nabór - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 09 lut 2015, 22:46

Mam pytanie, jakie najczęściej padają pytania na komisji - nabór na AR.
vikio

Napisano: 10 lut 2015, 8:44

mnie pytali o:
1. ustawę o wspieraniu rodziny (jak to ustawa, co zawiera, co dotyczy asystenta, jakie są zadania asystenta)
2. podano przykład awantury domowej i co bym zrobiła
3 jak sobie radzisz z sytuacjami konfliktowymi i niebezpiecznymi
4 o przebieg mojej edukacji
5o to czy mam prawo jazdy :)
muffinek84

Napisano: 10 lut 2015, 9:21

Dziękuję bardzo muffinek84, może ktoś coś jeszcze podpowie?
vikio

Napisano: 10 lut 2015, 9:29

a mnie na pewno pytali dlaczego chcę pracować jako ar, pytali o gospodarowanie budżetem domowym.
edit
Praktykant
Od: 09 lut 2015, 9:55
Zajmuję się:

Napisano: 10 lut 2015, 9:48

Mnie pytali o ustawy, duuuuużo ustaw; jak poznać po dziecku, że jest przemoc w rodzinie, alkoholizm, narkomania, wykorzystywanie seksualne itp., procedurę odebrania dziecka z rodziny, i oczywiście czy mam prawko i samochód :)
Plush

Napisano: 10 lut 2015, 10:20

Ojej, dziękuję Wam bardzo za wypowiedzi, bardzo mi to pomogło.
vikio

Napisano: 10 lut 2015, 11:14

jak wygląda prawidłowe pozycie seksualne i czy jest zgodne z kodeksem rodzinnym i opiekunczym
aaaa

Napisano: 10 lut 2015, 12:48

Czy mam prawo otworzyć lodówkę, w jakich godzinach będę pracować, na czyj wniosek przydziela się asystenta, co zrobię ,gdy w domu jest tak brudno, że nie mam gdzie usiąść a dzieci wołają jeść
Gość

Napisano: 10 lut 2015, 13:23

te pytania to raczej do wątku "poradnik" - to tak naprzyszłość

nie mamy prawa przeszukiwać mieszkania :) jeżeli jest sytuacja która mnie niepokoi to rozmawiam z rodziną i najczęściej sami otwierają lodówkę :)
w jakich godzinach będziesz pracować to pytanie do szefa :) ja nie wchodze do rodziny wcześniej jak o 7 rano i póżniej jak o 18-19
na wniosek pr soc przydziela kierownik , lub sąd w drodze postanowienia
jeżeli jest brudno to rozmawiasz i pracujesz nad tym z rodziną, niezrobi się czysto nagle, to nie czary....
jeżeli dzieci są głodne to przy Tobie matka ma zrobić jeść, jeżeli nic w domu niema to ma kupić (pożyczyć, na kreskę) i zrobić, informujesz kuratora i pr.soc, to wszystko zależy od konkretnej sytuacji, ostatecznie zgłaszasz policji i dzieci są zabrane do domu dziecka
muffinek84

Napisano: 10 lut 2015, 15:13

Gościu, ja pracuję w terenie po południu, od ostatniej rodziny wychodzę najpóźniej 17, chyba że się zasiedzę. Godziny wieczorne sa mim zdaniem bardziej niebezpieczne do tego typu pracy. Będziesz mieć zadaniowy czas pracy więc sam ustalasz w jakich godzinach pracujesz, chyba że kierownik wie lepiej :)
Zazwyczaj rodziny chcą sie pokazać z jak najlepszej strony i nie zastaniesz nie wiadomo jakiego brudu i głodnych dzieci. Wyjątek chyba stanowią rodziny alkoholowe i narkomańskie. Ale jesli zastaniesz taką sytuację jak opisałeś, to muffinek dobrze podpowiedziała co robić. A gdyby sytuacja się powtórzyła (brud, dzieci głodne) ja bym dzwoniła od razu na policję w celu zabezpieczenia dzieci, bo skoro już drugi raz to zastajesz - to jest to na porządku dziennym. :)
Plush

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem