witam, proszę, napiszcie mi czy są jakieś przepisy regulujące pobyt wychowanka w mos i mow, na podstawie których można dzieciaka wykreslić ze stanu domu dziecka? chodzi mi właściwie o mow, bo mos sie czesto traktuje jak ...szkołe z internatem ;/
moja koleżanka miała taką sprawę - skreśliła dzieciaka, potem wyjaśniała sądowi że nie ma przeisów które nakazują skreślić ale też nie ma takich które tego zakazują. A skoro w MOW przebywają do pełnoletniośi przez cały czas tzn całodobowo itd to wtedy byłyby podwójne koszty utrzymania gdyby zostało na liście. Sąd przyjął takie wyjaśnienie.
w naszej placówce op-wych aby skreślić dziecko z listy które przechodzi do MOW, musi się odbyć przede wszystkim zespół ds. okresowej oceny sytuacji dziecka....który wnioskuje o umieszczenie w pl. MOW...na tej podstawie przesyłamy inf. do MOPS i SR....jeżeli ten oczywiście wcześniej nie wydał postanowienia o umieszczeniu w MOW.
długo mnie nie było, ale dzieęki ~ja~, to dobre z tym sądem ale ryzykowne. zresztą raz tak zrobilismy (wykreslilismy) to po paru miesiącach jak dzieciak uciekł z mow sąd nas poinformował, że i tak mamy go obowiązek przyjąć i zapewnić wikt i opierunek gdyby sie u nas pojawił...dlatego pytam o to czy jakies przepisy to szczegółowo regulują. ale chyba sie za duzo spodziewam po naszym polskim prawodawstwie:(
my już też nie wiemy co robić, jak to jest z tymi Mow-ami i MOS-ami, gdyby był jakiś konkretny przepis na to to nie byłoby problemu....my póki co wszystkie dzieciaki wykreślamy, nawet te co zostały umieszczone w MOS.....
A co zrobić aby dziecko przywrócić do domu z MOS? Było skierowanie ze sądu, jednakże matka chciałabym aby dziecko przebywało z nia w domu i wychowywało się w rodzinie..
Mam wychwanka który ma postanowienie sądu o umieszczeniu w MOS. Rodzice stoją dobrze materialnie. Mam skierowanie z powiatu do konkretnej placówki. Czy mogę wychowanka skreślić z ewidencji? Prosze o pomoc.
Zależy od danego MOS, niektóre działaja na zasadzie internatów. Tzeba sie zwrócic do sądu o zmianę postanowienia opiekuńczego, czyli uchylenia o umieszczenia w placówce op-wych. Zależy od sądu! niekiedy jest to natychmiast, czasami zdarza się, że czekamy nawet 2 lata.
Dzieki!!! Czy jest jakaś ustawa na to? skoro sąd wydał postanowienie o umieszczeniu w MOS czy to nie jest jednoznaczne ze zmiana z placówki opiekuńczo-wychowawczej