Poradnik asystenta cz. II - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 75 z 81    [ Posty: 801 ]

Napisano: 02 mar 2015, 9:32

ponawiam prośbę o harmonogram
może jednak ktoś mi podeśle? ja dzielę się swoimi materiałami, może teraz mnie ktoś pomoże?
[email protected]
muffinek84

Napisano: 02 mar 2015, 9:47

jaki harmonogram?? czy to znowu jakis dokument stworzony przez asystentów tylko po to, że może ktoś kiedys stwierdzi, że się przyda?? czy sami sobie krzywdy nie robimy? póki nie mamy konkretnych wytycznych co do jasnej dokumentacji to cokolwiek nie stworzymy będzie żle- takie jest moje zdanie. jakiś czas temu systematycznie przegladałam forum, wiele się nauczyłam; nikt nie pisał wtedy o harmonogramie
czy ktos może wyjasnic na czym ten harmonogram polega? w czym Wam pomaga?
achna

Napisano: 18 mar 2015, 9:11

Harmonogram kojarzy mi się z założeniami, które w danych dniach czy godzinach ma być zrealizowany. Nie wierzę, że z każdą rodziną da się taki harmonogram zrealizować....
nbb

Napisano: 18 mar 2015, 12:10

muffinek84 pisze:ponawiam prośbę o harmonogram
może jednak ktoś mi podeśle? ja dzielę się swoimi materiałami, może teraz mnie ktoś pomoże?
[email protected]
muffinek - harmonogram miesięczny ??
ja mam taki dla własnych potrzeb co bym się nie pogubiła, jeśli o niego chodzi to ci prześlę :)
czy jakis inny ?
espresso

Napisano: 29 mar 2015, 20:29

Ja robię harmonogram miesięczny. dwie kolumny w tabeli - pierwsza to data, a druga działania asystenta, czyli np.:

01.03.2015r:
- praca nad dokumentacją służbową
- wizyta u rodziny X - organizacja czasu posiłku - zajęcia instruktażowe dla rodziców
- wizyta u rodziny Y - motywowanie do zachowywania trzeźwego stylu życia, uświadamianie wpływu choroby alkoholowej na funkcjonowanie rodziny
- towarzyszenie Pani Z podczas wizyty u lekarza
- konsultacja z kurator środowiskową rodziny Y w sprawie...

I tak za cały miesiąc. Zwykle bardziej szczegółowo opisuję działania, ale myślę by z tego zrezygnować i opisywać tylko tak punktowo, bo robię też z każdej wizyty notatki służbowe, które zawierają dokładnie to samo. Już nie wspominając co miesięcznych sprawozdaniach, w których też sporo treści się powtarza.
Monti

Napisano: 03 kwie 2015, 9:42

Asystenci i pr. socjalni doradźcie:
w mojej gminie rodzina dostała asystenta postanowieniem sądu, jest to rodzina która nie korzysta z pomocy mopsu, nie jest wprowadzona do rejestru rodzin. ja tam pracuje i ok, ale mam pytanie czy pracownik socjalny nie powinien zrobić tam wywiadu i wprowadzić rodziny do systemy z zaznaczeniem że jest asystent sądownie? socjalny mówi, że jego to nie interesuje bo sąd mnie przydzielił:)
mnie się wydaje, że należy rodzinę wprowadzić, ponieważ to ops dostał "zlecenie" sądu na wprowadzenie asystenta, przecież ja prywatnie tam nie jeźdzę...
muffinek84

Napisano: 03 kwie 2015, 9:55

ja myślę, że pomimo zalecenia Sądu, to pracownik socjalny jedzie, robi wywiad, stwierdza i ostateczne pisze wniosek o przydzielenie ar.
edit
Praktykant
Od: 09 lut 2015, 9:55
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2015, 10:00

dzieki za szybką odpowiedź:)
mnie też się tak wydaje, po świętach porozmawiam z szefową zobaczymy
może jeszcze ktoś się wypowie? a może miał ktoś podobną sytuację?
muffinek84

Napisano: 03 kwie 2015, 10:29

Ja miałam. We wszystkich przypadkach zaleceń Sądowych niezależnie od tego czy rodzina korzysta z pomocy czy nie, w środowisko wprowadzał mnie pracownik socjalny. Czy robił wywiad, to już nie wiem. Postanowienie Sądu nie przychodzi do Ciebie imiennie tylko do MOPSu, więc to pracownicy MOPS muszą podjąć pierwsze czynności - sporządzenie wniosku do Kierownika z prośbą o przydzielenia asystenta, w uzasadnieniu podając właśnie zalecenie Sądu i następnie wprowadzenie asystenta.
Monti

Napisano: 14 kwie 2015, 7:59

Czy w Waszych ośrodkach w tym roku przeprowadzono jakieś kontrole? Z uwzględnieniem asystentów rodzin?
Czy ktoś mógłby podzielić się jakimiś szczegółami- na co zwracano uwagę, co było poddane najdokładniejszej kontroli, jak z dokumentacją, zalecenia pokontrolne itd? Niech się ktoś wypowie ;)
asystentka11

Strona 75 z 81    [ Posty: 801 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x