Mhysa - moim zdaniem nie masz się co martwić, ponieważ na 100% w Twojej gminie, jest dużo więcej rodzin kwalifikujących się do wsparcia asystenta rodziny. Nie wiem w jaki sposób proponowaliście tym osobom wsparcie asystenta. Mogę Ci zaproponować, żebyś sobie wydrukowała ze strony
www.asystent rodziny.info ulotkę,dotyczącą podjęcia współpracy i wręczyła taką ulotkę rodzinie na pierwszym spotkaniu. Dodatkowo jeżeli uważacie, że dana rodzina wymaga wsparcia asystenta, a nie do końca się na to zgadza, możecie:
a) poinformować taką rodzinę, że w ten sposób odrzucają pomoc OPS i w takim razie świadczona pomoc pieniężna również może zostać im wstrzymana, ponieważ nie chcą przyjąć typowej pracy socjalnej
b) możecie wnioskować do Sądu o potrzebę objęcia rodziny tą formą wsparcia, przez co taka rodzina może zostać sądownie zobowiązana do współpracy z asystentem.
Olqa - tabela wygląda następująco
Nagłówek:
REALIZACJA USŁUGI ASYSTENTA RODZINY
Monitorowanie rodziny po zakończeniu współpracy
tabela:
Data/ Godziny wizyt/ Podjęte działania
(opis wizyty)
Mirelka - moja diagnoza znajduje się w pierwszym półrocznym sprawozdaniu. (
Wcześniej nie skupiam się na opisywaniu rodziny. Diagnozuję ją na podstawie tego co mam zawarte w wywiadzie pracownika socjalnego, mojej obserwacji i pierwszych wizyt w środowisku rodziny) Ponieważ to tam w punkcie 1 opisuję sytuację rodziny przed objęciem rodziny wsparciem. Dalej już tylko bazuję na zasobach, opisuję działania i efekty.