o 11.30 Szydło poda plan ustawy 500 zl na dziecko - Świadczenia rodzinne

Strona 8 z 16    [ Posty: 158 ]

Napisano: 03 wrz 2015, 13:32

Zbyt dużo jest u nas ludzi wykluczonych i takich co niektórzy z nadzieją czekają aż poumierają. Subtelnie się ich nazywa -"ci co nie skorzystali z transformacji ustrojowej". Zasiłki dla najbiedniejszych muszą pozostać, jednak w szerszym zakresie hojność państwa powinno się ściśle łączyć z aktywnością zawodową obywateli i może wreszcie niebawem nadejdzie czas, gdy będzie to technicznie wykonalne.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 03 wrz 2015, 13:57

west pisze:jednak w szerszym zakresie hojność państwa powinno się ściśle łączyć z aktywnością zawodową obywateli i może wreszcie niebawem nadejdzie czas, gdy będzie to technicznie wykonalne.
O! I z tym się zgadzam.
Tom. pisze:Ale u nas nie chce się pamiętać o czymś takim jak krzywa Laffera
A skąd wiesz w którym miejscu tej krzywej się znajdujemy? To jest bardzo mało precyzyjne narzędzie, a ja ją uważam za szkodliwy wpływ neolibu.
Tom. pisze:im więcej kasy zostanie u ludzi w kieszeniach tym gospodarka będzie się mieć lepiej.
Tak, ale to "więcej kasy" powinno pochodzić z wyższych pensji, a nie cięcia podatków.
west pisze:Polski dziki kapitalizm poniósł sromotną klęskę.
Inaczej - dziki kapitalizm poniósł klęskę, wszędzie. Ekonomia posługująca się teorią skapywania bogactwa po prostu w praktyce nie działa, cały świat patrzy dziś w drugą stroną, a my w PL próbujemy oszukiwać rzeczywistość, niedługo ostatnimi piewcami neoliberalnych teorii na świecie zostanie Balcerowicz, Petru i Gadomski.
west pisze:Ludzie muszą dostać kasę i zacząć nią obracać, żaby gospodarka dalej się kręciła.
Dokładnie!
west pisze:Pracodawców nie można z pensjami przycisnąć, bo i tak minimalną krajową zostali nieźle przyduszeni.
Musimy! Jeśli ich nie stać na płacenie ludziom to niech padają, trzeba zwiększyć uprawnienia PIP albo przynajmniej umożliwić im korzystanie z obowiązującego prawa, w tej chwili kontrole to fikcja - stąd plaga umów zlecenie i o dzieło tam gdzie mamy normalny stosunek pracy i gdzie powinna być normalna umowa o pracę, stąd płacenie pod stołem. Stąd bieda i zaniżanie stawek. Wydajność rośnie, pensje stoją w miejscu, Lewiatan krzyczy o wysokich kosztach pracy podczas gdy w PL koszty pracy należą do najniższych w europie.
west pisze:W ostatnich latach była taka chora polityka - brakuje to podnieść podatek.
Problem nie w podnoszeniu podatków, co w podnoszeniu ich niewłaściwym grupom społecznym. Trzeba opodatkować bogatych i wielki biznes, wprowadzić podatek katastralny i kolejne stawki podatkowe dla milionerów. W krajach skandynawskich podatki są wysokie nawet w tej chwili, w Stanach w latach 50 i 60 najwyższa stawka podatkowa w USA przekraczała 90% (oczywiście mówimy o podatku progresywnym) podatki zaczęto obniżać dopiero w latach 70 i wtedy też zaczęły się pogłębiać nierówności społeczne które dziś osiągnęły apogeum.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 03 wrz 2015, 14:04

