Smacznego Jacka - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 13    [ Posty: 124 ]

Napisano: 03 kwie 2015, 11:07

Nie oceniam nie osądzam tylko wyrażam swój pogląd, że to smutne. Chyba, że mi nie wolno to ponownie przepraszam, że w wątku świąteczno-alkoholowym poruszyłem tę kwestię...ale nie zmienia to faktu, że to smutne
niktorowicz

Napisano: 03 kwie 2015, 11:13

niktorowicz pisze:Nie oceniam nie osądzam tylko wyrażam swój pogląd, że to smutne. Chyba, że mi nie wolno to ponownie przepraszam, że w wątku świąteczno-alkoholowym poruszyłem tę kwestię...ale nie zmienia to faktu, że to smutne
Nikt nie zabrania Ci wyrażania poglądów. Nie dziw się tylko, że nie wszyscy te poglądy podzielają. Pluralizm poglądów nigdy nie jest smutny. Smutny jest każdy totalitaryzm, który dopuszcza wyłącznie jeden możliwy sposób postrzegania świata.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2015, 11:24

Właśnie to mnie zawsze zadziwia. Jak wyrażę opinię na temat np projektu ustawy o śr. to ok. jak się wypowiem na temat wyższości kaszy gryczanej nad białym ryżem to w porządku, nawet jak powiem, że ten czy tamten polityk jest beznadziejny to również jest cacy; ale jak powiem coś O Jezusie to od razu słysze: "nie narzucaj" "nie oceniaj" nie wywyższaj się" "nie mów o tym" itd...
niktorowicz

Napisano: 03 kwie 2015, 11:28

Jeśli na forum świadczeń rodzinnych wyrażasz zdanie na temat świadczeń rodzinnych, to realizujesz cel, dla którego to forum powstało. Jak będziesz chciał tu prowadzić indoktrynację światopoglądową/religijną/polityczną na pewno napotkasz na opór.
I proszę, nie rób z siebie ofiary. W kraju w którym istnieje komisja wspólna rządu i episkopatu, w kraju w którym poważnie debatuje się nad tym, czy za in vitro należy karać więzieniem czy tylko odbierać prawo wykonywania zawodu, albo czy przerwanie ciąży będącej następstwem gwałtu powinno być dopuszczalne nie masz do tego podstaw.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2015, 11:31

Na razie widzę tu opór przed zdrowym rozsądkiem. Jakoś nie zauważyłem żebym kogoś tu indoktrynował,ale jak mówi przysłowie uderz w stół..
niktorowicz

Napisano: 03 kwie 2015, 11:40

1. zdrowy rozsądek... Raczej czasami przerost formy nad treścią. Wielkanoc jest świętem chrześcijańskim i tak winno być obchodzone. Nie oznacza to jednak, że mamy się zamknąć w komórce i modlić. Wydaje mi się, że świąteczne spotkanie przy stole z rodziną i spożycie do tego czegoś twardszego nie jest anie grzechem ani przestępstwem. Nie przeszkadza to, a wręcz przeciwnie w należytym przeżyciu świąt. Do kościoła należy oczywiście też iść;
2. komisja rządu i episkopatu jest listkiem figowym ego nierządu;
3. aborcja (z pominięciem zagrożenia życia matki - forma samoobrony) winna być karana tak samo jak każde normalne zabójstwo. Gwałt zadany jednej osobie nie usprawiedliwia zabicia osoby trzeciej. Perspektywa chrześcijańska jest taka, że w wyniku gwałtu powstaje nowy człowiek. Człowiek, który jest niewinny gwałtu. Karzemy go jednak śmiercią.
4. in vitro powinno być zakazane. To nie jest leczenie tylko najzwyklejszy biznes. Biznes oparty na chęci zysku i zaspokojenia własnego egoizmu i ambicji. Przez to powstaje cały przemysł produkcji człowieka - z dwóch tatusiów i jednej mamy, wybór płci, koloru oczu, dzieci dla homosiów itp.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2015, 11:40

