zwrot z masy spadkowej

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~Ewa

zwrot z masy spadkowej

Post autor: ~Ewa »

Czy w decyzji o umieszczeniu w DPS powinna być zawarta formuła o zwrocie za pobyt z masy spadowej spadkobiercy,może ktoś mi poda wzór takiej decyzji.
~Ewa

Re: zwrot z masy spadkowej

Nikt nie wie?
~bogdan

Post autor: ~bogdan »

W kodeksie cywilnym nie ma przepisu mówiącego o tym, że stroną w sprawach spadkowych jest urząd na podstawie decyzji. Tak więc w decyzji administracyjnej wydanej przez organ administracji publicznej takie sformułowanie nie ma z mocy prawa żadnego znaczenia.
~Franek Kimono

Post autor: ~Franek Kimono »

No to Ewa pochwaliła się znajomością tematu. Nawet Konstytucji nie zna, oj niedobrze. Nerki za DPS też nie można żądać!
~Ewa

Poniewaz nie znam tematu konsultowałam się dzisiaj z prawnik.Otrzymałam odpowiedz,że może być w decyzji taki wpis. Więc???????? Powstało pytanie czy w ogóle można ubiegać się o zwrot kosztów za DPS z masy spadkowej.W ustawie jest mowa tylko o zwrocie za koszty pogrzebu.Ech z tym wszystkim.Proszę o pomoc jeszcze raz
~nico

Post autor: ~nico »

Może to pomoże :

Zasady odpłatności za świadczenia:
Art. 96. 1. Obowiàzek zwrotu wydatków poniesionych na świadczenia z pomocy społecznej spoczywa na:
2) spadkobiercy osoby, która korzystała ze świadczeń
z pomocy społecznej — z masy spadkowej;

A jak wiadomo:
Art. 36. Świadczeniami z pomocy społecznej są:
2) Świadczenia niepieniężne
o) pobyt i usługi w domu pomocy społecznej,

Sądzę zatem, że taki zapis może być w decyzji.
~Maria

Post autor: ~Maria »

Kierowałam naszą mieszkankę do DPS, która to zostawiła swój dom . Córka zajmuje się uiszczaniem opłat za ten dom. Nadmienię że córka nie dopłaca do pobytu z racji niskich dochodów/ gmina pokrywa róznicę/. Mam pytanie czy po śmierci tej mieszkanki może gmina żądać zwrotu z masy spadkowej tej Pani za jej pobyt.
~Kasia
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ~Kasia »

tak
Kasia
ODPOWIEDZ