nie widzę w tym nic złego, tylko mi się nie podoba traktowanie pracownika socjalnego w placówkach opiekuńczo wychowawczych, brak podziału obowiązków i zrzucanie pracy na innych, a praca z rodzinami często leży, pozdrowienia dla wszystkich pracowników socjalnych w placówkach
oczywiście zgadzam sie z tobą, lecz zauważ też ze w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ
z dnia 19 października 2007 r. w sprawie placówek opiekuńczo-wychowawczych mamy tylko punkt 4. który mówi ze \"Pracownik socjalny pracuje z rodziną dziecka, rozpoznaje jego sytuację rodzinną, utrzymuje kontakt z instytucjami wspierającymi tę rodzinę, inicjuje działania niezbędne do unormowania sytuacji rodziny i umożliwienia powrotu dziecka do rodziny.\" i tyle. I kto zabroni traktowania młodziezowego osrodka socjoterapii albo osr wychowawczy (gdzie dziecko trafia na wniosek rodzica) jako instytucje wspierającą rodzine w wychowaniu? to kwestia interpretacji. przepisy leżą....sa niesprecyzowane. no i jak mi szefowa kaze jechac do osrodka (co zajmuje cały dzien bo daleko) jednego, drugiego to na co ja mam sie powołac?
zresztą u nas pedagog ma ograniczony etat a wychowawcy nie pracuja gsdy dzieci są w szkole. zgadzam sie z Moną, ale co z tego...jestem ja i tysiąc spraw do załtwienia. makabra:(
Wiem, że nie ma wyjścia i trzeba jechać tam gdzie szef każe, ale sami wiecie jak jest z naszą pracą. Dziewczyny piszą o dokumentacji pracownika socjalnego, choć tak naprawdę w rozporządzeniu nie jest ujęte jaką dokumentacje prowadzi pracownik socjalny.Ja nie kseruję wywiadu środowiskowego, bo jak jest w teczce dziecka to mogę z niego skorzystać. Robię wywiady środowiskowe, jeżeli nie ma aktualnego, notatki służbowe z odwiedzin u rodziny lub z rozmowy na terenie placówki, wykonuję też diagnozę sytuacji rodzinnej dziecka i notuję sobie osobno dla każdego dziecka czynności jakie podejmuję w jego sprawie, no i kontrakt z rodziną jak potrzeba, ale dawno takiego nie robiłam.Pozdrowionka dla wszystkich socjalnych z placówek opiekuńczo wychowawczych
Witaj!
Mam ogromną prośbę o sprecyzowanie na czym polega kontrakt z rodziną i jak, ma wyglądać plan pracy. Pracuję od ponad roku w placówce opiekuńczo - wychowawczej i nikt nie wymagał tego ode mnie. Było dużo kontroli, wiec chyba mi się udawało. Proszę ratujcie prześlijcie mi jakiś wzór.
Będę bardzo wdzięczna.
Witam wszystkich! Bardzo proszę o pomoc; jak ułożyć plan pracy miesięczny i roczny, forma planu pracy z rodziną, jakie dokumenty prowadzić, materiały szkoleniowe na temat kontraktu socjalnego. Z góry serdecznie dziękuję. [email protected]
Kontrakt powinien zawierać główny cel, między kim jest zawierany, założenia -działania wcześniej ustalone z rodzicami z których musza się wywiązać, a takze ja jeszcze pisze zasady zachowania np. dyspozycyjność i dyskrecja.
A plan pracy tworzysz od poczatku przyjścia dzieci do placówki az po działania jakie chcesz aby były zrobione czyli powrót dzieci do domu rodzinnego. Plan pracy z rodzina jest indywidualny dla każdego, piszesz swoje założenia co byłoby dobrze aby w danej rodzinie uzdrowic, poprawić. Do tego tworze jeszcze indywidualne harmonogramy działań moich i rodziców- w tabelce ( data, działanie i ktrótki opis)-az do opuszczenia dziecka placówki.
Jesli komus pomogłam to super, jak cos to piszcie na maila [email protected]
Witam,
Chciałabym prosić o przesłanie mi na maila wzorów druków na, których sporządzacie plany pracy z rodziną, bo ja próbuje tworzyć coś sama i ciągle mam wrażenie, że coś jest nie tak. Jeżeli macie jeszcze inne dokumenty chętnie zerknęłabym na nie. Ja mogę się odwdzięczyć wzorem wywiadu srodowiskowego ( z tych z MOPS praktycznie nie korzystam, bo nie mogę w nich zawrzeć wszystkich istotnych informacji) inne chętnie też zobaczę.
Mam jeszcze pytanie czy ktoś załatwiał rodzicowi przymusowe leczenie odwykowe? Jeżeli tak to porszę dajcie znać jak to wyglądało, tu na forum, żeby i inni mogli skorzystać. Pozdrawiam.
Mój adres: [email protected]