W rozporządzeniu jest mowa, ze na kontynuowanie nauki otrzymuje się pomoc nie dłużej niż do ukończenia 25 roku życia, więc sądzę, że wypłata pomocy finansowej na usamodzielnienie i rzeczówki może nastąpić później ( nie ma określonych ram czasowych)
Też tak myślę, ale można podyskutować. A co jak osobie się przypomni w wieku 30 lat, że należała mu się pomoc na usamodzielnienie lub na zagospadrownie???
No właśnie do jakiego wieku należy się pomoc na usamodzielnienie? Ja znam gostka co ma 48 lat i mówi,że mu się pomoc należy i mieszkanie.No i jak taki pzryjdzie to też dostanie? Smieszne , ale prawdziwe.
jezeli chodzi o ekonomiczne usamodzielnienie a kontynuacja nauki to sprawa wyglada następująco:ekonomiczne usamodzielnienie następuje po ukończeniu szkoły. Ekonomiczne usamodzielnienie to pomoc w znalezieniu pracy w tym sensie,że umożliwia się osobie korzystania z maszyn, urządzeń. Pomaga się stworzyć warsztat pracy. Jeżeli udostępnione maszyny , czy urzadzenia spowodują szybsze osiągnięcie pomocy społecznej pomoc ta może być bezzwrotna.Jeżeli osoba chce kontynuować naukę, trudno ją usamodzielnić ekonomicznie. Jedno z drugim się wyklucza.
A więz zatem jeżeli kontynuuje naukę to w pewnym sensie nie można ją usamodzielnić ekonomicznie.
Co do tego 48-latka, to z pewnością pomoc mu się nie należy, bo osoby, które się usamodzielniały przed wejściem ustawy w 2004 r. i nie korzystały z pomocy na usamodzielnienie mogły o tą pomoc starać się w ciągu 3 lat od dnia wejścia w życie ustawy (patrz Art. 154 ust 9) tj. termin minął 1 maja 2007r. pozdrawiam!
ja zlozylam dzisiaj 26.11.2008 rou wszystkie wnioski byłam w placówce ponad 8 lat to wiec ile mogę dostać i w jak dlugim czasie jak dlugo mam czekac prosze o odpowiedz