PO PŻ 2014-2020 Podprogram 2015 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 6 z 15    [ Posty: 148 ]

Napisano: 26 cze 2015, 10:10

Bez przesady...z tą trafną analogia. Policja- służba umundurowana, uzbrojona - ochrona bezpieczeństwa i organ ścigania.
Zadaniem pomocy społecznej ogólnie rzecz ujmując jest pomoc osobom w przezwyciężeniu trudnej sytuacji życiowej..i to czyni istotną różnicę.
Działacie niezgodnie z kodeksem etycznym pracownika socjalnego i wbrew zapisom Konstytucji.
Każdy ośrodek który odmówiłby pomocy w realizacji Programu powinien ponieść konsekwencje za uchylanie się od obowiązku realizacji nałożonych nań zadań ustawowych - czyli działacie na szkodę klienta pomocy społecznej.
Emilka.

Napisano: 26 cze 2015, 10:11

https://www.docdroid.net/14qg9/pismo-gmi ... o.pdf.html

zapoznajcie się z treścią ulotki.
YoYo

Napisano: 26 cze 2015, 10:16

Emily ja wiem od czego jest pomoc społeczna i my wystawiając skierowania udzielamy pomocy rodzinie, potwierdzając jej uprawnienia do otrzymania żywności. Poruszasz konstytucję, cudownie ale nas obowiązują przepisy prawa, a te stanowią jak stanowią.
YoYo

Napisano: 26 cze 2015, 10:24

Między innymi dlatego warto zrzeszać się w związki zawodowe i przystąpić do Federacji, która w takich właśnie sprawach interweniuje.
Emilia, taką argumentacją "kodeks etyczny i konstytucja" można nam wcisnąć WSZYSTKO i zanim się zorientujesz OPS będzie dbał o los bezdomnych psów itp.
YoYo

Napisano: 26 cze 2015, 10:30

Emilia podaj przepis kodeksu etycznego, który zobowiązywałby pracownika socjalnego do takich czynności jak wydawanie żywności.
I na jaki przepis konstytucji się powołujesz? I jaką ustawę która obliguje OPS do dystrybucji żywności. Nawet nie obliguje, ale chociaż pozwala OPSom (ewentualnie gminom) na dystrybucję.
Jeśli gminy mają do tego upoważnienie to z kolei powinny chyba je w jakiś sposób przekazać OPSom.
Wes
Stażysta
Od: 16 cze 2015, 14:04
Zajmuję się:

Napisano: 26 cze 2015, 11:04

Emilka odpuść z konstytucją -i co jednak masz związek z bankiem żywności
arek 12

Napisano: 26 cze 2015, 12:35

och dajcie spokój, proszę się ze mną nie kłócić

Jeśli chodzi o Kodeks etyczny:
np:
4. Pracownik socjalny zobowiązany jest wykazać zaangażowanie na rzecz pomocy klientowi w rozwiązywaniu jego trudności życiowych oraz wykorzystać w tym celu swoją wiedzę, umiejętności zawodowe i kompetencje;

1. Pracownik socjalny zobowiązany jest działać na rzecz dobra ogólnego;
2. Pracownik socjalny zobowiązany jest zapewnić osobom uprawnionym dostęp do niezbędnych świadczeń i szans życiowych;
4. Pracownik socjalny powinien wspierać działania społeczności lokalnych na rzecz samopomocy społecznej oraz zachęcać do współudziału w kształtowaniu instytucji społecznych i w tworzeniu polityki społecznej.
jeśli chodzi o konstytucję art.66, art.67 i art.69 (w przypadku zaniechania szczególnie realizacji art.69) klient ma prawo zaskarżyć do Trybunału- waszą bezczynność znaczy się!!!!!!!!!!!!! ;)
Po drugie :
POPŻ-2014-2020 skierowany jest do najbardziej potrzebujących-i macie pozamiatane. Zgodnie z wytycznymi zawartymi w dokumencie przywołanym powyżej OPS mogą stanowić organizację partnerską o zasięgu lokalnym Tak? No tak. A ta może bezpośrednio przekazywać pomoc żywnościową... Tak ?
Łańcuch dystrybucji : dostawy do OPR ta do OPL lub bezpośrednio do odbiorcy końcowego. Pozostaje jeszcze pkt.6.10 cytowanego dokumentu ( była o tym mowa)
odbiorcom końcowym..
Do tego dodaję chociażby art.2.1 pkt 2 i art.3.1 pkt 1 ustawy o pomocy społecznej - co w efekcie czyni Was zobligowanymi do aktywnego włączenia się w pomoc o jakiej mowa .
Emilka.

Napisano: 26 cze 2015, 13:04

Emilka nie poć się az tak bo spowalniasz internet,a przede wszystkim mącisz mącisz, bo oprócz przepisów ogolnych są szczególne co do naszej pracy w tym ustawa o pom. i co powiesz Art. 106. 1. Przyznanie świadczeń z pomocy społecznej następuje w formie decyzji administracyjnej.
2. Udzielenie świadczeń w postaci interwencji kryzysowej, pracy socjalnej, poradnictwa, uczestnictwa w zajęciach klubu samopomocy, a także przyznanie biletu kredytowanego nie wymaga wydania decyzji administracyjnej.
ps. za nie przestrzeganie kodeksu etyki nikomu nie przedstawili zarzutu, ale za finanse publiczne już tak i przekroczenie uprawnien również.
A ty sobie pracuj w tym banku żywn i nie rób zamętu w ops
arek 12

Napisano: 26 cze 2015, 13:16

mam rację ;)
Kochani trzymajcie się ...Nie dajmy się zwariować. Rozmawiamy. Przedstawiłam swoje zdanie.
Ale poważnie mówię. Pomagajcie autentycznie;)
Emilka.

Napisano: 26 cze 2015, 13:46

Emi rację każdy ma swoją. Podoba mi się, że bronisz swoich przekonań ale, cóż nie jestem w stanie ich podzielać. Jestem pracownikiem socjalnym. Moje zadania można ocenić jako "szwarc, mydło i powidło". Zajmuję się wszystkim z zaangazowaniem ale żywcem na wiele moich obowiązków wynikających z zawartej umowy o pracę nie starcza czasu. Jak zostanę jeszcze zmuszony w imię kodeksu etyki do innych działań to ucierpi np. praca z ODP. Nie lubię robić czegoś kosztem czegoś innego.
YoYo

Strona 6 z 15    [ Posty: 148 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x