Poradnik asystenta cz. II - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 68 z 81    [ Posty: 801 ]

Napisano: 09 sty 2015, 9:54

ja także po proszę [email protected]
Gość

Napisano: 13 sty 2015, 22:48

który dokładnie art ustawy mówi o tym ze w tym roku ar jest obligatoryjny w każdym ops?
zzzz

Napisano: 14 sty 2015, 9:42

Żaden, zzzz, żaden ;)
Lisbeth

Napisano: 14 sty 2015, 15:29

witam

czy jest jakas minimalna liczba rodzin dla asystenta by miał pełny etat ?
mam 5 rodzin czy musze miec pol etatu?
kasia2021

Napisano: 14 sty 2015, 16:53

Ustawa nic o tym nie mówi. Asystent może mieć do 15 rodzin, ale liczba rodzin, które prowadzi jest ściśle uzalezniona od stopnia trudności. Jesli będziesz miała conajmniej dwie rodziny z problemem alkoholowym to z doświadczenia wiem, że pół etatu na 5 rodzin to za mało. A jeśli w trezch pozostałych są większe problemy niż pokazanie rodzicom, że trzeba usiąść z dziećmi i nauczyć je literek, to już nie będziesz miała na nic czasu.
Ja miałam 8 rodzin, pełny wymiar godzin i uwirz mi były tygodnie, że skupiałam się tylko na jednej rodzinie z problemem alkoholowym i nie wiedziałam w co ręce włożyć.
Ale wszystko wyjdzie w praniu.
Życzę żeby dali Ci cały etat :)
Teegan
Praktykant
Od: 23 cze 2014, 13:01
Zajmuję się:

Napisano: 14 sty 2015, 17:37

Zgadzam się , dodatkowo proszę pamiętać aby nie wyręczać a wskazywać. Niestety socjalni przedstawiają nas często mylą te pojęcia.Często odnoszę wrażenie że celowo . ;)
!!!!!!!!

Napisano: 14 sty 2015, 20:11

mi chca dam pol etatu asystenta a pól pracownika i kiedy ja mam znajsc na wszystko czas :(
kasia2021

Napisano: 15 sty 2015, 10:32

hej był ktoś na szkoleniu organizowanym przez Centrum Profilaktyki i Reedukacji "ATELIER" Kraków , proszę podzielcie sie opiniami
olqa

Napisano: 16 sty 2015, 9:00

Ja byłam na jednodniowym, nazwanym ogólnie "szkolenie dla asystentów rodziny" z tej firmy i zgodnie z tytułem, nic konkretnego ;) Jeśli trochę już pracujesz i znasz ustawę, nie polecam - teoria nt funkcji rodziny, przykładowa dokumentacja; porady typu "jak odmówić wypicia herbaty w brudnej szklance". Ja byłam na samym początku mojej pracy więc się nie nudziłam ale jednak połowa z postulowanych w programie tematów nie była zrealizowana (i to nie ze względu na aktywność uczestników, którzy czasem przez godzinę wałkują jedno zagadnienie bo wywiąże się dyskusja). Dla początkujących, ja myslę, każde szkolenie coś daje, dla już pracujących - nie polecam.
Lisbeth

Napisano: 16 sty 2015, 12:58

Olga, i inni asystenci,
zapraszamy na:
Szkolenie ,,Motywowanie klientów do współpracy z asystentem rodziny". Celem szkolenia jest nabycie przez asystentów rodziny i pracowników socjalnych podstawowej wiedzy teoretycznej dotyczącej założeń Dialogu Motywującego oraz nabycie umiejętności praktycznych dotyczących podstawowych technik tego modelu w celu wykorzystania ich w pracy z rodziną.

Zapisy trwają. Termin szkolenia: 29-30 stycznia 2015 roku lub 29-31 stycznia 2015 roku (przy wyborze wersji trzydniowej). Uwaga: można wybrać wersję dwu lub trzydniową szkolenia !

Program szkolenia Motywowanie klientów do współpracy z asystentem rodziny

Prowadzenie : dr hab. Izabela Krasiejko

Uwaga: można wybrać wersję dwu lub trzydniową szkolenia !

