Mam takie przemyślenia.
Mamy zapis że ściganie następuje ma wniosek pokrzywdzonego , organu pomocy społecznej i organu prowadzącego postępowanie wobec dłużników. Gdzie w tym wszystkim OWW. Przecież fundusz alimentacyjny i świadczenia rodzinne nie są umiejscowione w pomocy społecznej więc nie są organem pomocy społ. My tylko pracujemy w ośrodkach.
Chyba ze zawiadamiamy na tej podstawie ze przyznaliśmy Fa ale tak jakby nie jesteśmy w kręgu osób/instytucji uprawnionych.
"Wprowadzone ustawą przepisy nie uderzą w tych, którzy nie płacą alimentów ponieważ sami są w prawdziwej biedzie, spowodowanej np. bezrobociem. Nowe rozwiązania dotyczą tylko tych rodziców, co do których - z ustaleń postępowania - będzie wynikać, że stać ich na płacenie alimentów, ale uchylają się od tego obowiązku z przyczyn niedających się zaakceptować moralnie ani społecznie. Nowe przepisy obejmą przy tym tylko te sytuacje, które będą miały miejsce już po wejściu w życie ustawy."
to nie wiem w kogo uderzą te wprowadzone zmiany ?
u mnie są niemalże sami bezrobotni (wiadomo , że większość z nich pracuje na czarno ), a jeżeli pracują to komornik zgarnia im wypłatę.
czy w jakikolwiek sposób, np. w informacji do dłużnika o przyznaniu świadczeń piszecie mu w powiadomieniu, że będzie takie zawiadomienie wysyłane do prokuratury??? bo mam wniosek wlasnie na FA złożony juz 05.06.2017 r. i teraz przyznalam swiadczenia i robie mu informacje o przyznanych świadczeniach i sie zastanawiam czy zamiescic tam taka informację?
ja właśnie dzis wysłałam informacje do dłużnika (wniosek z 02.06.2017) tez nad tym sie zastanawiałam ale w końcu nie zawarłam żadnej zmianki na ten temat.
W końcu wiedzą ze mają płacić