Poradnik asystenta cz. II - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 57 z 81    [ Posty: 801 ]

Napisano: 25 kwie 2014, 9:00

Kochani, mam pytanie:

ten wywiad środowiskowy co pracownik socjalny ma przeprowadzić z rodziną, to jaki ma być? Duży wywiad czy aktualizacja?? A i moi pracownicy socjalni chcą mi dać kserokopię ostatniego wywiadu, bo nie chce im się tego pisać od początku. A ja bym wolała mieć orginał w pełnej wersji dużego wywiadu.

Jak jest u Was??
Proszę pomóżcie.

Pozdrawiam! ;)
purpura
Praktykant
Od: 27 lip 2012, 8:55
Zajmuję się:

Napisano: 25 kwie 2014, 10:29

o jakim wywiadzie piszecie? ja nie dostaje żadnego wywiadu... pracownik jedzie zemną do rodziny i mnie wprowadza i to tyle...
napiszcie jak u Was?
muffinek84

Napisano: 25 kwie 2014, 11:21

pracownik socjalny
-wnioskuje u kierownika GOPS o przydzielenie asystenta rodziny
-podpisuje z rodzina kontrakt socjalny(ocena sytuacji życiowej rodziny/osoby, możliwości, ograniczenia, cele, działania)
Pa tym etapie wkracza asystent.
Karolina7

Napisano: 25 kwie 2014, 12:20

Ja tez nie dostaje żadnego wywiadu; jadę z pracownikiem socjalnym do rodziny, socjalny wprowadza mnie w sytuację rodziny i tyle. Jak mam jakieś pytania do konsultuje to z pr. socjalnym .
pozdrawiam asystentów.
mirelka

Napisano: 25 kwie 2014, 13:29

Z ustawy o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej:
"Art. 11. 1. W przypadku gdy ośrodek pomocy społecznej poweźmie informację o rodzinie przeżywającej trudności w wypełnianiu funkcji opiekuńczo-wychowawczych, pracownik socjalny przeprowadza w tej rodzinie wywiad środowiskowy, na zasadach określonych w ustawie. z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2009 r. Nr 175, poz. 1362, z późn. zm.).
2. Po przeprowadzeniu wywiadu, o którym mowa w ust. 1, pracownik socjalny dokonuje analizy sytuacji rodziny.
3. Jeżeli z analizy, o której mowa w ust. 2, wynika konieczność przydzielenia rodzinie asystenta rodziny, pracownik socjalny występuje do kierownika ośrodka pomocy społecznej z wnioskiem o jego przydzielenie.
4. (1) Po otrzymaniu wniosku, o którym mowa w ust. 3, kierownik ośrodka pomocy społecznej:
1) przydziela rodzinie asystenta rodziny albo
2) występuje do jednostki organizacyjnej gminy, która organizuje pracę z rodziną, o przydzielenie rodzinie asystenta rodziny albo
3) występuje do podmiotu, któremu gmina zleciła realizację pracy z rodziną na podstawie art. 190, o przydzielenie rodzinie asystenta rodziny."

Więc ten wniosek gdzieś musi trafić... więc z w/w art wnioskuję, że trafia to teczki danej rodziny do asystenta.

Ogólnie już się dowiedziałam - piszą duży wywiad, i wraz z wnioskiem o asystenta trafia to do teczki klienta
purpura
Praktykant
Od: 27 lip 2012, 8:55
Zajmuję się:

Napisano: 25 kwie 2014, 15:08

Prośba do życzliwych. Zaczynam prace od maja jako asystent rodziny czy ktoś mógłby mi wysłać na @ komplet dokumentów? Z góry dziekuje i pozdrawiam! [email protected]
olka_n_ce

Napisano: 25 kwie 2014, 17:53

Tak mufinku,asystent to wielki kłopot, ale to najczęściej pracodawcy tworzą te kłopoty, bo idą po najprostszej linii oporu , czyli umowa zlecenie, a w razie choroby asystenta mają problem, ale mam nadzieję, że chora nie idziesz do rodzin i jakiś urlop też sobie wygospodarujesz?
Bronka

Napisano: 27 kwie 2014, 10:38

jeżeli już mnie tak solidnie rozłoży to szefowa każe mi iść do domu ale w karcie pracy mam i tak napisać pracuje:( no żeby wyszło mi te 160 godzin:( tylko to wszystko jest po cichu i jeżeli w rodzinach coś się stanie no to "gdzie był asystent!" najczęściej wpisuje wtedy uzupełnianie dokumentów i praca biurowa no ale to ile można...
mam coraz bardziej dosyć tej pracy:(
muffinek84

Napisano: 27 kwie 2014, 23:44

Mam tak samo jak ty czasami dość, ja nawet nie mogę wpisać, że uzupełniam dokumenty!
Bronka

Napisano: 28 kwie 2014, 8:13

a dlaczego nie możesz napisać że uzupełniasz dokumenty? no przecież musisz to robić i to w godzinach pracy! przecież to nie Twoje hobby:( niech ktoś w końcu ureguluje ten zawód bo to paranoja!
muffinek84

Strona 57 z 81    [ Posty: 801 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x