mam do was pytanie moi drodzy. czy ktos może cos wie o opiekunach nocnych w placówkach opiekuńczo- wychowawczych? chodzi mi głównie o to czy jeszcze pracują opiekunowie bo mnie straszą że juz nie długo nie bedzie opiekunów nocnych tylko na nocnych dyżórach będą pracować sami wychowawcy. jak to wygląda w waszych placówkach? może ktos zna jakąś podstawe prawną?
w nowym rozporządzeniu o placówkach op.- wych. z 2007 r. nie mam mowy o opiekunie nocnym, a jedynie o wychowawcach. U mnie w placówce osoba, która pracowała na tym etacie została zwolniona w marcu. Tylko wychowawcy mają dyżury nocne lub osoby z wyższym wykształceniem. tyle wiem.
u nas tez tak było ze wychowawca + op. nocny, ale od poczatku lata juz pracuja tylko wychowawcy. zgodnie z nowym rozp. o placówkach op - wych opiekunem nocnym ma byc osoba z wyższym wykształceniem
U nas opiekunki nocne zostały zwolnione od września. Obecnie pracuja w nocy sami wychowawcy + prac. socj. , pedagog, terapeuta, pielęgniarka. Może równiez pracować dyrektor, lekarz. Rozp. z dnia 14. X .2007.
U nas w placówkach nie ma opiekunów nocnych tylko opiekunowie (nie ma takiego stanowiska jak opiekun nocny). Nocki maja 2 osoby (opiekun + wychowawca). Mamy zezwolenie tymczasowe na prowadzenie placówek na czas realizacji programów naprawczych, jak juz wszystkie standardy osiągniemy (do 2010) to opiekunów też nie bedzie, tylko stanowiska wynikające z rozporządzenia w sprawie placówek.
u nas tez nie ma opiekunów nocnych, sa wychowawcy, no i całe szczęście - bo po ostatniej kontroli było ok. Wszystkie placówki, które miały opiekunów zbierały uwagi
Dzień dobry,jestem zatrudnina w Specjalnym Ośrodku Szkolno Wychowawczym na stanowisku pomoc pedagogiczna do nauczycieli pracuje na nocki mam wykrztałcenie średnie czy mogę sama byc na nocki np. w czasie ferii lub wakacji jeśli są dzieci w placówce proszę o odpowiedź