Poradnik asystenta cz. II - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 52 z 81    [ Posty: 801 ]

Napisano: 04 kwie 2014, 16:36

ja mogę w większości przypadków pracować z rodzinami do południa bo dzieci są małe. ale to i tak nie jest takie w 100% ok, bo mężowie tych kobiet zazwyczaj są w pracy; z nimi nie mam kontaktu. Ale mam kilka rodzin, co potrzeba kontaktu z dziećmi gimnazjum/liceum, a tu mam narzucone że tylko do 15. a przydało by mi się np z 2-3 razy w tygodniu skończyć tą pracę po 17! ale o takim luksusie to już całkowicie mogę zapomnieć...

~purpura

Napisano: 04 kwie 2014, 16:44

nie zazdroszczę, Twój OPS nie ma pojęcia o pracy asystenta
~asystent99

Napisano: 04 kwie 2014, 21:47

purpura raz piszesz, że nie masz w umowie ustalonych godzin pracy, że od 7.00-15.00 a następnie, że masz narzucone, że tylko do 15.00 i chciałabyś dłużej posiedzieć u niektórych? Co na to Twój pracodawca, nie jest nim pracownik socj. i nie rozumiem, dlaczego musisz tłumaczyć się przed prac. socj.? W ustawie są tylko dwie możliwości zatrudnienia asystenta albo umowa zlecenie albo zadaniowy czas pracy a to z racji potrzeb rodzin właśnie, więc widzę, że Twój OPS będzie się musiał tłumaczyć z tego, inne jak czytam też.
~asia

Napisano: 07 kwie 2014, 10:45

Słuchajcie, taka sytuacja: Od tygodnia wiem,że moja klientka wybiera się na weekend do rodziców na ich pięćdziesięciolecie. Rodzina nienawidzi konkubenta klientki, dlatego on nie jedzie. Pod jego opieką zostaje również trójka dzieci. Dodam, że on również o tym wie, a także kierownik OPS i pracownicy socjalni.
Dziś rano wpada on do OPS i mówi mi, że to dzięki mnie od czterech dni nie ma jego partnerki, że "poszła w długą" i że "jak wyczuje od niej alkohol to zadzwonię (na policję)".
Pojechała w piątek wieczorem. Dziś do niej dzwoniłam i wraca właśnie do domu. Mam dzisiaj do nich jechać. Dodam, że oboje maja ograniczoną władzę rodzicielską.
I co byście zrobili w takiej sytuacji?
Nie mogę rodzinie niczego zabraniać. On jest tak samo rodzicem jak i ona i ma taki sam obowiązek opieki nad dziećmi.
liv

Napisano: 07 kwie 2014, 12:43

Nie przejmuj się, facet szuka kogoś do obarczenia odpowiedzialnością, typowe w rodzinach dysfunkcyjnych. takie decyzje należą do dorosłych członków rodziny.
Elza

Napisano: 07 kwie 2014, 14:21

Nova123 - a propos świerzbu - dziękuję za odpowiedź i radę, jakoś mi raźniej z tym, że inni już przeżyli takie rewelacje i wyszli bez szwanku :)

ubawiło mnie natomiast stwierdzenie "nie każdy świerzb jest zaraźliwy" (użytkownika Marta)- czyli który jest? Możesz to ocenić ?? :))
Wg mnie przesadzać - owszem nie trzeba, ale bagatelizować też nie. Jest pewne ryzyko, że przebywając długo w zarobaczonym czy w inny sposób chorym środowisku coś sobie przywleczemy do swoich domów. Chyba warto się zastanawiać - jak sobie pomóc, prawda?
Ewelina_

Napisano: 07 kwie 2014, 14:27

Witam!
jestem nowa w tym temacie, więc proszę bez wypominania braku kompetencji i wiedzy.
To będzie moja pierwsza praca w zawodzie AR. obecnie pracuję w dziale świadczeń rodzinnych. Studia skończyłam 4 lata temu, chciałam pójść na podyplomowe AR ale pani kierownik obiecała mi kurs i tak czekam i czekam, Prosiłabym o podanie jakie dokumenty powinnam posiadać w pracy z rodziną.
Na pewno diagnozę problemu
plan pracy z rodzina
zgodę rodziny na współpracę
co jeszcze?
nowa w temacie

Napisano: 08 kwie 2014, 14:28

witaj nowa :)
ja korzystam z :
-zgody na współprace
-dziennika wizyt w środowisku rodzinnym
- sprawozdania z realizacji zadań asystenta rodziny ( miesięcznie pisze dany dzień i godziny w której co robiłam)
- oceny sytuacji rodziny
-planu pracy z rodziną + aktualizacja
- notatka służbowa
- co pół roku sprawozdanie
uważam,że wystarczająca ilość dokumentów do wypełnienia
olqa

Napisano: 08 kwie 2014, 15:17

Gdzie znajduje się I część poradnika ? Szukam i szukam i nie mogę znaleźć..
MalaB

Napisano: 09 kwie 2014, 8:36

[quote="olqa"]witaj nowa :)
ja korzystam z :
-zgody na współprace (...)
Dziękuję bardzo za pomoc
nowa w temacie

Strona 52 z 81    [ Posty: 801 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x