KOORDYNATORZY RODZINNEJ PIECZY ZASTĘPCZEJ - Stare tematy

Strona 2 z 7    [ Posty: 62 ]

Napisano: 02 mar 2012, 9:25

Wg nowelizacji koordynator ma być tylko u tych rodzin zastępczych, które złożą o niego wniosek. Jak to widzicie? Mnie się zdaj, ze może za chwile się okazać, że koordynator to martwa instytucja, bo jakoś nie chce mi się wierzyć, aby rodziny zastępcze składały wnioski o koordynatora
~iwa

Napisano: 07 mar 2012, 9:26

Ja przygotowałam sobie arkusz oceny sytuacji dziecka, ale z punktu widzenia koordynatora (może być wypełniany na pierwszej wizycie)-po prawdzie jest to zlepek wywiadów I, VI i VII. Chętnie się podzielę, bo może ktoś będzie miał dodatkowe uwagi, których ja nie przewidziałam. Jeżeli są chętni, to proszę o informacje na mojego emaila [email protected] (raczej rzadko zaglądam na forum i moge nie odpowiedziec na informacje stąd). Zastanawiam sie jeszcze nad indywidualnym planem pomocy i może jakimis arkuszami konsultacji z innymi specjalistami lub osobami z otoczenia dziecka (????-nie wiem czy warto, bo papierologia, ale kiedys i nas będą rozliczać z tego, co robimy).
~ewka

Napisano: 10 mar 2012, 22:11

Plan pomocy dziecku od czego zacząć?powinno się tak naprawdę napisać go we współpracy z asystentem rodziny,no ale cóż na taką współpracę większośc z nas nie może liczyć.
Moja propozycja jest taka:
I. Dane dotyczace dziecka:(imie i nazwisko,data i miejsce urodzenia,pesel,adres zameldowania lub pobytu,na jakiej podstawie zostalo umieszczone w r.z.,jakie były przyczyny umieszcz. dz. w r.z.)kontakty dziecka z matką- więź emocjonalna( czy dz. chce kontaktów z matką)
II.sytuacja zdrowotna dziecka:( poradnia zdrowia,karta szczepien,przebyte choroby, \'w przypadku dziecka niepełnosp.-orzeczenie wyd. na okres do...,,czy dz.wymaga konsult. lekarskich..itd.
III Rodzina biologiczna dziecka:
a)matka biologiczna:( dane dotyczace matki- imie i naz., adres zam, władza rodzicielska( pozbawiona, ograniczona, zawieszona),alimenty( dobrowolne, sądowe,egzekucja komorn.),zatrudnienie-miejce pracy,bezrobotna-zarejest.w PUP,kontakty matki z dzieckiem( jak często, na jakiej zasadzie- postanowienie sądu,chce kontaktów z dzieckiem
b)ojciec biologiczny:( dane dotyczace ojca- imie i naz., adres zam, władza rodzicielska( pozbawiona, ograniczona, zawieszona),alimenty( dobrowolne, sądowe,egzekucja komorn.),zatrudnienie-miejce pracy,bezrobotny-zarejest.w PUP,kontakty matki z dzieckiem( jak często, na jakiej zasadzie- postanowienie sądu,chce kontaktów z dzieckiem
c) rodzeństwo dziecka:( dane dot. rodzeństwa,kontakty z rodzenstwem,odwiedziny,relacje..itd.
d)inne osobymajace związek z dzieckiem np.dziadkowie,osoby bliskie dziecku,czy utrzymują z nim kontakty?)
IV. Edukacja dziecka ( szkoła,klasa,kontakty z nauczycielami,rówieśnikami,przebieg nauki szkolenej,osiągane wyniki w nauce, problemy szkolne( jeżeli tak to jakie,pomoc ze strony pedagoga, specjalisty-jeżeli wymaga),
V. zainteresowania dziecka (czym się interesuje,pasje,osiagniecia jezeli tak to jakie..itd.)
co dalej? jeszcze sie zastanawiam i czekam na podpowiedzi od Was:)Można to także napisac w tabelce .
Chętnie wymienię się z Wami mailowo na powyższy temat:)
Koordynator na podstawie rozmowy z dzieckiem i rodzicami zastępczymi musi podjąć działania i wyznaczyć cele.
Pozdrawiam i czekam na Wasze propozycje :)
przeczytajcie ,może tego asystenta rodz. wogóle gminy nie zatrudnią https://wartowiedziec.org/index.php/pomo ... -zastpczej
druk sejmowy nr 177 https://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/Przebi ... xsp?nr=177
~Family Placement Worker- koordy

Napisano: 11 mar 2012, 13:24

ja jak narazie jeżdżę na oceny do wszystkich rodzin: około 100!! Oprócz tego praca biurowa koordynatora.. :) ale nie narzekam :) jest ciekawie
~marysia

Napisano: 11 mar 2012, 22:58

jednym słowem jesteś zadowolona jako koordynator, a co z zarobkami i straconym dodatkiem. U nas tylko pesymizm.
~femi

Napisano: 12 mar 2012, 22:49

następny twór koordynator (czyli pracownik socjalny) tyle że bez dodatku i bez urlopu dodatkowego. Ja się pytam i po co to.
~PCPR

Napisano: 14 mar 2012, 12:03

trochę późno na te pytania
~koordynator

Napisano: 16 mar 2012, 21:02

Koordynator rodzinnej pieczy zastepczej zostaje pozostawiony sam sobie, asystent rodziny moze ,ale nie musi być zatrudniony przez ośrodki pomocy społecznej, dopiero po 2015 OPS-y bedą musiały go zatrudnić. ale co do tego czasu ma robić koordynator?Główne założenie ustawy zostało spartaczone!zapewne to nie ostatnia nowelizacja do tej ustawy,teoria,teoria ,a praktyka w lesie...niestety!

do poczytania link: https://www2.polskieradio.pl/radioparlam ... 99304.html
czekamy na przyklepanie nowelizacji przez senat, zpewne stanie sie to już niedługo...
~Family Placement Worker- koordy

Napisano: 21 mar 2012, 23:09

jestem nowy w branży i liczę na pomoc z odwzajemnieniem
~alex

Napisano: 22 mar 2012, 1:15

witaj w klubie:)
alex, czego nie wiesz?
jeśli chodzi o plan pomocy, to ja stosuje bardzo podobny do tego przedstawionego, oczywiście założenia planowe trzeba dostosować do dziecka, ale wbrew pozorom nie jest to takie trudne.

Ja mam pytanie nieco inne.
Na podstawie Oceny sytuacji dziecka organizator sporządza do Sądu opinię, nie koordynator? Jak taka opinia ma wyglądać waszym zdaniem?
Pozdr!
~sofia

Strona 2 z 7    [ Posty: 62 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x