PO PŻ 2014-2020 Podprogram 2015 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 7 z 15    [ Posty: 148 ]

Napisano: 26 cze 2015, 13:56

Emilia wciąż nie jest to podstawa do wydawania przez pracowników socjalnych żywności moim zdaniem.
Czy OPS może być organizacją partnerską jeśli OPS nie posiada osobowości prawnej?
Czy kierownicy OPS nie powinni mieć upoważnienia przez Wójtów/Burmistrzów na realizację programu?
Wes
Stażysta
Od: 16 cze 2015, 14:04
Zajmuję się:

Napisano: 26 cze 2015, 14:03

szanuj się więc Yo Yo...ponieważ jesteś olbrzymią wartością.
Nie angażowałam nigdy swoich pracowników socjalnych w bezpośrednią dystrybucję żywności- a nazywając rzecz po imieniu w dźwiganie towaru. Nie mniej jednak przyjęłam na siebie rolę przyjęcia pomocy PO PŻ- po to aby dotarła szybko, skutecznie..tak gdzie jej potrzebują...mam swoje metody.
Emilka.

Napisano: 26 cze 2015, 14:22

Emilka jeżeli jesteś taka ok to wskaż swój ops , strone intern. lub inne namiary byśmy z ciebie mogli brać przykład
wero

Napisano: 26 cze 2015, 14:32

Emilka czyżby awans? "swoich pracowników"? jak tak to gratuluję.
YoYo

Napisano: 26 cze 2015, 14:39

YoYo
wracam do Twojej wypowiedzi z 13:46 a właściwie pewnych słów tam zawartych i jestem pod wrażeniem Twojej postawy.
Szacunek z mojej strony, dalszy komentarz jest zbędny..a nawet nie na miejscu.
pozdrawiam.
Emilka.

Napisano: 28 cze 2015, 21:36

Zgadzam się w pełni z Emili. My tez realizujemy zadania OPL i uważam, że można. OPS- y nie posiadają osobowości prawnej dlatego mają upoważnienia Wójtów/Burmistrzów, tego zresztą wymagają Banki Żywności. Proszę pamiętać, ze oprócz tego, ze MPiPS jast naszym resortowym Ministerstwem to jest również Instytucją Zarządzającą i opinia Ministerstwa jest jednoznaczna - dopuszczają możliwość udziału MOPS jako OPL - Ministerstwo wydaje takie opinie na wniosek poszczególnych OPSów). Na spotkaniach z MPiPS w sprawach Programu ta informacja została potwierdzona w obecności kilkudziesięciu przedstawicieli OPSów i Urzędu Wojewódzkiego. Jeśli ktoś nie chce realizować - nie musi, ale nie zniechęcajcie innych bo zadanie i tak jest wystarczająco trudne. Ci którzy podjęli się tego zadania na prawdę nic z tego nie mają (oprócz pracy), robimy to dla ludzi, tych najbardziej potrzebujących. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie Europejskiego Funduszu Pomocy dopuszcza udział podmiotów publicznych. Pozdrawiam.
natasza

Napisano: 28 cze 2015, 22:49

Ile kasy idzie na wydawanie tej żywności , kasy unijnej, państwowej, gminnej?
Rozumiem wydawanie żywności bo klęska ale wydawanie jej a obok sklep spożywczy jest dziwne. Jeśli nie chodzi w tym o zakaz zasilania finansami sklepów lokalnych to o co innego?
Czy my idziemy naprzód czy się cofamy a który to mamy wiek?
A miało być tak pięknie a robi się dziwnie i zagmatwanie.
Jeśli ta żywność darmowa to dlaczego takie koszty?
Gość

Napisano: 29 cze 2015, 7:58

natasza no to jeśli musimy mieć upoważnienie to realizujemy program to w imieniu gminy, czyli gminy są OPL. I Ministerstwo chyba powinno wypowiedzieć się czy gminy mogą być partnerami a nie OPSy.
Nie jestem prawnikiem ale próbuje sobie to poukładać w głowie.
Wes
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 29 cze 2015, 11:42

Program nie jest dobrze przygotowany i tutaj nikt chyba nie ma wątpliwości. Ale mamy to co mamy. Jest żywność, która już w tej chwili zalega w magazynach i są ludzie, którzy tej pomocy potrzebują. I mamy wiedzę, że nie ma organizacji na naszym terenie, która wypełniłaby "środek" tego łańcuszka. Złe od początku było założenie Ministerstwa - zła diagnoza III sektora. Ale jak już napisałam mamy taki stan a nie inny. Uważam, że decyzja należy do poszczególnych OPSów i ich kondycji finansowej, kadrowej itp. Chwała tym, którzy podejmują się zadania - nikt ich nie pochwali a narażeni są na wiele niejasnych sytuacji i wątpliwości, kar, niezgodności itp. Ale robimy to dla ludzi. I za zgodą Ministerstwa. Urzędy Wojewódzkie mają wiedzę ile OPS - ów, GOPS-ów realizuje zadanie (wysyłaliśmy sprawozdania) . Czy ktoś otrzymał pismo, aby zaprzestać tego procederu bo to niezgodne z prawem, ustawami itp. ?? Można to nazwać 'dobro wyższe" ... Żywność się nie zmarnuje a ludzie potrzebujący otrzymają wsparcie. Faktem jest, ze wymaga to dużych nakładów pracy, ale myślę, że jak w każdym zakładzie pracy znajdą się ludzie, którzy wyjdą poza "swój kawałek podłogi".
natasza

Napisano: 29 cze 2015, 12:21

natasza jakoś mnie uspokoiłaś ;)
Wes
Stażysta
Zajmuję się:

ZAMKNIJ

Strona 7 z 15    [ Posty: 148 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem