oddawanie nadgodzin - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 19 lut 2011, 11:03

Zosiu
Problem polega na tym, że KP przewiduje 150 nadgodzin w roku. Mogą się zdarzyć różne sytuacje np. konieczność regularnych wizyt i limit ten wyrobisz w 3 -mce. A co potem?
~etatysta

Napisano: 19 lut 2011, 13:04

Adamie
nie godze na odbiór nadgodzin jako wolnego w terminie dogodnym pracodawcy i dlatego zaczęłam ten wątek.jako jedyna z mojej placówki toczę spory o przestrzeganie przepisów i oddawanie wolnego w terminie kiedy ja tego chce lub wlasnie oddawanie 150%nadgodzin kiedy wyznacza mi to dyr!!nie moja wina że dyr nie mówi nam o przepisach kodeksu pracy i przyznaje ze dużo sie dowiaduję stąd za co bardzo dziekuje:)np.o limicie 150 godz jako nadgodzin.coraz bardziej odczuwam ze moja dyr i kadrowa nie są uczciwe wobec pracowników i wykorzystuja fakt ze nie znamy przepisów
~zosia

Napisano: 21 lut 2011, 17:51

Etatysto,Ty znowu swoje-godziny.Nie z samych godzin wychowawca z KP jest dużo tańszy.Wymieniłam chyba wszyskie czynniki składające się na \"drożyznę\" kartowych.Oczywiście uważam,że za pracę powinna być rekompensata i od tego nie ma odstępstwa.Uważam,że nie ewidencjonowanie 14 godz.kartowych to duże nadużycie ale niestety ustawodawca jakoś o tym nie pomyślał.Jest to jedyna grupa zawodowa,która ma taki luzik w rozliczaniu się z czasu pracy i najciekawsze,że jeszcze narzeka.Niestety,osoby zatrudnione na KP nie mogą sobie pozwolić tak jak zatrudnieni na KN na pracę np.w innej placówce albo w szkole czy prowadzenie działalności gosp., bo 8 godz.dziennie i 40 tyg.( ewidencjonowane)na to nie pozwala.Pozdrawiam.
~Hanka

Napisano: 21 lut 2011, 18:47

Czas pracy regulowany zakresem obowiązków mają również np. kuratorzy sądowi.
na realizację tego samego zakresu obowiązków (pierwszy z napotkanych w internecie :):
1. Pełna realizacja zadań wynikających z systemu patronackiego.
2. Praca zgodna z harmonogramem-kierowanie w tym czasie całokształtem działalności wychowawczej, opiekuńczej i dydaktycznej.
3. Troska o prawidłowe wychowanie powierzonych dzieci i młodzieży, zwracanie uwagi na przestrzeganie Regulaminu Domu Dziecka, Regulaminu Samorządu Wychowanków, wniosków zespołu do spraw okresowej oceny sytuacji dziecka oraz zarządzeń wewnętrznych.
4. Znajomość sytuacji rodzinnej i prawnej dziecka , stały kontakt z rodziną dziecka.
5. Troska o prawidłowy stosunek wychowanków do nauki, kształtowanie właściwego klimatu do osiągnięcia pozytywnych wyników w nauce i pracy.
6. Systematyczny kontakt z nauczycielami szkół, wychowawcami klas, kierownikami warsztatów szkolnych, opiekunami praktyk powierzonych wychowanków. Analiza wyników nauczania, wychowania, frekwencji w szkole i na praktykach zawodowych.
7. Pełna odpowiedzialność za sumienną realizację pracy opiekuńczo-wychowawczej i dydaktycznej. Prowadzenie zajęć wychowawczych zorganizowanych w grupie oraz wynikających z potrzeb grupy lub całej społeczności Domu Dziecka.
8. Angażowanie wychowanków do pracy na rzecz Domu Dziecka i środowiska.
9. Opieka nad zdrowiem i bezpieczeństwem wychowanków, troska o ich właściwy rozwój psychofizyczny.
10. Zabezpieczenie odpowiednich warunków socjalno-bytowych wychowankom w grupie. Pomoc w usamodzielnianiu młodzieży opuszczającej Dom.
11. Wdrażanie do poszanowania wspólnego mienia. Troska o właściwe wykorzystanie i oszczędne użytkowanie majątku Domu Dziecka, szczególnie wyposażenia przydzielonych pomieszczeń i rejonów.
12. Dokonywanie analizy semestralnej i całorocznej pracy pedagogicznej oraz z zakresu prowadzonego koła zainteresowań. Przedstawianie Dyrektorowi wniosków i propozycji mających na celu usprawnienie działalności Domu. Likwidowanie zaistniałych uchybień, naruszeń, nieprawidłowości i ich przyczyn.
13. Zgłaszanie do psychologa wychowanków sprawiających trudności wychowawcze i mających kłopoty szkolne załączając informację dotyczącą trudności .
14. Właściwe i systematyczne prowadzenie pełnej dokumentacji opiekuńczo-wychowawczej, a zwłaszcza:
- indywidualnych planów pracy z dzieckiem,
- karty pobytu wychowanka w placówce.
15. Aktywny udział w samokształceniu. Bezwzględne uczestnictwo w zebraniach
samokształceniowych i innych regulowanych zarządzeniami wewnętrznymi.
16. Informowanie dyrektora o wszystkich ważniejszych problemach i wypadkach w dniu ich zaistnienia, jeśli to możliwe – w terminie jak najszybszym.
17. Przestrzeganie zarządzeń wewnętrznych, wniosków Zespołu do spraw okresowej oceny sytuacji dziecka , zarządzeń władz nadrzędnych.
18. Podejmowanie innych zadań dodatkowych na rzecz placówki.
19. Prowadzenie przydzielonego koła zainteresowań, coroczne tworzenie planu działania tego koła.

