Smacznego Jacka - Świadczenia rodzinne

Strona 11 z 13    [ Posty: 124 ]

Napisano: 07 kwie 2015, 15:00

Elmer pisze: Przyroda nie podlega osądowi moralnemu. To, że ktoś jest bezpłodny nie jest zasadą, ale błędem (chorobą) natury. Argument chybiony.
Ale już naprawianie ułomności natury i leczenie niepłodności metodą in vitro jest złeeee.
Mężczyzna i kobieta mogą dać nowe życie (w sposób naturalny).
Dwóch panów, dwie kobiety - nie.
Naturalny jest też rozwój nauki, w tym medycyny. Załóżmy że mam martwicę jelita, w sposób naturalny konsekwencją jest mój zgon. Alternatywą jest poważny nienaturalny zabieg medyczny stanowiący poważną ingerencję w naturalny proces postępujący w moim organizmie.
Małżeństwo jest przywilejem a nie prawem. Państwo w gołe do tego nie powinno się mieszać. Jest to przejaw ingerencji państwa w religię.
Małżeństwo nie jest domeną wyłącznie religii. Jeśli Państwo będzie chciało zmusić KK do udzielania błogosławieństwa związkom homoseksualnym, będę ramię w ramię z Tobą protestował przeciwko takiej ingerencji.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 07 kwie 2015, 15:07

in vitro nie leczy bezpłodności. To jest zabawa w Pana Boga i niezły biznes.

Zabieg w twoje jelito jest zabiegiem w twoje jelito a nie zabójstwem trzeciej osoby by ci te jelito dać

A jak będzie zmuszać katolickie ośrodki adopcyjne do oddawania dzieci do gejów?
A jak będzie zmuszało katolickie szpitale do aborcji i eutanazji?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 kwie 2015, 15:12

Gość pisze:Kronos skoro natura nie ma znaczenia, tylko nad jej siłę stawiasz myśl i rozum, to może wymyśl jakiś dekret sprawczy, by też mężczyźni mogli rodzić. Homoseksualizm jest tak stary jak świat, to żadne nowe odkrycie i zadaj sobie pytanie, skoro przez tyle wieków porządku świata nie zmienił, to dlaczego teraz chce się tworzyć nowy model rodziny?
Czyli na rodzicielstwo lesbijek, z których jedna sama urodziła po naturalnym stosunku z zaprzyjaźnionym mężczyzną, już się zgadzasz?
Nie jestem w temacie związków partnerskich, to może mnie uświadom o jakie zrównanie praw chodzi ?
Co do związków partnerskich, sprawy najpilniejsze to kwestia uznania przez prawo za osobę bliską, uregulowanie kwestii dziedziczenia, oraz zaliczenie do pierwszej grupy podatkowej w kwestii spadków i darowizn, dostęp do informacji medycznej, prawo do objęcia ubezpieczeniem zdrowotnym partnera/partnerki, prawo decydowania o procedurach medycznych w przypadku zagrożenia zdrowia i życia partnera/partnerki.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 07 kwie 2015, 15:18

Ale to nie jest kwestia mojej zgody, czy nie. Rodzicielstwo lesbijek w sposób biologiczny na tak, również na tak bycie biologicznym ojcem mężczyzny ze związku homoseksualnego, jestem na nie adoptowaniu obcych dzieci i nazywaniu ich związków jako małżeństwo.
wwo

Napisano: 07 kwie 2015, 15:19

Elmer pisze:in vitro nie leczy bezpłodności. To jest zabawa w Pana Boga i niezły biznes.
Przed chwilą bezpłodność była błędem natury i chorobą. Chorobą, na którą medycyna znalazła sposób w postaci zapłodnienia pozaustrojowego.
Zabieg w twoje jelito jest zabiegiem w twoje jelito a nie zabójstwem trzeciej osoby by ci te jelito dać
Znów wracamy do punktu wyjścia i pytania czy zarodek jest człowiekiem? A czy żołędź jest dębem?
A jak będzie zmuszać katolickie ośrodki adopcyjne do oddawania dzieci do gejów?
W świeckim państwie coś takiego nie powinno funkcjonować.
A jak będzie zmuszało katolickie szpitale do aborcji i eutanazji?
Decyzja o aborcji i eutanazji powinna zawsze leżeć po stronie obywatela, a nie instytucji. Rolą Państwa jest doprowadzenie do sytuacji, w której obywatel może ze swojego prawa skorzystać. Jeśli szpitale te chcą odmawiać świadczenia usług niekatolikom, to trzeba je bezwzględnie zlikwidować.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 07 kwie 2015, 15:24

czyli katolicy nie mogą zakładać sobie szpitali, ośrodków adopcyjnych itp.?

Wskaż mi osobę, która dzięki in vitro może począć dziecko
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 07 kwie 2015, 15:33

Elmer pisze:czyli katolicy nie mogą zakładać sobie szpitali, ośrodków adopcyjnych itp.?

Wskaż mi osobę, która dzięki in vitro może począć dziecko
Oczywiście że mogą. Dokładnie na takich samych zasadach jak niekatolicy.
A fakt, że są katolikami nie może wpływać na ich szczególne traktowanie i stawianie ponad prawem.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 07 kwie 2015, 20:45

i w ramach tego, że są katolikami mają wbrew swojej wierze abortować dzieci i oddawać dzieci do adopcji gejom i lesbijkom....
Ot nowoczesna wolność i neutralność światopoglądowa (neutralność, jak i tolerancja, dla podobnych do siebie).
jmhgnmghn

Napisano: 07 kwie 2015, 23:54

jmhgnmghn pisze:i w ramach tego, że są katolikami mają wbrew swojej wierze abortować dzieci i oddawać dzieci do adopcji gejom i lesbijkom....
Ot nowoczesna wolność i neutralność światopoglądowa (neutralność, jak i tolerancja, dla podobnych do siebie).
W sytuacjach przewidzianych przez prawo, tak.
Jeśli zaś sumienie nie pozwala na wykonywanie zawodu zgodnie z prawem,to chyba trzeba zmienić zawód.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 kwie 2015, 7:33

czyli podsumowując:
katolikiem to mogę być sobie w krypcie i ewentualnie we własnym domu (chociaż tutaj już się zaczynają wątpliwości). Wychodząc z katakumb zapominam o tym, że jestem katolikiem i nie mogę żyć zgodnie ze swoją religią.
Tym samym jako katolik jestem obywatelem II kategorii.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 11 z 13    [ Posty: 124 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x