Metraż + 15m2 - osoba niepelnosprawna - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 13 paź 2015, 21:33

qwertyu pisze:BooBoo i co spisujesz notatkę służbową, że widziałeś klienta na wózku?
Po co? Odpowiedni dokument już jest: wniosek (!). Musicie mieć naprawdę poważne przesłanki na podważenie dokumentu. Macie, czy tylko chcecie się pomądrzyć?

Można postawić sprawę inaczej: czy komukolwiek udało się przyłapać kogoś na kłamstwie w tym zakresie? Jeśli tak, to może naprawdę warto czasem sprawdzać. A więc jak, zdarzyło się?
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 14 paź 2015, 7:31

Nie zgodzę się z uwagi na fakt, że często nie tylko wnioskodawcy ale i zarządcy wprowadzają mnie w błąd przy wypełnianiu wniosku i tak naprawdę ja muszę tego wszystkiego pilnować tzn. zmieniają się powierzchnie, wydatki na mieszkanie też nie te, wyposażenie w instalacje (bo pani w administracji się pomyliło z innym mieszkaniem). Nie mówiąc już o tym co ludzie wypisują, skład gospodarstwa 3 osobowy, wydatki za 6 osób lub na odwrót. Sytuacje gdy wnioskodawca zaznaczał mi, że porusza się na wózku albo jest niepełnosprawny też mi się zdarzały, dopiero gdy dopytywałam, to wychodziło, że sobie zaznaczył, bo jest chory, ale żadnego orzeczenia nie ma, co bezczelniejsi zaznaczają nawet wózek, a przychodzą na własnych nogach. Jak się to ma do krążącej anegdoty, że osoba bez nóg starała się o ręte i za każdym razem zus domagał się zaświadczenia lekarskiego. W końcu lekarz napisał, że nogo ma upie...., i już nie odrosną.
qwertyu

Napisano: 16 paź 2015, 10:59

Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu z dnia 4 sierpnia 2009r.IV SA/Wr 135/2009[/b][/b]
" Art. 5 ust. 3 ustawy o dodatkach mieszkaniowych należy odczytywać wprost, gdyż intencją prawodawcy nie był zamiar ograniczenia opisywanej kwestii ze względu na rodzaj prowadzonego przez wnioskującego o przyznanie dodatku mieszkaniowego gospodarstwa domowego. Skoro tym zapisem ustawy prawodawca przyznał osobom niepełnosprawnym pewnego rodzaju przywilej , nie ustanawiając jednocześnie w tym zakresie ograniczeń co do liczby osób składających się na prowadzone gospodarstwo domowe, to dokonując jego interpretacji nie należy przypisywać mu tego rodzaju znaczenia. W przeciwnym razie mogło by dojść do sytuacji nierównego traktowania podmiotów ubiegających się o takie samo świadczenie ..."

Wyrok Naczelnego sądu administracyjnego z dnia 12 czerwca 2013r. I OSK 2317/12

Ja zawsze doliczam 15 m. kw nawet jak osoba mieszka sama a ma na orzeczeniu w 10 pkt na " tak"
kiczorek

Napisano: 16 paź 2015, 14:27

Dzięki:)
qwertyu

Napisano: 19 paź 2015, 10:09

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Bydgoszczy (II SA/Bd 401/13), a także Naczelny Sąd Administracyjny (sygn. akt I OSK 2222/13). NSA w uzasadnieniu wyroku wskazał, że nie można doliczyć 15 m² i oddzielnego pokoju dla osoby niepełnosprawnej ponieważ osoba niepełnosprawna ubiegająca się o dodatek mieszkaniowy mieszka sama, w przypadku gdyby zamieszkiwała z jeszcze jedną osobą w swoim 2 pokojowym mieszkaniu, to nadal miałaby do dyspozycji oddzielny pokój.
Pusia

Napisano: 20 paź 2015, 14:40

Zależy czy chce się "komuś" pomóc czy nie. Jak wiemy zawsze znajdziesz taki wyrok, który ci pasuje.
kiczorek

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x