opłata za DPS

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~asiorek79

opłata za DPS

Post autor: ~asiorek79 »

Witam mam pytanie moja ciocia (siostra babci) trafiła do domu starców ma mieszkanie własnościowe nie chciałaby go sprzedawać a chce je komuś podarować - przepisać. Mam pytanie czy taka osoba obdarowana ma wówczas obowiązek alimentacyjny?
~Ewa

Re: opłata za DPS

Post autor: ~Ewa »

oczywiście że ma obowiązek alimentacyjny,a teraz kto płaci za DPS
~jan

Post autor: ~jan »

tylko pionowo \"zstępni przed wstępnymi\".
~asiorek79

Teraz opłata pobierana jest z jej emerytury a mieszkanie opłacamy sami (zaznacze że nikt w nim nie mieszka)
~Kasia
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ~Kasia »

Zgodnie z przepisami, jeżeli w zamian za przeniesienie własności nieruchomości nabywca zobowiązał się zapewnić zbywcy dożywotnie utrzymanie (umowa o dożywocie), powinien on, w braku odmiennej umowy, przyjąć zbywcę jako domownika, dostarczać mu wyżywienia, ubrania, mieszkania, światła i opału, zapewnić mu odpowiednią pomoc i pielęgnowanie w chorobie oraz sprawić mu własnym kosztem pogrzeb odpowiadający zwyczajom miejscowym.
Kasia
~asiorek79

a jeżeli nie będzie takiej klauzuli o dożywociu?
~Kasia

Post autor: ~Kasia »

to OPS może wystąpić o ustalenie alimentacji do sądu.
U nas nie ma przypadku zeby osoba przebywała w DPS, przepisała swój majątek drugiej osobie a opłaty za pobyt pokrywała gmina. Nie ma lekko.:)
ODPOWIEDZ