płace w Domach Dziecka - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 7 z 17    [ Posty: 162 ]

Napisano: 24 lip 2010, 14:07

Witam wszystkich pracujących z KP i KN. Odnosząc się do Waszych wypowiedzi można stwierdzić że co poniektórzy zachowują się jak nasi podopieczni.
Do Zawiszy, założyliśmy związek zawodowy w mojej placówce i... wywalczyliśmy podwyżki dla KP po ok 300 zł. Obecnie pensa klaruje się po ok 2100 brutto. Płacę wychowawców KN ustala MEN a pracowników z KP samorząd! Nie ma się co porównywać do KN, bo to nie ludzie są winna na dole, tylko rząd wprowadzając ustawę zablokował zatrudnienie wychowawców na KN. Walcząc o podwyżki dla KP nie argumentowałem aby zabrać coś komukolwiek z KN. Mają przywileje ustawowe, mieli więcej szczęścia przy zatrudnieniu. Ja pracując 40 h tygodniowo a nieraz nawet i więcej. Jestem zadowolony że mogę pracować z dzieciakami. Że mogę coś zrobić aby pojawił się uśmiech na buzi dziecka. W 26 h w pracy nie często da się to zrobić, dlatego ustawodawca zmienił system zatrudniania przechodząc pod pomoc społeczną. Polecam lekturę sekretarza stanu RP dotyczącą projektu ustawy o pomocy społecznej. Do 1 stycznia 2013 ma wyjść KN z placówek op-wych. Do końca tego roku wychowanków ma być nie więcej niż 30, a do 2017 nie więcej niż 14. Drodzy koledzy i koleżanki, po co się kłócić kto ma lepiej, bo to i tak nie ma sensu. Placówki op-wych skazane są na likwidacje. Zostaną grupy do 14 wychowanków z nastawieniem bardziej na socjoterapię a niżeli na socjalizację. Drodzy koledzy i koleżanki, patrzcie w przyszłość a nie skupiajcie się na wojnie między sobą. Na koniec mogę podpowiedzieć że w październiku ma być ustalany plan budżetu na kolejny rok, myślę że warto udać się do starosty i poprosić o podwyżki, nie zaszkodzi a spróbować można. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego urlopowania.
~mozart

Napisano: 25 lip 2010, 1:11

zejscie do 30 wych???Likwidację???U nas dawno nie ma miejsc.A czeka masa zostawionych samych sobie dzieci ze skierowaniami ktorych nie mozna zrealizowac bo nigdzie nie ma miejsc.A chętnych na rodziny zastepcze to chyba tylko w tv pokazują bo nijak to ma sie do rzeczywistosci.Brak chetnych,a coraz czesciej z rozwiazanych rodzin zastepczych dzieci trafiaja.U nas w tym roku już 5-cioro.
Kto wezmie odpowiedzialnosc za te dzieci ktorymi nikt sie nie zajmie bo nie ma miejsc w placowkach a chca jeszcze ograniczac w nich miejsca????Hęę???No kto??Panie z ministerstwa??Polkowski-show man??a może inni co tylko zza biurka gadac potrafia a moze panowie redaktorzy z tvn??
~Basia

Napisano: 25 lip 2010, 2:01

Droga Basiu, takie są realia. To jest w obecnej ustawie o pomocy społecznej. Z dniem 1 stycznia 2011 w placówkach op-wych nie może być więcej niż 30 wychowanków. W mojej, obecnie przebywa ponad 45. Nie wiem co zrobimy z 15. Za niedługo mamy kontrole z Urzędu Wojewódzkiego. Zobaczymy co powiedzą. Odpowiedzi negatywnych o przyjęcie dzieci już było ponad 500. Województwo dolnośląskie, jako kolebka rodzin zastępczych pada. Ale rząd chcąc dojść do standardów UE likwiduje D Dz. Niestety nikt nie jest wstanie odpowiedzieć, gdzie te dzieciaki już pokrzywdzone przez los mają się podziać. Możę faktycznie zapytać się redaktorów z tvn. Założenie jest takie, że D.Dz. same padną bo dzieci pójdą do rodzin zastępczych. Rząd jednak nie przewidział tego, że pomysł może nie wypalić. Mam tylko nadzieje, że zorientują się co się dzieje i poprawią nowelizację. Bo obecna nie jest dla placówek obiecująca.
~Mozart

