Nie można wystawić decyzji na osobę nieżyjącą. Powiedzcie w szpitalu że to ich problem nie wasz. Mieli w dniu przyjęcia do szpitala domagać się decyzji a nie po śmierci. Dyrektor szpitala niech sobie sam teraz zapłaci
szpital szuka frajera! nie dajcie się wkręcić. nie mają podstaw do żądania pokrycia kosztów pobytu w szpitalu. zgodnie z art. 54 ust o św zdr mogli zwrócić się o stwierdzenie prawa tej osoby do korzystania ze świadczeń, a wtedy nfz zwraca koszty. ops w żadnym wypadku!
Trzeba zebrać dokumenty - nie od członków rodziny ale z instytucji - z urzędu skarbowego o dochodzie, z urzędu o gospodarstwie rolnym, z ZUS-u i KRUS-u - czy w badanym okresie nie brał świadczeń, z PUP- czy tam nie podlegał ubezpieczeniu i wydać decyzję, jeśli w badanym okresie spełniał wymogi. Decyzję taka wysyła się do NFZ , do szpitala i wkłada w akta .I tyle.
Do mopsika- wydaje się decyzję o wygaśnięciu świadczenia w związku ze śmiercią strony - i wkłada w akta.
Drogi Tomku podobnież jesteś specjalistą w sprawach Pomost. Więc ratuj .
Mam taki problem : Mam rodzinę 3 osoby, której przyznałam świadczenie na żywność na okres od stycznia do marca i dożywianie dla dziecka na okres od stycznia do czerwca. w lutym kobieta złożyła drugie podanie o pomoc oświadczając, że mieszka sama z córką a mąż odszedł. Chcę przyznać rodzinie pomoc w formie zasiłku rodzinnego wiec chciałam usunąć z składu rodziny tatusia lecz nie mogę wcześniej niż przed dniem 01 marca ( taką informację pokazuje system) bo są zaplanowane świadczenia w których w składzie rodziny jest uwzględniony tatuś. Pomocy co mam zrobić. Liczę ze mi pomożesz!!!!