Przeczytałem z uwagą wszystkie wpisy i nie mogę wyjść z podziwu dla bezmiaru głupoty i bezmyślności, pewności siebie, wręcz nieograniczonego tupetu prezentowanego w działaniach "federacji socjalnych". To z jednej strony. Z drugiej strony ogarnia mnie uczucie obrzydzenia, gdy widzę z jaką pogardą i nienawiścią człowiek ukryty pod tym nickiem traktuje tych, którzy ośmielili się mieć inne zdanie, inny pogląd na rzeczywistość i inne - własne recepty na rozwiązywanie swoich (sic!) problemów. Bez cienia wątpliwości padają stwierdzenia o niewłaściwym postępowaniu, o braku samodzielności itd. itp. Nie ma nigdzie miejsca na uszanowanie woli i zdania innych. Jedynym motywem wypowiedzi jest: "bo moja racja jest najmojsza i tylko moja jest racja, jedna jest racja i my ją mamy" - vide Dzień (omen nomen) świra. W przeciwieństwie do wyważonego listu proszącego w istocie federację o niewystępowanie w imieniu pracowników wbrew ich woli, czyli o tzw nieuszczęśliwianiu na siłę i poddającego sytuację pod własny osąd każdemu czytającemu ( patrz cytowane zdanie), w wypowiedzi "federacji socjalnych" miejsca na jakąkolwiek samodzielność i tolerancję innych poglądów nie ma. Jest takie powiedzenie- słuszne zresztą- "po owocach ich poznacie". I postępowanie federacji zaczyna rodzić owoce. Owoc pierwszy - uznanie przez prokuraturę strajku za nielegalny. Oczywiście zdaniem federacji bez znaczenia, bo tylko wyrok sądu, bo nie postawiono nikomu zarzutów etc. Ale ani słowa o tym, że czym innym jest stwierdzenie przestępstwa przez organy ścigania, a czym innym jest odstąpienie od karania. Owoc drugi - wyrok sądu oddalający w całości powództwa o przywrócenie do pracy. Tu już reakcji federacji jakoś nie widzę. A fakty są takie, że sąd nie uwzględnił żadnego zarzutu stawianego przez pracownice!!! Potwierdził nielegalność strajku, stwierdził brak ochrony przed zwolnieniem z pracy, stwierdził nawet, że pracodawca nie musiał konsultować ze związkiem zamiaru zwolnienia!!!. Procesy są jawne i trzeba było być i słyszeć uzasadnienie sądu. Miażdżące. Jawią się w tym momencie zasadne pytania: co zrobi federacja gdy wyrok ten zostanie utrzymany w mocy? W jaki sposób i gdzie zapewni zatrudnienie pracownicom dyscyplinarnie zwolnionym? Teraz z drugiej strony. Owoce postępowania obecnych pracownic. Pierwszy - brak konfliktu i spokojna atmosfera w pracy. Drugi - brak skarg ze strony interesantów. I trzeci i najważniejszy -UZYSKANIE PODWYŻEK WYNAGRODZEŃ PRACOWNIKÓW!!!. Zgodnie z cytowanym na wstępie zdaniem - mottem ocenę pozostawiam czytającym.GOPS Wierzbica pisze:Ocena całej sytuacji pozostawiamy każdemu czytającemu.