\"straszy\" mnie plan pomocy bo nie mam asystenta i będę musiał go wykonać z RZ i pracownikiem socjalnym. No i diagnoza dziecka a chce się zabrać za to profesjonalnie Sofia podaj swój mail.
proszę o pomoc w odpowiedzi na pytanie, czy jako koordynatorzy mamy jakiś termin na zrobienie tego planu pomocy? i czy mamy go zrobic \"tylko\" dla dzieci z rodzin poniżej 3-letniego stażu, bo tymi mamy się zajmować???
Witam, właśnie piszę pracę licencjacką i muszę w niej zamieścić \'wywiad\', rozmowę z pracownikiem socjalnym. Czy znalazły się jakiś chętny pracownik socjalny, który zechciałby odpowiedzieć mi na kilka pytań? (głównie pytania dotyczące rodzin zastępczych) Bardzo proszę o pomoc! jeśli ktoś by mi zechciał pomóc, proszę napisać na meila : [email protected]
witam
chciałabym się dowiedzieć coś na temat współpracy asystenta z PCPRem. to znaczy konkretnie chodzi mi o to, że PCPR wysyła listę dzieci do ośrodków, w której rodzice stracili prawa rodzicielskie. czy asystent powinien jechac do tej rodziny i sprawdzić co tam sie dzieje??? czy co powinien zrobić po takiej informacji z PCPRu. jak w ogóle powinien to sprawdzić i co??? ostatnio byłam wlasnie w PCPRze i Pan dał mi tylko papierek do podpisania i oświadczenie że w danej rodzinie nie ma asystenta. ale nie wiem co z kolejnymi rodzinami jak dostanę listę dzieci (zanim podpisałam oświadczenia to listy z dziećmi nie dostałam).
asystent wraz z koordynatorem przygotowują plan pracy z rodziną, (art.15) i koordynator wraz z asystentem przygotowuje plan pomocy dziecku.
Jeśli nie ma asystenta, powinno się wyznaczyć osobę, która dysponuje wiedzą na temat rodziny biologicznej dziecka przebywającego w rodzinie zastępczej.
Myślę, że zanim zgłosi PCPR do ośrodka powinien zrobić jednak rozeznanie w r. biologicznej i wtedy stworzyć ocenę syt. dziecka w której określi się co do zasadności powrotu dziecka do rodz. biologicznej, pozostania w rz lub adopcji .
tak zgadza się
art. 233 otrzymuje brzmienie:
„Art. 233. 1. W okresie do dnia 31 grudnia 2014 r. rodziny zastępcze i rodzinne
domy dziecka nieposiadające co najmniej 2-letniego doświadczenia jako rodzina zastępcza lub rodzinny dom dziecka, obejmuje się, na ich wniosek, opieką koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej.
2. W okresie do dnia 31 grudnia 2014 r. rodziny zastępcze i rodzinne domy dziecka posiadające co najmniej 2-letnie doświadczenie jako rodzina zastępcza lub rodzinny dom dziecka, mogą zostać objęte, na ich wniosek, opieką koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej. Przepis
art. 77 ust. 1a stosuje się odpowiednio.”;
w art. 77:
a) ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. Rodziny zastępcze i rodzinne domy dziecka obejmuje się, na ich wniosek,
opieką koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej.”,
b) po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
„1a. W stosunku do rodzin zastępczych i rodzinnych domów dziecka, nieobjętych
opieką koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej, zadania koordynatora
rodzinnej pieczy zastępczej wykonuje organizator rodzinnej pieczy
zastępczej.”,
c) ust. 4 otrzymuje brzmienie:
„4. Koordynator rodzinnej pieczy zastępczej nie może mieć pod opieką łącznie
więcej niż 30 rodzin zastępczych lub rodzinnych domów dziecka.”;
zobaczymy jak to będzie wyglądało w praktyce, pozdro
Tak koordynator rodziny (PCPR) wysyła listę dzieci do ośrodków adopcyjnych z uregulowana sytuacja prawną tj. jeśli rodzice dziecka są pozbawieni praw rodzicielskich ,bądź jeśli rodzice biologiczni dziecka nie żyją.
Tu asystent rodziny nie odgrywa żadnej roli, nie chodzi do rodziców biologicznych tych dzieci ,ponieważ władza rodzicielska została im odebrana i nie mają żadnych praw do dziecka, sąd nie będzie ich pytał o wyrażenie zgody na adopcję dziecka
Do zadań ASYSTENTA RODZINY należy w szczególności:
niedopuszczenie do oddzielenia dziecka od rodziny lub – jeśli jest to już niemożliwe – umożliwienie mu jak najszybszego powrotu z pieczy zastępczej do rodziców. Wspierać ma także pełnoletnich wychowanków opuszczających spokrewnione rodziny zastępcze. Ustawa szczegółowo wymienia, co powinien asystent robić, by osiągnąć zamierzone cele. Jego działalność ma koncentrować się na:
■udzielaniu porad i edukowaniu rodzin w zakresie tego, jak skutecznie mogłyby one rozwiązywać napotkane problemy – asystent ma również być przekaźnikiem informacji i łącznikiem między zagrożoną rodziną a instytucjami rządowymi, samorządowymi i organizacjami pozarządowymi;
■udzielaniu konkretnej pomocy – ze szczególnym naciskiem na pomaganie w znalezieniu zatrudnienia, podnoszenia kwalifikacji zawodowych czy tez zdobywaniu umiejętności prawidłowego prowadzenia gospodarstwa domowego;
■tworzeniu planu pracy z rodziną – we współpracy z zespołem interdyscyplinarnym (tj. reprezentacji instytucji i służb zainteresowanych rozwiązaniem problemu danej dziedziny);
■monitorowaniu funkcjonowania rodziny po zakończeniu pracy z nią;
współpracy z rodziną zastępczą, rodzinnym domem dziecka lub placówką opiekuńczo-wychowawczą, w której umieszczono dziecko z rodziny przeżywającej trudności w wykonywaniu funkcji opiekuńczo-wychowawczej oraz koordynatorem rodzinnej pieczy zastępczej i sądem;
■udzielaniu pomocy rodzinom zastępczym spokrewnionym oraz pełnoletnim wychowankom opuszczającym te rodziny.