Do pracowników ŚDS - jestem członkiem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Pracowników i Sympatyków Środowiskowych Domów Samopomocy. Siedzibą organizacji jest Oświęcim. Proponuję włączyć się do prac Stowarzyszenia , ktore we współpracy z innymi organizacjami pozarządowymi działającymi na rzecz osób niepełnosprawnych - gółwnie w zakresie zdrowia psychicznego - podjęło się obecnie działań na rzecz zmian w projekcie ustawy o pomocy społecznej ( ostatni projekt z dnia 3 czerwca ) dotyczących artykułów wprowadzających odpłatność w ośrodkach wsparcia. Interesujemy się również losami projektu rozporporządzenia w sprawie środowiskowych domów samopomocy, które zostanie wprowadzone po w/w ustawie. Zachęcam do odwiedzania strony stowarzyszenia - www.ospissds lub o kontekt e-mailowy na adres [email protected].
Występowaliśmy również do MPiPS w sprawie ujednolicenia dotacji w całej Polsce. W odpowiedzi otrzymaliśmy informację, że w każdym województwie o wysokości dotacji na 1 uczestnika decydują wojewodowie - dlatego takie dysproporcje w dotacji.
w lubelskim kwota dotacji na jednego uczestnika na 2009 wynosiła 900zł ale jestem ciekawa czy można starać sie o zwiększenie na 2010r i w jaki sposób ?
- może ktoś wie?
Obawiam się, że uchwała ta może być bez podstawy prawnej. ŚDS są finansowane z budżetu państwa jako zadanie zlecone, zasady dotyczące funkcjonowania Domów i odpłatności powinny być według mnie ustalone z Wojewodą. Chyba, że coś się zmieniło ale wątpię.