trial..litości..myślałem,że czytają to ludzie poprawnie rozumujący..zrozum..mi nie chodzi o to kto jest temu winny i do kogo mieć pretensje..mi chodzi o to jak to wygląda..chodzi ogólne wrażenie całej sytuacji..teraz rozumiesz??Widzę,że Ty rozumujesz w taki sposób,że szukałbyś kogoś do kogo można mieć pretensje.
Kolego Trial
Nóz mi się otwiera i będzie otwierac. NA 16 wychowawców w mojej placówce to tylko trzech jest zatrudnionych na kartę nauczyciela.Pozostali pracują na KP.
Nie próbuj mi wmawiac , że nauczyciele w Polsce mają źle,
bo nie chce mi się już pisac o przywilejach które macie zagwarantowane przez KN. Niczym się różnimy , tak samo musimy się kształcic jak wy, pracujemy 40 tygodniowo, całą dokumentację i tak muszę robic w domu poza tymi 40 godzinami, które spędzam w placówce. Do tego dochodzi fakt ,że placówki op-wych pracują 24 g/h , 365 dni w roku. Widzisz jestem wychowawcą koordynatorem wiec patrzac po stopniach jestem odpowiednikiem waszego nauczyciela dyplomowanego i pisałem powyżej jakie mam zarobki to sobie porównaj to z zarobkami brutto nauczyciela dyplomowanego.
Zależy mi jedynie na tym żeby wychowawcy w placówkach op-wych byli traktowani na równi z nauczycielami i tak samo opłacani o nic więcej nie chodzi.
do WSZYSTKICH Z KODEKSU...
ZABIRĄ KARTĘ TO FAKT - NIC WAM WIĘCEJ NIE DZADZĄ - TO TEŻ FAKT... JEDNO CO SIĘ ZMIENI, ŻE BĘDZIECIE SZCZĘŚLIWY Z NIEPOWODZENIA INNYCH...
Do Zawiszy i innych - od biadolenia jeszcze nikomu jeszcze nie poprawiły się warunki pracy i płacy. Jeżeli znacie przepisy to je zacznijcie je egzekwować. Rozporządzenie płacowe dot prac samorządowych ( min. wychowawców) daje spore możliwości. Przeczytajcie swoje regulaminy pracy, regulaminy płac, przeanalizujcie przestrzeganie dobowych, tygodniowych norm czasu pracy sposób sposób tworzenia harmonogramu czasu pracy i jego rozliczania. Jezeli macie wątpliwości to zwróćcie się do szefa o wyjaśnienie, możecie zwrócić się takze do szefa o podwyżkę i to jeszcze teraz kiedy JST są na etapie planowania budżetów.
po co te spory i kłotnie?najważniejsze by zmienic tę sytuacje bo to jest naprawde mocno denerwujące ze w jednej placówce pracuja wychowawcy z KN i z KP.i na dodatek mam wrażenie że Ci z KN obawiaja sie o utrate swoich przywilejów i tego że beda zmuszeni pracowac jak ci z KP!osobiście jestem za tym by wszyscy pracowali po równo i zjednoczyli sie w silę by walczyc o lepsze warunki pracy(w tym i finanse)pozdrawiam pracując:)
do kodeksowych!
za waszą zawiść spotka Was kara!!!!!! nikt z Was nie myśli o jednym - wydłużą nam czas pracy to zrobi się nas za dużo... A więc kogo zwolnią??? Was zawistni koledzy i koleżanki... BO bijemy was stażem pracy na głowę a żaden organ prowadzący nie zignoruje tego kryterium....
Swoją drogą to dziwie się skąd ta Wasza zawiść... Ja nie zazdroszcze Wam tej jałmużny i bezsensownych warunków pracy ale to nie nasza wina a ustawodawcy... I dziwi mnie fakt, że nie rozumiecie że zabierając nam nic nie zyskacie!!! No chyba, że chodzi Wam o tego rodzaju sprawiedliwość???
do ani
czy aby na pewno? mając do wyboru pracownika za 2000 brutto czyli kp lub za ponad 4000 kn. organ prowadzący nie będzie się zastanawial jednej chwili. Pierwsi do odstrzalu są ci z KN.
i nie pomogą tu żadne tłumaczenia jak doświadczenie czy staż pracy. TYLKO KASA ANIU KASA.
I będzie im się oplacalo zapłacić odprawy.