Wprowadź podatek katastralny, to ci się rozwiąże problem dziury budżetowej w ZUS. Większość emerytów jak dostanie nakaz zapłaty 10 000-30 000 zł to ci si e zwyczajnie powiesi. Babka w kamienicy w Warszawie bez centralnego, z piecami kaflowymi, stare okna duży metraż - szacunkowa cena 1000 000 zł bo niedaleko centrum. Podatek katastralny 1%-3%. Znowu byśmy się dowiedzieli ile warte były budowle komuny.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 03 wrz 2015, 14:09

Iks pisze:
Tom. pisze:im więcej kasy zostanie u ludzi w kieszeniach tym gospodarka będzie się mieć lepiej.
Tak, ale to "więcej kasy" powinno pochodzić z wyższych pensji, a nie cięcia podatków.
Wolisz zarabiać 5000zł z których 70% zabierze Ci państwo (teraz jest bodaj 69%) jak teraz czy 3000 z których państwo zabierze 40%? Ja chcę wolności w gospodarowaniu swoim dochodem. Dlaczego w UK mogę płacić na ichni ZUS kilkanaście funtów co miesiąc a tu jestem skubany na mundury, gorników, rolników i innych uprzywilejowańców a prognozowaną emeryturę mi wyliczają na 400 czy 500zł przy pensji 4000?
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 03 wrz 2015, 14:37

west pisze:Wprowadź podatek katastralny, to ci się rozwiąże problem dziury budżetowej w ZUS. Większość emerytów jak dostanie nakaz zapłaty 10 000-30 000 zł to ci si e zwyczajnie powiesi. Babka w kamienicy w Warszawie bez centralnego, z piecami kaflowymi, stare okna duży metraż - szacunkowa cena 1000 000 zł bo niedaleko centrum. Podatek katastralny 1%-3%. Znowu byśmy się dowiedzieli ile warte były budowle komuny.
Kataster może być skutecznym narzędziem. Po pierwsze nie musi być na poziomie 1-3%, to absurd. Równie dobrze może wynosić 0,1-0,3% wartości.
Po wtóre może mieć charakter progresywny, w zależności od ilości posiadanych nieruchomości, np. 0,1% za pierwszą, 0,3% za drugą, 1% za kolejne. A jeśli idzie o babcię z kamienicy, to zaraz znajdą się wnuczkowie chętni zapłacić podatek, byleby babcia nie skorzystała z odwróconej hipoteki, albo babcia przeprowadzi się do pięknego mieszkanka w Legionowie.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 03 wrz 2015, 14:42

Można ustalić kwotę wolną na rozsądnym poziomie i emeryci nie będą stratni. Podatek spadkowy działa w całej Europie, tylko u nas PIS go zlikwidował.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 wrz 2015, 14:43

Katastru w PL nie będzie, za dużo ziemi ma krk
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 03 wrz 2015, 14:49

Tom. pisze:Wolisz zarabiać 5000zł z których 70% zabierze Ci państwo (teraz jest bodaj 69%) jak teraz czy 3000 z których państwo zabierze 40%? Ja chcę wolności w gospodarowaniu swoim dochodem.
Wolę zarabiać 10tys z których 70% zabierze państwo, niż 3000 z których 40% zabierze państwo, tak wiem, że to jest absurdalny przykład, ale Twój też nie jest lepszy bo nie płacę 70% podatku, ani 69% (wliczanie w to vatów, akcyz i innych pierdół uważam za manipulację). Podatek dochodowy to 19%.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 wrz 2015, 15:02

Iks pisze: Podatek dochodowy to 19%.
Gdzie? :)
Idea zostawiania pieniędzy w kieszeni podatnika jest mi jednak najbliższa. Powoduje to zmniejszenie gigantycznego dziś zapotrzebowania na "poborców" i "redystrybutorów" podatków. Inwestowanie w żłobki, przedszkola, kluby świetlice umożliwia lepszą pracę socjalną, zapewnia najbardziej skuteczne niematerialne formy wsparcia. A od reszty jest pomoc społeczna sensu stricte.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 03 wrz 2015, 15:04

Szanuję Twoje poglądy, ale ja jestem jednak socjalistą. :D
Iks
Awatar użytkownika
VIP