Mieszkanie dla rodziny - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 lut 2015, 19:41

Mam pytanie do Asystentów którzy pracują z rodzina w której jest problem mieszkaniowy. Czy komuś udało sie pomóc w uzyskaniu mieszkania dla rodziny która stara się kulka lat. Jakie kroki podejmowaliście???
Mam rodzine w której proces ten trwa około 10 lat, władzę karza czekać:)
Jakie zalecenia na dany miesiąc (harmonogram) podejmujecie w tego typu problemie.
Z góry dziekuje za odpowiedź:)
edii

Napisano: 10 lut 2015, 20:59

Nie mam harmonogramu miesięcznego. Ale mam taką rodzinę, z którą bawię się w te klocki.
A mieszkań socjalnych nie ma, a kolejka oczekujacych jest długa.
Co do kroków jakie mozna podjąć - to chyba trzymac rękę na pulsie, napisać podanie, dobrze uargumentować, wychodzić później ścieżkę do wójta razem z rodziną i czekać.
Z resztą moim zdaniem otrzymanie mieszkania graniczy z cudem, przynajmniej w mojej gminie, ale pewnie wszędzie indziej jest podobnie.
Plush

Napisano: 10 lut 2015, 21:33

1.Wniosek o mieszkanie, 2. Podanie do Władz z uzasadnieniem( rzetelne argumenty)3. Wizyta osobista u Władz (sukcesywnie)4.Można się rozejrzeć samemu za mieszkaniem i wskazać,5. Uczyć rodzinę postawy,że kultura osobista oraz brak postawy roszczeniowej pomaga oraz, że nikt nic nie musi ale może pomóc, 6. Wdrażać porozumienie bez przemocy ( pomaga):)
Majka2

Napisano: 10 lut 2015, 22:11

Podpisuję sie pod tym, co piszą Plush i Majka. Jeśli prowadzisz harmonogramy miesięczne, możesz w kazdym miesiący zawierać punkt stały - wizyta u burmistrza czy innego decydenta (zgodnie z podejsciem chodził, chodził, aż wychodził;)). Jeśli czekają już 10 lat, a warunki są złe, dzieci rosną, rodza sie kolejne itp itd można też uzyskać poprawe warunków mieszkaniowych przez wynajęcie innego mieszkania, zależnie od zasobów rodziny. Takie realia, niestety.
Ja pracuję z rodziną, której warunki mieszkaniowe są tragiczne a mieszkań w gminie zero. W grę wchodzi tylko wynajem. W harmonogramie - wszystko, co wiąże się z poszukiwaniem mieszkania na wynajem;)
Lisbeth

Napisano: 10 lut 2015, 22:57

Dziękuje wam za pomoc;) Rodzina jest jak najbradziej za wynajęciem mieszkania, jednak nie stac ja na taki luksus:) Czy ewentualnie mozna gdzies się starac o jakieś dofinansowanie ??
edii

Napisano: 11 lut 2015, 0:31

Jesli podpiszą umowę z wynajmującym mogą otrzymać dodatek mieszkaniowy w OPS. Chociaż trudno będzie znaleźć właściciela który chce się rozliczać ze skarbówką ;) ale kto wie, próbować warto.
Lisbeth

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x