Poradnik asystenta cz. II - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 24 z 81    [ Posty: 801 ]

Napisano: 16 sty 2014, 16:02

proszę o pomoc dziecko wyrokiem sądu umieszone w DPSie (niepełnosprawne), matka alkoholiczka niechce od jakiegoś czasu wpołpracować bo ją nakrywam jak pije, co dalej zrobić? wziąść oświadczenie ze nie chce asystenta a podczas urlopowań kto będzie doglądał co w rodzinie się dzieje? ma ktoś podobną sytuację
~asystentka

Napisano: 16 sty 2014, 21:54

Czy asystent rodziny może odmówić rozpoczęcia współpracy z rodziną wiedząc, że nie jest w stanie pomóc tej rodzinie?( psychicznie chora osoba, alkoholiczka ,po kilku próbach samobójczych urodzi dziecko).
~xyz

Napisano: 16 sty 2014, 22:02

xyz

no wybacz ale gdzie tu etyka pracy?
jak odmówić, nawet nie podejmując próby pracy?!

no owszem ciężki przypadek, ale czy któryś z innych pracowników też ma prawo odmówić pracy?!

jestem zszokowana:(
~muffinek84

Napisano: 16 sty 2014, 22:05

xyz

jeszcze nie podjąłeś pracy a już wiesz, że nic nie da się zrobić... a na jakiej podstawie to wiesz?

była Twoja diagnoza rodziny?

uważam, że należny rozpocząć współprace i jeżeli uznasz że osoba nie współpracuje wtedy wniosek do sądu

odmówić to znaczy jak? powiesz szefowi, że nie pójdziesz bo przypadek trudny?!!

~muffinek84

Napisano: 16 sty 2014, 22:31

Tak właśnie zamierzam powiedzieć, przypadek nie trudny ale beznadziejny, każda minuta życia dziecka w tej rodzinie będzie zagrożona, nie wezmę na siebie takiej odpowiedzialności. Pracowałam wcześniej z siostrą tej dziewczyny i wiem, że w tej rodzinie dziecka być nie powinno. Muffinek mam pracować z matką i czekać aż w napadzie szału albo psychozie coś zrobi dziecku? czasami rzeczy są tak ewidentne, że nie ma co liczyć na cud.
~xyz

Napisano: 17 sty 2014, 11:06

jasne xyz rozumiem, oczywiście że nie masz czekać na tragedię!

ale pomyśl trochę o swojej sytuacji, może zanim od razu powiesz że nic nie da sie zrobić to przynajmniej zdiagnozuj rodzinę, zrób ocenę sytuacji i na tej podstawie zakończ/zrezygnuj ze współpracy, oczywiście zawsze możesz napisać o swoich zaleceniach...

poza tym jeżeli uważasz, że rodzina jest niebezpieczna dla siebie to chyba należny to zgłosić do sądu i policji, bo tak czy siak odpowiedzialność po stronie ops-u jest.

~muffinek

Napisano: 17 sty 2014, 11:12

poza tym xyz poruszył ważna kwestię..

taki strach/niechęć do pracy z rodzinami wynika z tego co nam robią \"czarodzieje ludzkich serc\", asystenci się będą bać pracy z rodzinami trudnymi bo w razie co, to oni będą winni...
no paranoja!

oczywiście nic nie zarzucam xyz, doskonale cię rozumiem i ja na Twoim miejscu pewnie miałabym takie same obawy i przeczucia:
(

chodzi mi tylko o to, że nierzetelne artykuły i postawa niektórych asystentów doprowadza to takich sytuacji, że kiedy dostajemy trudne rodziny to na nas spada cała odpowiedzialność, bo przecież asystent miała \"zaczarować serca i dusze...\" ach...:(
~muffinek

Napisano: 17 sty 2014, 19:16

a ja pisze plan pracy raz na pół roku z celami długoterminowymi w trakcie pracy na poszczególnych spotkaniach oceniam w notatce czy realizują założone cele.co pól roku ocena i nowy plan z celami długoterminowymi
~asystent

Napisano: 17 sty 2014, 20:14

Muffinek tutaj nie chodzi nawet o media, wcześniej doszło w rodzinie do tragedii więc staram się zapobiec kolejnej.Tyle. Nie wiem co w tym szokującego.
W każdym razie to ja podejmuję decyzję i nie dyskutuje o tym, pytałam czy ktoś miał taką sytuację i czy jest taka możliwość. Asystent znając sytuację rodziny też może mieć \"za\" i \"przeciw\".
~xyz

Napisano: 17 sty 2014, 21:34

do asystenta

ja robiłam podobnie, w części b zaznaczałam jeszcze jeśli któryś cel udało się zrealizować, czasami w trakcie dopisywaliśmy jakiś nowy cel i to też umieszczałam w części b,
raz na pół roku ogólne sprawozdanie co udało się wykonać i weryfikacja planu, wydaje mi się, że dobrze robisz, ale może niech inni jeszcze się wypowiedzą:)

a może ktoś kto miał kontrole coś podpowie...
~muffinek

Strona 24 z 81    [ Posty: 801 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x