Napisano: 25 lip 2010, 11:32

mozart a czym to zagroziliście staroście strajkiem? pytam z ciekawości bo u nas odpowiedzią jest kartka jak się nie podoba pisz rezygnacje co do reformy to jak nie wyjdzie to dzieci te wrócą do tych patologicznych domów które nagle okaże się nie będą patologiczne i oczywiście pomoże im super asystent rodzinny w gminie jeden na gmine razem z pracownikiem socjalnym kuratorem i dzielnicowym stworzą zespół i już na papierze będzie wszystko ok a my praktycy któż nie zna takich sytuacji szkoda gadać
~Spartan

Napisano: 26 lip 2010, 9:52

Spartan, szczerą rozmową i prośbą. Nie ukrywam, że bardzo dużą rolę odegrały tu związki zawodowe.
~Mozart

Napisano: 26 lip 2010, 17:02

a mi się marzy:)byśmy wszyscy pracowali na równych zasadach i zarabiali tak od 3tys brutto wzwyż!
~zosia

Napisano: 27 lip 2010, 0:45

Jako nauczyciel mianowany zarabiam 2600 na rękę, bo mam jeszcze 10 % dodatku wiejskiego i dodatek mieszkaniowy. Za tydzień mam rozmowę na nauczyciela dyplomowanego i będę zarabiać 3000 zł na rękę od września. Po likwidacji karty będę szukać pracy w MOW lub MOS.
Nie wyobrażam sobie pracy w domu dziecka za pensję, które otrzymują osoby z kodeksu - u nas średnio 1600- 1800 zł na rękę.
~Agni

Napisano: 27 lip 2010, 1:23

Agni 1600-1800 na rękę to marzenie!
~lc76

Napisano: 01 sie 2010, 3:02

Pracuję w domu dziecka jako wychowawca z KP (w tym roku od września będę starszym wychowawcą) i zarabiam średnio 1600-1800 zł plus 13-stka, bony na święta i wczasy pod gruszą. Dla porównania znalazłem pracę w szkole jako pedagog szkolny, gdzie mam tylko 20h/tyg i otrzymuję ponad 1300zł na rękę. Uważam, że każdy jest kowalem własnego losu i jak sobie pościeli tak się wyśpi. Wybrałem może nie najlepiej opłacany zawód, ale taki, który sprawia mi satysfakcję. I w szkole i w domu dziecka się spełniam, dodatkowo dorabiam sobie na jakąś umowę zlecenie i mogę powiedzieć, że jestem w stanie utrzymać siebie i swoją rodzinę. Niestety coś za coś, choć i tak udaje mi się znaleźć dużo czasu dla najbliższych. Szkoda, że tylko z jednego tytułu do pracy nie mam szans na utrzymanie rodziny i w miarę godziwe życie:( Ale i tak nie narzekam, bo praca jest, tylko trzeba ją szanować. Życzę Wam wszystkim spełnienia się w pracy i godziwej płacy za odpowiedzialną bardzo pracę, bo przecież z dziećmi, które mają kiedyś dobrze funkcjonować w społeczeństwie.
~aru

Napisano: 08 sie 2010, 14:53

Agni. W MOW -ach i MOS-ach przez najblizsze kilkanaście lat raczej będzie cięzko z wolnymi etatami. Rewolucja kadrowa dokonała się w latach 2005 -2007, kiedy to stara kadra odeszła na emerture wg starych zasad. Jezeli już trafiają sie wakaty to i tak prace dostają \"plecaki\".
~longer

Strona 7 z 17    [ Posty: 162 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x