niktorowicz pisze:Na razie widzę tu opór przed zdrowym rozsądkiem. Jakoś nie zauważyłem żebym kogoś tu indoktrynował,ale jak mówi przysłowie uderz w stół..
O jakim zdrowym rozsądku piszesz? Akurat argumentu zdrowego rozsądku w kwestiach wiary bym na Twoim miejscu nie podnosił, bo wiara wymyka się kategoriom rozsądku.
Operujesz za to w tym wątku pojęciem grzechu, potępiasz zeświecczenie świąt - co to ma wspólnego ze zdrowym rozsądkiem. Dokonujesz ocen ludzi i ich zachowań przez pryzmat swoich przekonań, ale nie wmawiaj nam że to zdrowy rozsądek.
Chyba że prowadzisz tu krucjatę na rzecz przeciwdziałania alkoholizmowi - to jeszcze rozsądkiem da się wytłumaczyć, choć podobnie jak Elmer uważam, że to nie sam alkohol jest powodem nieszczęść wielu rodzin, a brak umiaru i brak świadomości swoich ograniczeń.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2015, 11:50

Jeszcze raz przepraszam że w wątku o alkoholu i "lanym poniedziałku" ośmieliłem się przedstawić alternatywny sposób na przeżywanie świąt. Oczywiście wmawianie mi po raz kolejny osądów, których nie wyraziłem uważam za swego rodzaju złośliwość lub brak umiejętności czytania ze zrozumieniem, ale usprawiedliwiam to natłokiem spraw użytkowników tego forum. Gdyby nie ów natłok spraw, to uważny czytelnik tego wątku zauważyłby, że nie powiedziałem o nikim, że robi źle pijąc piwo np w niedzielę wielkanocną i że za to powinien się smażyć w piekle, ale tak własnie odczytano moje wpisy. Symptomatyczne...
niktorowicz

Napisano: 03 kwie 2015, 11:51

Elmer pisze: 2. komisja rządu i episkopatu jest listkiem figowym ego nierządu;
3. aborcja (z pominięciem zagrożenia życia matki - forma samoobrony) winna być karana tak samo jak każde normalne zabójstwo. Gwałt zadany jednej osobie nie usprawiedliwia zabicia osoby trzeciej. Perspektywa chrześcijańska jest taka, że w wyniku gwałtu powstaje nowy człowiek. Człowiek, który jest niewinny gwałtu. Karzemy go jednak śmiercią.
4. in vitro powinno być zakazane. To nie jest leczenie tylko najzwyklejszy biznes. Biznes oparty na chęci zysku i zaspokojenia własnego egoizmu i ambicji. Przez to powstaje cały przemysł produkcji człowieka - z dwóch tatusiów i jednej mamy, wybór płci, koloru oczu, dzieci dla homosiów itp.
Ad. 2 - fakt że taka komisja istnieje urąga zasadzie neutralności światopoglądowej Państwa.
Ad. 3, 4 - to Twoje oceny, nie fakty. Perspektywa chrześcijańska powinna być wykładana na teologii, a nie na prawie. Kościół powinien kształtować sumienia, a nie przepisy.
A "homosie" to taka sama kategoria obywateli jak Ty czy ja, mająca przynajmniej w teorii takie same prawa.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2015, 11:59

niktorowicz pisze:Jeszcze raz przepraszam że w wątku o alkoholu i "lanym poniedziałku" ośmieliłem się przedstawić alternatywny sposób na przeżywanie świąt. Oczywiście wmawianie mi po raz kolejny osądów, których nie wyraziłem uważam za swego rodzaju złośliwość lub brak umiejętności czytania ze zrozumieniem, ale usprawiedliwiam to natłokiem spraw użytkowników tego forum. Gdyby nie ów natłok spraw, to uważny czytelnik tego wątku zauważyłby, że nie powiedziałem o nikim, że robi źle pijąc piwo np w niedzielę wielkanocną i że za to powinien się smażyć w piekle, ale tak własnie odczytano moje wpisy. Symptomatyczne...
Alternatywny sposób przeżywania świąt przedstawiłeś krytykując ten, o którym pisali użytkownicy forum. Pisząc, że takie przeżywanie świąt jest smutne dokonałeś oceny i wartościowania.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 4 z 13    [ Posty: 124 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem