ja też tak uważam, ale nie zakażesz składania wniosku na świadczenie wychowawcze...voodoo pisze:owa. Moja interpretacja jest taka- skoro panna/rozwódka nie ma wyroku dot alimentów to działa na szkodę dziecka.
ja też tak uważam, ale nie zakażesz składania wniosku na świadczenie wychowawcze...voodoo pisze:owa. Moja interpretacja jest taka- skoro panna/rozwódka nie ma wyroku dot alimentów to działa na szkodę dziecka.
no dokładnie, ale my bierzemy do tych wniosków samotnych matek dodatkowe oświadczenie, w którym chcemy żeby pod opowiedzalnością karna napisały, że same wychowują dzieci, tylko czy powinniśmy to wychowawnie interpretować jako zamieszkiwanie, no ale wychodzi, że tak, tak przedstawia to ustawa...kb pisze:no oczywiscie ze wtedy weryfikujesz prawo do swiadczen rodzinnych - bo skoro juz nie wychowuja dziecka wspolnie i nie ma zasadzonych alimentow - to zasilek rodzinny nie przysluguje...wiec w takiej sytuacji musisz na potrzeby swiadczen rodzinnych ustalic od kiedy to sie zmienilo,ze ojciec pzrestal byc czlonkiem rodziny i od tego momentu uchylic prawo do zasilku rodzinnego..
a w zyciu tak prosto nie jest,ze jak samotnie wychowujesz to musisz miec alimenty - niektorzy nie chca miec nic wspolnego z tym tatusiem, inni postanowili zejednak razem nie beda a alimenty ojciec przykladnie daje bez chodzeia po sadach...a ustawa 0 500+ nie pozbawia tych osob prawa do swiadczenia wymagajac,zeby koniecznie alimenty byly ustalone przez sad
Dokładnie tak.kb pisze:no oczywiscie ze wtedy weryfikujesz prawo do swiadczen rodzinnych - bo skoro juz nie wychowuja dziecka wspolnie i nie ma zasadzonych alimentow - to zasilek rodzinny nie przysluguje...wiec w takiej sytuacji musisz na potrzeby swiadczen rodzinnych ustalic od kiedy to sie zmienilo,ze ojciec pzrestal byc czlonkiem rodziny i od tego momentu uchylic prawo do zasilku rodzinnego..
a w zyciu tak prosto nie jest,ze jak samotnie wychowujesz to musisz miec alimenty - niektorzy nie chca miec nic wspolnego z tym tatusiem, inni postanowili zejednak razem nie beda a alimenty ojciec przykladnie daje bez chodzeia po sadach...a ustawa 0 500+ nie pozbawia tych osob prawa do swiadczenia wymagajac,zeby koniecznie alimenty byly ustalone przez sad
no właśnie, to działa w dwie strony.kb pisze:"
Ale czasami jest też tak, że mimo tego, że faktycznie nie mieszkają razem i ona jest matką samotnie wychowującą, ojciec dziecka na potrzeby ŚR podaje dochód żeby kobieta pobierała na dziecko rodzinne. I wtedy tam jest ,,fikcyjny" skład rodziny bo tylko na potrzeby otrzymania świadczenia. " - to nie jest fikcjato jest proba wyludzenia swiadczen popzrez poswiadczenie nieprawdy we wniosku o rodzinne