Od profesjonalizmu do marginalizacji oraz laicyzacji
Jeden z moich klientów wyznania Mojżeszowego poprosił mnie abym odnotował, że jego wolą jest pochówek na Cmentarzu Żydowskim - już opłacił tam miejsce dla siebie. Innemu klientowi proponowałem uczestnictwo w spotkaniu ze Świętym Mikołajem dla jego dzieci w sposób dość delikatny wiedząc, że bliższa jest jego rodzinie tradycja oraz wiara Islamu. Zgodnie z zapisem ustawy o pomocy społecznem, który zabrania dyskryminacji osób którym pracownicy socjalni pomagają ze względu przekonania, wyznanie, kolor skóry, orientację seksualną... pomagam. A jednocześnie szanuję świat wartości osób, którym pomagam. Jestem chrześcijaninem, wychowanym w tradycji Kościoła Rzymsko-Katolickiego. Mnie symbol krzyża w przestrzeni publicznej nie przeszkadza. Kilka lat temu był ten znak obecny na karetkach pogotowia ratunkowego, nim zastąpiła ten znak laska Eskulapa. Polski Czerwony Krzyż nadal używa symbolu krzyża w swym logo - choć czerwony kryształ, diament jest współcześnie propozycją alternatywną dla chrześcijanskiego znaku Czerwonego Krzyża obok islamskiego znaku Czerwonego Półksiężyca.