kwalifikacje opiekunki dziecięcej - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 23 sie 2012, 2:36

;) przestań kolego, bo \"wodę z mózgu\" robisz pytającym ;)
Pozdr.
~Wojtek

Napisano: 23 sie 2012, 13:28

pracuje u nas opiekunka ,która została zatrudniona ze wzgl.na ilosć malych dzieci do pomocy,ma skonczoną ZSZ +kurs zorganiz. przez PUP dla opiekunek dziec.,wg WAS czy może pełnic samodzielnie dyzur w grupie bez wychowawcy(dzieci są w różnym wieku)?
~giga

Napisano: 23 sie 2012, 13:55

nie może.
~Fasolka

Napisano: 23 sie 2012, 17:40

Wg. mnie nie może.
Pozdr.
~Wojtek

Napisano: 24 sie 2012, 12:48

A jakie są powody, że nie może? Właśnie takie jak poniżej
W klasyfikacji zawodów i specjalności zawód opiekunki dziecięcej jest pod kodem 325905.

Wymagania
do góry
Opiekunką dziecięcą może zostać osoba, która posiada wykształcenie średnie medyczne w zawodzie opiekunka dziecięca. Dodatkowo za opiekunkę dziecięcą uznajemy osobę, która ukończyła liceum medyczne lub szkołę policealną publiczną lub niepubliczną z uprawnieniami szkoły publicznej i uzyskała dyplom opiekunki dziecięcej.

Po 5 latach pracy na stanowisku opiekunki dziecięcej można zostać starszą opiekunką dziecięcą.

W placówce oraz w placówce wsparcia dziennego wymagane jest ukończenie szkoły medycznej przygotowującej do pracy w zawodzie opiekunki dziecięcej lub pielęgniarki.
~Marcin

Napisano: 24 sie 2012, 16:36

lub dodam jeszcze np.studia podyplomowe na kierunku pedagogika o specjalności opiekunka dziecięca.
~Fasolka

Napisano: 31 sie 2012, 15:22

Kolejna porcja pytań (bez odpowiedzi? ;):
Z jakim kodem jest wychowawca, pedagog i psycholog zatrudnieni w placówkach op-wych z kodeksu pracy? Nie są to bowiem ani \"2342 Specjaliści do spraw wychowania małego dziecka\", ani \"2359 Specjaliści nauczania i wychowania gdzie indziej niesklasyfikowani\", bo to stanowiska regulowane Kartą Nauczyciela.
Czy nie są to przypadkiem : \"531 Opiekunowie dziecięcy i asystenci nauczycieli\" ;)? Czy w takim razie tacy wychowawcy mogą pełnić samodzielnie dyżur w grupie skoro są TYLKO opiekunami i asystentami? ;) I czy w takim razie opiekunka dziecięca nie jest bardziej właściwą osobą (niż wychowawca z KP) do pozostawania z grupą dzieci skoro (zgodnie z kodem podanym przez Marcina) jest ona \"Średnim personelem do spraw zdrowia\"? ;)

~etatysta

Napisano: 31 sie 2012, 16:02

Skoro wychowawcą może być osoba która studiowała na uczelni pedagogicznej i tylko dlatego ma wpisane w dyplomie kierunek pedagogiczny specjalność informatyk i nikt do tego nic nie ma więc nie wiem o co spór.
~!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Napisano: 31 sie 2012, 16:10

u mnie opiekunki dzieciece nie pelnia samodzielnie dyżurów dziennych z wychowankami bi ponoc nie mogą,pelnia dyżury nocce gdy w budynku jest wychowawca,opiekunki najczęsciej zastepuja sprzataczki gdy te sa na urlopach lub chorobowym lub pracuja z wychowawca ale zawsze tylko od 7-15.nie wiem dlaczego tak ale to ustalila nasza dyr
~kamila

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x