terapeuta w placówce wielofunkcyjnej - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 25 sie 2008, 13:59

Pracuję w domu dziecka jako terapeuta zatrudniona na Kodeks Pracy.Chciałabym wiedzieć jak pracują terapeuci w innych domach, jakie mają pensum, jakie godziny pracy, czy mają jakieś dodatki. Gdzie można znaleźć przepisy odnośnie pracy terapeuty, bo wszystko co znalazłam jest o pracownikach socjalnych i o wychowawcach.Proszę o odpowiedz jeśli ktoś,coś wie na ten temat.
~terapeuta

Napisano: 27 paź 2008, 14:20

czesc pracuje w placówce opiekuńczo-wychowawczej jako terapeuta. Mam 20 godzin.
Jeżeli chcesz nawiązać kontakt to zapraszam mój email to
[email protected]
~aska

Napisano: 18 mar 2011, 19:32

jak zostać terapeutą w domu dziecka? ile godzin pracuje terapeuta?czy jest zatrudniony z kodeksu czy z karty?
~Ewa

Napisano: 18 mar 2011, 19:48

u mnie terapie prowadzi psycholog - ma 40 godzin, ja mam podyplomówkę z terapii pedagogiczno - psychologicznej i nie wiem, czy mogę być terapeutą. teraz jestem wychowawcą z kn w placówce interwencyjnej. Według dyrektora nie mogę być terapeutą. Nie umie mi wytłumaczyć dlaczego, Czy ma rację? wg niego tylko psycholog może prowadzić terapię...Jak to jest u was?
~maria s.

Napisano: 19 mar 2011, 14:06

Maria s. możesz byc terapeutą, a nawet psychoterapeutą jak ukończysz 4-letnie szkolenie z psychoterapii.
~Arnie

Napisano: 19 mar 2011, 14:44

Żeby zostać \"terapełtą\" :) to nawet studiów nie trza kończyć :))) Nawet matura nie potrzebna.
Jedna z ofert pracy w DPS :)

STANOWISKO

Terapeuta zajęciowy
WYMAGANIA

wykształcenie średnie(studium terapii zajęciowej) lub wyższe kierunkowe, mile widziana terapia muzyczna. (...) prowadzenie dziennych zajęć terapeutycznych z podopiecznymi na jedną zmianę 7-15, okres próbny-pełny etat, wynagrodzenie: 1 500zł.
Liczba wolnych miejsc pracy: 1

Proszony jest kontakt telefoniczny
OFERTA

Minimalne wynagrodzenie brutto: 1500.00 PLN
Rodzaj zatrudnienia: Umowa o pracę na czas określony
Wymiar etatu: w pełnym wymiarze
Liczba godzin pracy w tygodniu: 40
~etatysta

Napisano: 19 mar 2011, 16:17

Słowo terapia jest już tak wypatrzone i tak niezrozumiałe że ciężko się nim posługiwać nawet fachowcom. Przecież jest z 500 szkół terapeutycznych. Duża część ma własne wewnętrzne certyfikaty. W Polsce pewne lobby promują pewne z certyfikatów i uznają je za jedyne słuszne takie jak np.: certyfikaty Polskiego Towarzystwa Psychologicznego czy Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego. Jednak mimo że w Polsce nie ma ustawy o zawodzie Psychoterapii to nie znaczy że nie ma pewnego kanonu który jest zalecany przez szeroko pojmowane uzyskanie kwalifikacji. Nie wystarczy być psychologiem by prowadzić psychoterapię. Powinni się skończyć któreś z całościowych kursów psychoterapii w danej szkole terapeutycznej. większość wymaga też przejścia w trakcie szkolenia własnej psychoterapii
Prócz tego różnie rozumiane sa jeszcze róże kierunki terapii ukierunkowanej na konkretne zaburzenia lub techniki jak terapia uzależnień, Terapia pedagogiczna (też wieloznaczna, Socjoterapia ( jeszcze bardziej wieloznaczna,) terapia zajęciowa.
~ale jaja

Napisano: 19 mar 2011, 17:20

~terapeuta, ~aska a w jakich orientacjach pracujecie? Pracujecie z dziećmi indywidualnie czy grupowo? Pracujecie też z rodzinami?
~ale jaja

Napisano: 21 mar 2011, 14:15

kwestia zasadnicza - czy chodzi o psychoterapię czy terapię zajęciową? bo jeden drugi to terapeuta, ale zakres obowiązków, wymagana wiedza i umejętności bardzo różne
~monka

Napisano: 21 mar 2011, 21:14

Ciekaw jestem czy w wielu placówkach pracują terapeuci. U mnie w placówce nie. Napiszcie czy u was są terapeuci i czym się zajmują
~pytanko

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x