Wpływa NK, że mąż stosuje przemoc wobec żony. W trakcie okazuje sie, że w przed wezwaniem Policji \"ofiara\" uderzyła i opluła inną osobę (tak walczyła o nową miłość, nie przyjmowała żadnych argumentów). Jak postąpić ?
do ewuś:
tak powinnaś zgłosić - jak nie wiesz komu to przewodniczącemu ZI-
poczytaj - zadania ZI/ grupy roboczej
obowiązki zawiadamiania wynikające z przepisów prawa :
przepis 304 , par 1 kpk( każdy kto się dowie ma społeczny obowiązek zgłosić przestępstwo ścigane z urzędu ( wyłączone są te z oskarżenia prywatnego)- no ale społeczny to znaczy oceniany może być w sferze moralnej.
Ty podejrzewam jesteś pracownikiem samorządowym . członkiem podmiotu ZI. więc służbowo jesteś zobligowana obowiązek zgłosić ten fakt-( choć nie wiem czy nie prawny obowiązek z tytułu ZI)- jeśli tego nie zrobisz beknie w ostateczności twój szef- bo na tle art. 304 par.2 kpk odpowiedzialność ciąży na nim. Jeśli zatem w imię wielkiej miłości pan zabije panią lub odwrotnie- ty nie zgłosisz - to sąd może zastosować art. 19 kpk.
Atak po ludzku - jesteś w ZI- zadania tego podmiotu to diagnoza , weryfikacja, inicjowanie działań, interwencji - czemu więc szarpiesz się i nie pogadacie o tym- być może incydencie a może i nie ..
dal mnie pytanie czy członek ZI- powinien zgłosić przemoc- jest pytaniem na zasadzie - czy ratować rannego?
do emilki. Dzięki. Myślę podobnie jak Ty, ale większość ZI uważa, że dać spokój, bo niech pokrzywdzony sam założy NK - jeżeli nie założył, to nic na siłę. Ja uważam, że należy zareagować i wyjaśnić jak przebiegało zdarzenie.
nie dowiesz się \"Ahmeta\"- (dziwny nick)- dopóki nie zdiagnozujesz konkretnego przypadku, odnosząc się oczywiście do kultury polskiej, także prawa polskiego. W kulturze np. Afryki Północnej, Bliskiego Wschodu - mogło by tak być ( w sensie zadanego przez ciebie pytania)
bo czy Islam inspiruje do przemocy?