NK i zmiana miejsca pobytu - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 17 lip 2013, 13:44

Witam
mam pytanie jestem w grupie roboczej pracujemy z rodzina w której jest założona NK sprawca przemocy sa rodzice
od tygodnia dziewczyna wyprowadziła sie z naszej gminy obecnie jest na terenie innej gminy w Specjalistycznym Osrodku dla Ofiar Przemocy. mam pytanie czy powinnsmy zakonczyc NK ze wzgledu na fakt ze obecnie nie dochodzi do przemocy czy przesłac NK do ZI w tamtej gminie.
Będe wdzieczna za informacje.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 17 lip 2013, 13:55

przesłac
~tttttttttt

Napisano: 17 lip 2013, 13:58

dziekuje bardzo za pomoc
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 18 lip 2013, 0:18

Kasiu, sama piszesz, że przemocy nie ma. Ofiara i sprawca są od siebie oddaleni, nie mają z sobą kontaktu.
Po co chcesz przesyłać papierzyska do innego ZI?
Jeśli dziewczyna będzie chciała to sama zgłosi się na policję czy do prokuratury i złoży zawiadomienie o znęcaniu się nad nią rodziców. Zresztą powinien jej to podpowiedzieć ktoś z ośrodka, w którym obecnie przebywa.
~Jerry

Napisano: 18 lip 2013, 12:35

My w takich sytuacjach nie zamykamy NK - pobyt w tego typu placówce jest częścią realizowanego planu pomocy i do tego jest czasowy (3-6 m-cy). Utrzymujemy kontakt z placówką, konsultujemy plany działań, dostajemy od nich różne materiały (ichnie plany pomocy, oceny pracy z ofiarą, info o podjętych działaniach np. sprawy o alimenty, rozwody i takie tam różne), a my ze swojej strony pracujemy ze sprawcą.
ale w sytuacji kiedy ofiara faktycznie się wyprowadza (czego raczej nie można powiedziec o pobycie w SOW) to oczywiście zamykamy.
~anna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x