zwrot z masy spadkowej
zwrot z masy spadkowej
Czy w decyzji o umieszczeniu w DPS powinna być zawarta formuła o zwrocie za pobyt z masy spadowej spadkobiercy,może ktoś mi poda wzór takiej decyzji.
Re: zwrot z masy spadkowej
W kodeksie cywilnym nie ma przepisu mówiącego o tym, że stroną w sprawach spadkowych jest urząd na podstawie decyzji. Tak więc w decyzji administracyjnej wydanej przez organ administracji publicznej takie sformułowanie nie ma z mocy prawa żadnego znaczenia.
No to Ewa pochwaliła się znajomością tematu. Nawet Konstytucji nie zna, oj niedobrze. Nerki za DPS też nie można żądać!
Poniewaz nie znam tematu konsultowałam się dzisiaj z prawnik.Otrzymałam odpowiedz,że może być w decyzji taki wpis. Więc???????? Powstało pytanie czy w ogóle można ubiegać się o zwrot kosztów za DPS z masy spadkowej.W ustawie jest mowa tylko o zwrocie za koszty pogrzebu.Ech z tym wszystkim.Proszę o pomoc jeszcze raz
Może to pomoże :
Zasady odpłatności za świadczenia:
Art. 96. 1. Obowiàzek zwrotu wydatków poniesionych na świadczenia z pomocy społecznej spoczywa na:
2) spadkobiercy osoby, która korzystała ze świadczeń
z pomocy społecznej — z masy spadkowej;
A jak wiadomo:
Art. 36. Świadczeniami z pomocy społecznej są:
2) Świadczenia niepieniężne
o) pobyt i usługi w domu pomocy społecznej,
Sądzę zatem, że taki zapis może być w decyzji.
Zasady odpłatności za świadczenia:
Art. 96. 1. Obowiàzek zwrotu wydatków poniesionych na świadczenia z pomocy społecznej spoczywa na:
2) spadkobiercy osoby, która korzystała ze świadczeń
z pomocy społecznej — z masy spadkowej;
A jak wiadomo:
Art. 36. Świadczeniami z pomocy społecznej są:
2) Świadczenia niepieniężne
o) pobyt i usługi w domu pomocy społecznej,
Sądzę zatem, że taki zapis może być w decyzji.
Kierowałam naszą mieszkankę do DPS, która to zostawiła swój dom . Córka zajmuje się uiszczaniem opłat za ten dom. Nadmienię że córka nie dopłaca do pobytu z racji niskich dochodów/ gmina pokrywa róznicę/. Mam pytanie czy po śmierci tej mieszkanki może gmina żądać zwrotu z masy spadkowej tej Pani za jej pobyt.
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Oprócz zwrot z masy spadkowej - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
ewidencja wydatków ubezwłasnowolnionego mieszkańca
szukam pomocy
Kto mi pomoże
zasilek okresowy
ochrona danych osobowych
DPS dla
Dlaczego milczymy?
Jak długo chory może przebywać w ZOL-u
Samooocena pracownika
POMOCY!!!!
odpłatność za dps art. 152 ust.6 standardy
koszt utrzymania mieszkańca dps