Zawiadomienie - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 10 wrz 2013, 14:35

Witam, nieustannie śledzę Wasze wypowiedzi na tym forum. Należą się Wam wielkie podziękowania za poświęcony czas i słowa uznania za fachową wiedzę :)
tym razem mam małe pytanie: pierwszy raz przekazuję sprawę do prokuratury: zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przemocy. Sytuacja niestety nie ulegnie zmiany, a przemoc występuję (synowa ją stosuje wobec teściowej). Moje pytania brzmią:
1. czy na posiedzenia GR muszę wezwać też sprawcę, czy tylko wystarczy zaproszenie osoby i jej zeznania oraz oświadczenia, by wysłać dokumenty do prokuratury? czy powinnam wysłuchać dwóch stron? (dodam tylko,że wysłuchałam 2 stron podczas wywiadu środowiskowego)
2.czy przekazując dokumenty z pracy ZI muszę wysłać oryginały czy kopie do prokuratury?

pozdrawiam!
~ada

Napisano: 10 wrz 2013, 14:46

Kłania się Rozporządzenie odnośnie pkt.1 pytania
Zawiadomienie jednak wyślij na policję, bo i tak do nich przekażą,aby przeprowadzili postępowanie
~ela

Napisano: 10 wrz 2013, 16:53

widzisz ela - koleżanka dziękuję i chwali Cię a Ty jej wilkiem ..

~emilka

Napisano: 10 wrz 2013, 17:09

Dzięki Emilka :)
~ada

Napisano: 10 wrz 2013, 17:09

zatem po zaproszeniu osoby, która doznaje przemocy wezwę na kolejne posiedzenie GR sprawcę i wtedy wszystkie dokumenty wyślę do Policji-wniosek o podjęcie interwencji policji w związku z uzyskanym zawiadomieniem o popełnieniu przestępstwa z użyciem przemocy w rodzinie. Czy to jest dobre rozwiązanie?
Proszę jeszcze o podpowiedź-czy ksero czy oryginał?
Dzięki
~ada

Napisano: 10 wrz 2013, 20:46

Logicznym jest że oryginały zostają u Ciebie.
~ela

Napisano: 10 wrz 2013, 22:24

na chwilę...

do ela

Wyrwałaś się do odpowiedzi - ale jej nie sprostowałaś....a tym czasem \" ada\" chce wysyłać papiery do Policji ..? o zgrozo
Nie miałabym nic przeciwko temu- .. bo i owszem można się mylić- gdyby nie sposób w jaki się zachowujesz ..no trąca z lekka zarozumialstwem-
To tyle- bez urazy....

Do ada: posłuchaj ..

na ten czas -na tę chwilę nie mam czasu na ten wątek- ale póki co żadnych papierów nie wysyłaj Policji ...\"nawet oryginałów\"..jak doradza ela .Do tego czasu dobrze by było - ażebyś znała stosowne RM w sprawie NK. i formularzy-.to ważne .
~emilka

Napisano: 10 wrz 2013, 22:26

chyba -że w między czasie odpisze Ci Jerry! i jest ok lub ex np
~emilka

Napisano: 10 wrz 2013, 23:49

Jerry się włącza, czemu nie?
ada, określenie \"stosowanie przemocy\" jest pojęciem szerokim i nie znaczy wcale, że chodzi o przestępstwo znęcania się nad członkiem rodziny lub osobą pozostającą w stałej lub przemijającej zależności od sprawcy. Jeśli jest podejrzenie stosowania przemocy to po to jest ustawa i rozporządzenie Rady Ministrów do niej, by temu przeciwdziałać poprzez powiadomienie ZI, zwołanie GR i wszczęcie procedury NK. To po pierwsze.
Po drugie. Policjanci, jeśli wykonują interwencję domową i wypełniają kartę NK, mają obowiązek wręczenia ofierze przemocy karty \"B\", na której znajdują się pouczenia o przysługujących jej prawach i przepisach prawnych, które ją chronią. Powinni niekiedy, w zależności od okoliczności, przyjąć na miejscu bądź nazajutrz, od ofiary zawiadomienie o przestępstwie znęcania się nad nią do protokółu. Wtedy następuje wszczęcie postępowania sprawdzającego albo od razu przygotowawczego w sprawie znęcania się nad członkiem rodziny. Warunek podstawowy: ofiara musi być zdecydowana trwać w postanowieniu świadczenia w sprawie i współpracować z organem ścigania w tej mierze.Dobrze jest, jeśli poda wiarygodnych świadków. Tak się jednak nie stało, jak wynika z Twojej wypowiedzi.
Po trzecie. Z Twojego posta wynika też, że zebrałaś jakieś dokumenty (\"wysłuchałam 2 stron podczas wywiadu środowiskowego\") w ramach procedury NK i chcesz je przesłać do prokuratury czy na policję... Ale zadajesz pytanie, czy na posiedzenie GR wezwać sprawcę i ofiarę?
Nie uczyniłaś tego jeszcze?
To przecież podstawa w procedurze!
Zatem Twój zamysł poinformowania organów ścigania jest zbyt pochopny. Nie dysponujesz jeszcze pełną dokumentacją!

Podsumowanie: jak spełnisz wymogi proceduralne wtedy je oceń, czyli przeanalizuj zebrane dokumenty. Wówczas będzie czas na zastanowienie się, czy \"je łyknie\" policja albo prokurator.
Pośpiech w tej procedurze to... zły doradca.
~Jerry

Napisano: 11 wrz 2013, 10:05

co do warunku podstawowego : o którym pisze Jerry:

....a będzie to możliwe ( największe prawdopodobieństwo, że \"ofiara\" będzie współpracować z organem ścigania) -kiedy ?

Jeśli wybór postępowania będzie należał do osoby zainteresowanej konkretnym rozwiązaniem swoich problemów życiowych a więc ofiary przemocy - oczywiście są wyjątki ,( kiedy sprawcami są oboje rodziców a ofiarą dziecko i inne - ale nie teraz o tym). Podstawowym świadkiem we własnej sprawie będzie ofiara przemocy- dlatego ja stoję na stanowisku - że lepiej na spokojnie - przeanalizować sytuację pod kątem przemocy podczas procedury NK- i wypracować ten moment - kiedy to ofiara sama złoży zawiadomienie o przestępstwie czyli uświadomi sobie problem i zagrożenie
To jest moje zdanie i tak praktykuje-

Póki co ada jesteś \"w polu \" z papierami - nie piszę tego absolutnie złośliwie. Dokumenty ( jako dowody) wyślesz - ewentualnie - jak organa ścigania o to zawnioskują .
~emilka

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x