studia podyplomowe a pomoc na kn - Stare tematy

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 17 sie 2012, 16:06

Studia podyplomowe to nie jest kontynuacja kształcenia się, a raczej dokształcanie się. Przy kursach dokształcających też dacie?
~sun

Napisano: 18 sie 2012, 0:23

~sun i ~O.K. a praktyczna nauka zawodu to też szkoła?
Gdzie wychowankowie muszą się uczyć, aby dostawać kasę na kontynuację nauki określa ustawa - studia są i nie ma zastrzeżenia, iż dotyczy to studiów licencjackich, magisterskich czy podyplomowych.
Teraz, ponieważ większość studiów jest dwuetapowa, to przy waszym założeniu studia uzupełniające (mgr) również można podciągnąć pod \"poszerzenie wiedzy, które nie przeszkadza w podjęciu pracy\". Jeśli ktoś zamiast na magisterkę idzie po licencjacie idzie na studia podyplomowe, to czym się jeden do drugiego studenta różni (aby było prościej to załóżmy jeszcze, że obaj się uczą w systemie zaocznym czyli sobota - niedziela).

To, że ustawy są pisane niechlujnie a czasami nawet część przepisów jest z sobą sprzeczna i nielogiczna to już zupełnie inna bajka, ale to nasza wina, iż wybieramy takich posłów.
~Grzegorz

Napisano: 18 sie 2012, 10:50

i tu się wyjątkowo zgodzę z Grzegorzem!
ma sie uczyć i tyle
~aga

Napisano: 21 sie 2012, 13:05

mowa o ustawie o pomocy społecznej. tam jest zapis, ze pomoc przysługuje na studiach wyższych. a czy studia podyplomowe to sa studia wyższe?? nie jestem pewna... miałabym wątpliwości co do przyznania tej pomocy. oczywiście w kwestaich formalnyach. bo jesli zgodnei z ustawa to czemu nie!
~Dora

Napisano: 21 sie 2012, 22:43

~Dora
Art. 146. 1. Pomoc na kontynuowanie nauki przyznaje się osobie usamodzielnianej, jeżeli kontynuuje naukę:
1) w szkole;
2) w zakładzie kształcenia nauczycieli;
3) w uczelni;
4) na kursach, jeśli ich ukończenie jest zgodne z indywidualnym programem usamodzielnienia;
5) u pracodawcy w celu przygotowania zawodowego.
~Grzegorz

Napisano: 22 sie 2012, 10:45

Tylko czy studia podyplomowe to kontynuacja nauki? W zasadzie nie ma potrzeby, żeby je kończyć, wystarczają studia wyższe. I o ile drugiego stopnia są kontynuacją pierwszego stopnia, to czy podyplomowe są kontynuacją?
~WTPL

Napisano: 22 sie 2012, 14:42

~WTPL ale zauważ, iż w ustawie nie ma mowy o studiach, jest mowa o uczelni a uczelnia to studia: dzienne, zaoczne, eksternistyczne, podyplomowe i co tam jeszcze można wymyślić.
~Grzegorz

Napisano: 22 sie 2012, 15:03

Grzegorz. Zgadza się. Ale mi chodzi o to, czy przy podyplomowych można mówić o kontynuowaniu nauki.
~WTPL

Napisano: 22 sie 2012, 16:26

ok, może nieprecyzyjnie sie wyraziłam, ale mowa jest o ustawie o pomocy społ. a nie o pieczy - tam jest mowa o szkole wyższej i nie jestem pewna czy studia wyższe to to samo co podyplomowe
~Dora

Napisano: 22 sie 2012, 16:44

Nie mam zielonego pojęcia, choć biorąc to literalnie, to zarówno nauka w szkole wyższej na studiach np. licencjackich i podyplomowych odbywa się w szkole wyższej. Mówi się o studiach podyplomowych a to samo przez się wiąże się z nauką w szkole wyższej. Nie ma przecież czegoś takiego jak szkoła podyplomowa, no przynajmniej ja o takim tworze nie słyszałem.
~~Dora

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x