koszt obsługi 500+ obniżony z 1,5% na 0,85% - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 5 z 6    [ Posty: 58 ]

Napisano: 27 mar 2019, 11:50

Iks pisze:Chętni do urzędów się pewnie znajdą, ale nie wiadomo jak długo pociągną temat.
Do czasu aż zobaczą pierwszą wypłatę.
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 27 mar 2019, 11:59

u nas idą puste nabory. idzie ogłoszenie i nie ma ŻADNEGO chętnego. coraz mniej jeleni chętnych do pracy za mniej niż wynoszą zasiłki. zostali pasjonaci i tacy, co nie mogą już dzieci rodzić :twisted:

aż dziwne, że dopiero teraz troll się tu pojawił. wszędzie tego dziadostwa pełno. dostać 2 zeta za przeklejenie gotowego wpisu to sami rozumiecie ... niektórzy tu mniej za 300 + dostali.
vasaria
Stażysta
Od: 25 mar 2016, 18:35
Zajmuję się:

Napisano: 27 mar 2019, 12:08

Ale swoją drogą widać, że Ministerstwo nie ma za bardzo pomysłów na wyjście z impasu. Protekcjonalnym tonem, pouczaniem i straszeniem redukcjami mama wrażenie, że osiągną efekt odwrotny od zamierzonego, a przed wyborami to im powinno raczej zależeć na bezproblemowej obsłudze, więc zamiast tego kija/grubszego kija i w końcu pałki, mogliby rzucić chociaż trochę marchwi.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 27 mar 2019, 13:08

Iks pisze:
MartaW pisze:To od nas, na najniższym szczeblu zależy najwięcej. Póki co jak mrówki pracujemy i siedzimy cicho. Ale za dwa blisko dwa tysiące na rękę, to ja mogę pracować bardzo wolno... i nikt mnie nie zwolni, bo drugiego takiego frajera za te pieniądze po wypuszczeniu na rynek kolejnej pięćsetki, to już urząd z pewnością nie znajdzie.
Próbowałem to kiedyś wytłumaczyć przełożonym, że de facto decyzje podejmują szeregowi pracownicy bo kierownik nie jest w stanie przy podpisywaniu 6 tysięcy decyzji sprawdzić wszystkich niuansów a nawet prawidłowości weryfikacji danych, a jak ktoś się pomyli to i tak sam musi to odkręcać, no ale dalej wszyscy głęboko wierzą w to, że komputer to rozpatruje automatycznie a my tylko drukujemy decyzje i że gadam bzdury. Chętni do urzędów się pewnie znajdą, ale nie wiadomo jak długo pociągną temat.

praca w urzędzie … "presiż".... mogą ciągnąć, tylko czy będą mieć na tyle szczęścia, że żadna kontrola ich nie dopadnie? bo nie sądzę, że ktoś z ulicy będzie robił to wszystko, co ja robię teraz. o połowie z tych rzeczy, co ja robię teraz, nawet nie pomyśli.
kontolanik
Stażysta
Od: 08 mar 2017, 14:45
Zajmuję się: ŚR/SW/FA

Napisano: 27 mar 2019, 13:20

Bo to jest też tak, że jak się błędów narobi to one wychodzą z reguły po pół roku albo później więc bardzo długo wszystkim się wydaje, że problemów nie ma. Kierownicy żeby je wychwycić w momencie podpisywania musieliby każde postępowanie sprawdzać od A do Z - to jest nierealne. I dopiero po kilku-kilkunastu miesiącach od wymiany doświadczonego pracownika na młodego ambitnego na najniższej krajowej się okaże, że to dzięki temu doświadczeniu 95% potencjalnych problemów nigdy nawet nie zaistniało, bo były odsiewane na stanowiskach merytorycznych - my po prostu jesteśmy ofiarami własnego sukcesu, im lepiej i szybciej robimy tym mniej jesteśmy potrzebni, a wiadomo, że urzędy przejęły logikę optymalizacji i cięcia kosztów na modłę prywatnych firm.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 27 mar 2019, 13:30

to gdzie był sens i logika zatrudniać w 2016 nowych pracowników do św, żeby ich teraz zwalniać???!!! jak powiedzieć tym ludziom, że są już teraz niepotrzebni ;)
Iwona28
Referent
Od: 09 cze 2017, 8:06
Zajmuję się: zr/fa/cp/dm/stypendia

Napisano: 27 mar 2019, 13:37

Ale tak swoją drogą, to rozumiecie, ze jeżeli już PIT można rozliczyć przy pomocy internetu (z automatu) to niedługo świadczenia będzie można w ten sposób przyznawać.

Rozumiecie .. automatyczna weryfikacja itd.

Poczekajmy jeszcze kilka lat.

Stałe, okresowe, św. rodznne, 500+, 300+, renty itd - wszystko można już robić z automatu.
12groszy
Stażysta
Od: 04 wrz 2018, 7:53
Zajmuję się: Pomoc Społeczna

Napisano: 27 mar 2019, 13:48

No tak średnio można. Pit można złożyć elektronicznie, ale dalej ludzie z urzędów skarbowych mają z tym robotę. Komputer nie jest w stanie rozpoznać stanu faktycznego rodziny, prawidłowości wypełnienia wniosków i np. wyłapać sprawy dot. koordynacji i jeszcze długo nie będzie. Nie da rady nauczyć komputera wszystkich przepisów i korelacji jakie między nimi zachodzą, komputer nie wychwyci też niuansów i nieprawidłowości. No i w końcu komputer nie rozwiąże problemów jakie mają nasi klienci.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 27 mar 2019, 13:56

Jak wprowadzali empatię, to ja myślałam ,że będzie automatyczna weryfikacja. Wprowadzę wniosek, kliknę "weryfikuj" i mi wyskoczą komunikaty: PESEL prawidłowy itp,. dochód sam się wczyta, orzeczenie o niepełnosprawności też. A tymczasem trzeba wszystko przeklinać i jeszcze drukować, bo dochód trzeba ręcznie wprowadzić (a jak ktoś nie miał orzeczenia do tej pory, to muszę mu fikcyjne najpierw wprowadzić, bo system nie weryfikuje inaczej).
A jak zrobić automatycznie uzyskanie i utratę dochodu? Jeżeli by uprościli procedury w zasiłku rodzinnym, to może. Bo że klient prawidłowo określi, czy miał utratę dochodu czy nie miał, to wątpię. Połowa wezwań do uzupełnienia wniosku dotyczy sytuacji, gdy ktoś zaznacza "nie uzyskałem/nie utraciłem" a z ZUS-u wychodzi litania.
I jeszcze by trzeba było przekonać ludzi, żeby wnioski składali elektronicznie.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 27 mar 2019, 14:01

Po prostu to są wbrew pozorom bardzo skomplikowane sprawy (tak, tak - dochód był tylko JEDNYM z kryteriów). Tzn. faktycznie pewnie z 90% to jest rutyna, ale trzeba umieć wyłapać te 10% które rutynowe nie są - komputer tego automatycznie nie zrobi, jak i nie spakuje papierów i nie wyśle do innego ośrodka w momencie jak świadczeniobiorca się przeprowadzi, nie odbierze telefonu i nie udzieli informacji, nie wytłumaczy jak wypełnić wniosek, nie zakończy realizacji jak strona umrze, nie zmieni numeru konta itd. itp.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 5 z 6    [ Posty: 58 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x