Wychowawca karciany ma na to 26 godz. tyg. + ....... ale ma to zrobić :),
Kodeksowy: 40 godz. tyg. + 150 nadliczbowych w roku. Rzetelne wywiązanie się z tych obowiązków w ramach uregulowań KP powinno zatem wiązać się z ograniczeniem godzin dydaktycznych albo liczby pozostających pod opieką takiego wychowawcy wychowanków. To znów wymusza zatrudnienie większej liczby wychowawców. I ..... wcale nie jest taniej :). A tanio to wychodzi dopiero wtedy jak się nie zapłaci wychowawcy za część tej pracy :)
~etatysta

Napisano: 21 lut 2011, 21:17

i własnie tak sie obniża koszty!!!mam jeszcze jedną sprawe z oddawaniem nadgodzin-kiedy dyr moze nas powiadamiac o ich oddawaniu?czy moze to robic np.z dnia na dzień lub z jakims wyprzedzeniem?i juz mniej na temat:)ile czasu wcześniej dyr powinien okazac wychowawcom grafik na kolejny mc?u mnie jest to maks.kilka dni przed koncem mca
~zosia

Napisano: 23 lut 2011, 17:09

Zosiu,wszystko zależy od okresu rozliczeniowego.Problem powstaje wtedy.kiedy pracują wychowawcy zatr.na Kartę i na Kodeks,bo te okresy mogą być różne.Uważam,że cały czas powinny być znane grafiki na 2 m-ce np.styczeń-luty,luty-marzec itd..Jeśli pracują sami kodeksowi to na cały okres rozliczeniowy i tego wszystkim życzę.U mnie tak jest.
~Hanka

Napisano: 23 lut 2011, 17:35

u mnie wszyscy pracuja z KP i obowiązuje 3miesieczny okres rozliczeniowy.co do grafiku to dzisiaj mamy 23 luty i grafik jest ułozony na 2tyg kolejnego miesiąca i tak jest coraz częściej!
~zosia

Napisano: 24 lut 2011, 14:43

Każdy ma prawo znać rozkład godzin pracy,nie dla samej sztuki są okresy rozliczeniowe i tego Musicie sie domagac,to obowiązek pracodawcy.
~Hanka

Napisano: 25 lut 2011, 11:24

a moze jakieś propozycje jak wymusic ten obowiązek od pracodawcy?:)
~zosia

Napisano: 25 lut 2011, 23:24

Witam. Problem jest jak jako to w polskich realiach \"duży\" tylko dlatego, że na wszystko brakuje kasiorki. Okres rozliczeniowy jednoiznacznie musi być określony na podstawie zapisów KP. Jeżeli na jego koniec pracownik wypracowała więcej godzin pracy to nalezy muy je zapłacić. Tak stosuje się do tego dyrektor w mojej placówce. Co do podziału czasu pracy to jest on talże jasny i czytelny. Kodeks pracuje z dziećmi w wymierze 36 godzin zaś karta 26. Pozoastałe godziny do 40 tj. kodekjs - 4 gozfiny , karta 14 poświacają na zasadnia związane z wykonywaniem czynności na rzecz dziecka ale nie sprawując nad nim bezposredniej opieki. Co do sposobu rozliczenia to karta nigdzie nie zezwala dyrektorowi do sprawdzania i rozliczenia godzin ponad pensum. Inaczej w przypadku kodeksu. Odbieranie godzin odbywa sie na zasadach wskazanych przez Etatystę.
~Marcin

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x