mała placówka jako zakład żywienia zbiorowego - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 4 z 6    [ Posty: 52 ]

Napisano: 11 lip 2011, 16:07

rozmawiałam z naszymi powiatowymi sanepidami :)
powiedzieli że tak to właśnie jest
że co województwo to inna interpretacja
i możliwe że w mazowieckiem nie traktują małych domów dla dzieci jako zakład żywienia zbiorowego a już w pomorskiem owszem
pozazdrościć, Hanka.... :)
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 11 lip 2011, 16:28

No to piszcie do ministerstwa o interpretacje.
~ale jaja

Napisano: 11 lip 2011, 16:56

Ministerstwo nic nie zinterpretuje ani nie pomoże,bo to przepisy sanepidowskie.
~Hanka

Napisano: 12 lip 2011, 10:37

rozumiem że sanepid nie podlega pod żadne ministerstwo?
~ale jaja

Napisano: 12 lip 2011, 10:44

Myslałam, że proponujesz napisać do naszego ministerstwa.Ja uznaję to,co powiedziano mi w moim sanepidzie ,bo to jest logiczne.
~Hanka

Napisano: 14 lip 2011, 14:31

logiczne, ale niezgodne z prawem obowiązującym

organizacja małych placówek ideologicznie jest ok, ale za zmianami prawa pomocy społecznej nie poszły inne akty prawne innych resortów

ja pisałam do MPiPS w tej sprawie, nie mam na razie żadnej odpowiedzi, jak coś dostane to napiszę na forum

może faktycznie warto do MZ pisać?

Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 18 lip 2011, 22:11

Haniu, piszesz bardzo istotne fakty. U nas ciągle jest tez ten problem. Mam ogromną prośbę, czy mogłabyś przesłać nam skan tejdecyzji z Sanepidu? [email protected]
będę wdzięczna!
~pozdrawiam
Beata
~Beata

Napisano: 19 lip 2011, 11:17

Witam,Beato nie mogę przesłać bo jak napisałam zadałam pytanie podczas kontroli i uzyskałam odpowiedź.U mnie nigdy nie było z tym problemu a pytanie zadałam w związku z dyskusją na forum.
~Hanka

Napisano: 19 lip 2011, 16:46

To ze stron warszawskiego sanepidu:

22. Planuję otworzyć prywatne przedszkole i w związku z tym chciałabym prosić o podanie aktów prawnych regulujących wszystkie kwestie z tym związane (m.in. odnośnie warunków jakie muszą spełniać budynki/pomieszczenia, w których będzie prowadzona tego typu działalność, wyposażenia toalet, kuchni – posiłki będą dostarczane przez firmę zewnętrzną, etc.)?

Jednostka prowadząca działalność gospodarczą w zakresie sprawowania opieki nad dziećmi w połączeniu z wyżywieniem, w świetle istniejących przepisów prawa, są placówkami żywienia zbiorowego zamkniętego (również w przypadku żywienia cateringowego niewielkiej grupy dzieci). Dlatego też placówki te zobowiązane są do przestrzegania przepisów prawa, określających warunki jakie muszą być spełnione przez zakłady branży żywnościowej w celu zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego dzieci..

Podstawowe akty prawne to:

• Rozporządzenie (WE) 852 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 29 .04. 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (DZ. Urz. L 139 z 30.04.2004r.) zał. II
• Ustawa z dn. 25 sierpnia 2006r o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2006r. nr 171, poz.1225 z późn. zm) wraz aktami wykonawczymi,
• Rozporządzenia Ministra Zdrowia. z dn. 17 kwietnia 2007r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego zamkniętego (DZ.U. z 2007r. nr 80, poz. 545).
• Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn. 2 lutego 2006r w sprawie badań do celów sanitarno epidemiologicznych opublikowane w Dz.U z 2006r. nr 25, poz.191)

Każdy zakład prowadzący żywienie zbiorowe, zgodnie z art. 63 ust.1 ustawy z 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia z późn. zm podlega obowiązkowi zatwierdzenia działalności przez terenowo właściwy organ PIS na zasadach określonych w rozdziale II art. 6 rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych. W tym celu należy skierować wniosek do właściwego ze względu na miejsce prowadzenia działalności - Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, o stwierdzenie spełnienia wymagań koniecznych do zapewnienia higieny w procesie przygotowywania posiłków i zapewnienia ich właściwej jakości zdrowotnej. Wymagania te określone są w załączniku II cytowanego powyżej rozporządzenia (WE) nr 852/2004.
Placówki żywienia zbiorowego zamkniętego, zobowiązane są do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego poprzez respektowanie Dobrej Praktyki Żywienia Zbiorowego. Dobra Praktyka Żywienia Zbiorowego, oprócz wymagań sanitarno-higienicznych, uwzględnia takie aspekty jak, wartość odżywcza posiłków, sposób planowania jadłospisów oraz jakość organoleptyczna posiłków.

Podejmując decyzję o wprowadzeniu żywienia cateringowego dla małych dzieci, konieczne jest zwrócenie uwagi na to, czy firma dostarczająca posiłki spełnia wymagania sanitarno – higieniczne, ale również czy uwzględnia specyfikę żywienia przeznaczonego dla małych dzieci pod względem wartości odżywczej, odpowiednio dobranych produktów minimalnie przetworzonych, z ograniczaniem substancji dodatkowych i barwników, o zmniejszonej zawartości soli. Zakład, który dostarczałby obiady, powinien specjalizować się w żywieniu dzieci.

Ponadto bardzo istotne jest zapewnienie właściwych, higienicznych warunków przewożenia posiłków oraz ich porcjowania, w taki sposób aby temperatura porcji podawanej dzieciom była właściwa – porcjowanie posiłków musi odbywać się w tzw. „strefie czynności czystych” .

Konieczne jest również zapewnienie oddzielnego pomieszczenia, przeznaczonego do higienicznego zmywania i wyparzania naczyń stołowych - „strefa czynności brudnych”. W placówce należy również zapewnić odpowiednią ilość naczyń stołowych dla dzieci– naczynia jednorazowego użytku nie są wskazane dla małych dzieci, głównie ze względów bezpieczeństwa, jak również estetycznych.

Pracownicy zatrudnieni przy porcjowaniu posiłków powinni uzyskać określone przepisami o chorobach zakaźnych i zakażeniach orzeczenia lekarskie do celów sanitarno - epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby. Zatrudnione osoby powinny być również przeszkolone z zakresu zasad Dobrej Praktyki Higienicznej. Są one zobowiązane do zachowania czystości osobistej i używania odzieży ochronnej, a także powinny mieć dostęp do oddzielnej ubikacji. Wszelkie węzły sanitarne powinny być wyposażone w odpowiednią naturalną lub mechaniczna wentylację (3 i 6 ust. I rozdziału, załącznika II rozporządzenia (WE)
nr 852/2004).

Odpowiedzialność za warunki higieniczno – sanitarne w placówce oraz przygotowanie i przeszkolenie personelu ponosi właściciel zakładu.

Więcej szczegółowych informacji można uzyskać korzystając z dostępnych na rynku poradników z zakresu dobrej Praktyki Żywienia Zbiorowego (Lista zatwierdzonych przez Głównego Inspektora Sanitarnego poradników dostępna jest na stronie internetowej: www.gis.gov. pl ).
~etatysta

Napisano: 19 lip 2011, 17:14

Czyli sprawa jest jasna, a dyskusja pt. \"mała placówka\" w kontekście aktualnie obowiązujących uwarunkowaniach prawnych jest pozbawiona sensu.
~Adam

Strona 4 z 6    [ Posty: 52 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x