renta po zmarłym ojcu - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 24 sty 2011, 14:47

Bardzo proszę o pomoc. Wychowanek nasz ma rentę po zmarłym ojcu płacona z ZUS Matce. Wiemy to z wywiadu sporządzonego przez MOPS. Czy jest jakaś możliwość by te pieniądze otrzymywał wychowanek na założone swoje konto?
~Ewa

Napisano: 24 sty 2011, 15:22

Jak można pytać o takie rzeczy? Nie rozumiem ... kto teraz pracuje w ddz? Aha wszyscy aby nie nauczyciele - wychowawcy z karty nauczyciela.
~para

Napisano: 24 sty 2011, 17:24

nie rozumiem o co Ci chodzi? a jeśli nie umiesz odpowiedzieć kulturalnie to nie pisz
~Ewa

Napisano: 24 sty 2011, 17:30

najpewniej trzeba zadzwonic do Zus i sie dowiedziec.wiem że w mojej placówce kilkoro dzieci ma założone konta i renty im tam sa przelewane.
~zosia

Napisano: 24 sty 2011, 18:22

A matka ma ograniczone prawa czy odebrane ?
~ale jaja

Napisano: 24 sty 2011, 23:18

ma ograniczone
~Ewa

Napisano: 25 sty 2011, 10:48

Żeby wszystko było legalnie, to najlepiej zwrócić się do sądu o ustanowienie kuratora nad majątkiem.
~chudzik

Napisano: 26 sty 2011, 10:49

Ja w takich sytuacjach idę pytać bezpośrednio do sędziego który prowadzi sprawę dziecka i z nim rozmawiam
~ale jaja

Napisano: 08 lut 2011, 16:01

Wystąpić do sądu o ustanowienie kuratora do zarządu majątkiem małoletniego, podać dane osoby (wychowawcy) która podejmie się funkcji i uzasadnic marnotrawieniem renty przez matkę. Jak sąd wyda postanowienie to zawiadomić ZUS. Pismo kierowane do sądu można wysłać do wiadomości zus wtedy ten powinien wstrzymać mate wypłatę świadczenia aż do wyjaśnienia.
~Iza

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x