, konkubenci etc. etc. co jeszcze mnie zaskoczy w tym KDR

Oprócz KDR przedłużenie karty - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
pełnoletnia osoba a wniosek o kdr
wniosek tylko na kartę elektroniczną
jak edytować wniosek elektroniczny?
pomocy wnioski elektroniczne dopiero zobaczyłam
duplikat + dodatkowa forma
Zapomniał o żonie - czyli wniosek tylko dla rodziców
NIEODEBRANE KDR
przedłużenie terminu i dodatkowa forma?
błąd w nazwisku na karcie
karta elektroniczna a zmiana miejsca zamieszkania
KDR dla niepełnosprawnych dzieci