Czas realizacji: 20 lub 30 godzin lekcyjnych

Termin szkolenia: 29-30 stycznia 2015 roku lub 29-31 stycznia 2015 roku (przy wyborze wersji trzydniowej)

Celem szkolenia jest nabycie przez asystentów rodziny i pracowników socjalnych podstawowej wiedzy teoretycznej dotyczącej założeń Dialogu Motywującego oraz nabycie umiejętności praktycznych dotyczących podstawowych technik tego modelu w celu wykorzystania ich w pracy z rodziną.

Miejsce szkolenia: Częstochowa

Cena szkolenia 2 dniowego: 360,00 zł

Cena szkolenia 3 dniowego: 490,00 zł

W cenie szkolenia: 20 godz. (lub 30 godz.) zajęć dydaktycznych (2 lub 3 dni szkoleniowe), materiały szkoleniowe, całodniowy serwis kawowy, zaświadczenie o ukończeniu szkolenia

Cena nie uwzględnia noclegów, wyżywienia, dojazdów uczestników.

Celem szkolenia jest zaprezentowanie dialogu motywującego do zmiany w pracy asystenta rodziny i pracownika socjalnego w kontekście asystentury rodziny.

Treści kształcenia

29 stycznia 2015 roku

1) Rola i zadania asystenta rodziny w kontekście ról innych profesji społecznych pracujących z rodziną.

2) Proces zmiany, etapy zmiany wg. Prochaskiego.

3) Techniki pracy z klientem niewidzącym trudności (będącym w fazie prekontemplacji).

4) Założenia Dialogu Motywującego wg. W. Millera.

5) Podstawowe techniki wspomagające proces zmiany u klienta, m.in.:

a) słuchanie odzwierciedlające,

b) pytania otwierające,

c) dowartościowanie,

d) podsumowywania,

e) pytanie kluczowe.

6) Język zmiany – rozpoznawanie, wydobywanie, wzmacnianie.

7) Ambiwalencja – techniki pracy z klientem wahającym się, czy podjąć się zmiany (będącym w fazie kontemplacji):

a) arkusz ważenie decyzji,

b) skale chęci, możliwości, gotowości do wprowadzenia zmiany.

30 stycznia 2015 roku

8) Opór klienta jako forma współpracy. Techniki pracy z oporem.

9) Udzielanie informacji, wyrażanie niepokoju, dawnie rad.

10) Etapy metodycznego działania asystenta rodziny w kontekście motywowania do zmiany.

11) Wykorzystanie założeń i metod dialogu motywującego w opisie sytuacji rodziny oraz tworzeniu planu pracy z rodziną.

31 stycznia 2015 roku

12) Ćwiczenia w parach i małych grupach utrwalające poznane techniki pracy.

13) Omawianie przypadków z praktyki uczestników szkolenia w kontekście wykorzystania Dialogu Motywującego do pracy nad zmianą.

Literatura

Jaraczewska I., Krasiejko I. (red.), Dialog Motywujący w teorii i praktyce, Wyd. Edukacyjne Akapit, Toruń 2012

Warunki uczestnictwa w szkoleniu:

- Termin zgłoszeń: do 23.01.2015 r.

- Zgłoszenie uczestnictwa – telefoniczne lub pocztą elektroniczną.

- Wypełnienie i przesłanie karty zgłoszenia uczestnictwa w szkoleniu (faksem na numer 34 387 12 39 lub zeskanowanej na adres mailowy [email protected]).

- Wpłata opłaty za szkolenie na konto bankowe Stowarzyszenia do 23 stycznia 2015 r.

- Polski Instytut Mediacji i Integracji Społecznej ma prawo odwołać szkolenie lub przesunąć jego termin z przyczyn niezależnych lub w przypadku małej liczby zgłoszeń.

- W przypadku odwołania szkolenia przez Organizatora strona Uczestnik ma prawo do otrzymania zwrotu przedpłaty.

Szczegółowe informacje i zapisy:

tel. 34 34 30 038; 661 46 09 17

e-mail: [email protected]

https://pimis.home.pl/szkolenia/aktualni ... szkolenia/
Izabela K.

Strona 68 z 81    [ Posty: 801 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x