Witam. Czy ktoś mógłby pomóc w rozwiązaniu problemu. Mamy wychowankę kwalifikującą się do szpitala psychiatrycznego, rodzice mają ograniczone prawa, Lekarz ordynator szpitala zaleca, aby rodzic był obecny przy przyjęciu dziecka. Rodzic nie ma czasu, tak się bynajmniej ciągle tłumaczy. Co w takiej sytuacji można zrobić? Pozdrawiam i czekam na jakieś podpowiedzi.
Jeżeli są ograniczone prawa rodzicielskie to na pewno jest kurator.Trzeba zwrócić się do sądu- kuratora, który będzie reprezentował dziecko przy przyjęciu do szpitala/ jeżeli rodzice \" nie mają czasu\".
~ja dzieci będące w placówce opiekuńczo - wychowawczej z ograniczoną władzą rodzicielską nie mają kuratora.
~liza ja zazwyczaj idę lub dzwonię bezpośrednio do sędziego i omawiam sprawę - Sędzia mówi co napisać - piszemy i załatwiamy.
Ale jaja ma rację.
Chociaż w szpitalu wolą mieć poza zgodą sądową rodzica lub opiekuna prawnego - wszyscy \"dmuchają na zimne\" - ponieważ biuro RPD już się tym zajmowało - czytałem jakiś czas temu artykuł, że to lekarze oddziałów psych. podnosili larum jacy to niedobrzy pracownicy placówek op - wych, \"z byle powodu\" oczekują przyjęcia na obserwację swoich wychowanków - JAKOBY CAŁKOWICIE ZDROWYCH !!!
Kurator nic nie poradzi, a rodzice choć mają ograniczone prawa to są jednak decyzyjni odnośnie sposobu leczenia dziecka. Jeśli nie wiadomo jak to zrobić to najlepiej napisać do Wydziału Rodzinnego i Nieletnich do właściwego Sądu Rejonowego (najlepiej tego samego sędziego, który ograniczył prawa rodzicielskie).
Co znaczy kwalifikuje się do szpitala psych? Jeśli pacjenta przywozi karetka i jest w stanie, w którym lekarz powinien go przyjąć, to przyjmują. Wtedy to ordynator zwraca się do sądu o wydanie stosownego postanowienia \"o zastosowaniu środków leczniczych\"
Racja etatysto, tylko wiesz, że wszyscy ze strachu o własne \"4 litery\" i wolą się tysiąc razy zabezpieczyć wszelkiej maści kwitami - w razie KONTROLI !!! (a KONTROLA też zamiast rozumieć zawiłość wielu sytuacji woli \"wytknąć\", aby samemu nie mieć wytknięte ) ot, taka nasza po..ana (wstawić\"sr\" zamiast kropek ha ha) rzeczywistość
Pozdr.